Kollaps för Rysslandsfonder efter sanktioner från USA

Rysslandsfonder inledde 2018 starkt och följde under årets två första månader med i uppgången för det dollarviktade ryska RTS-indexet. I början på mars hade indexet ökat med 11 procent sedan årsskiftet. Ett stigande oljepris, sjunkande inflation och räntesänkningar från landets centralbank var samtliga faktorer som bidrog till den positiva stämningen.

I början på april blev det dock tvärstopp. Den ryska börsen föll handlöst den 9 april efter att USA annonserat sanktioner mot en rad affärsmän och ryska bolag. Nedgången för den ryska börsen summerade till drygt 11 procent för dagen när dammet lagt sig, vilket medförde att indexet plötsligt var ned 7 procent på året. Detta medförde att en rad Rysslandsfonder, som tidigare under året kunde stoltserat med nära tvåsiffriga avkastningstal för 2018, istället landade på ett minusresultat för året.

Även om det är för tidigt att göra en komplett sammanställning av kategorin Rysslandsfonder då alla inte hunnit rapportera siffror, så ger nedan fondsammanställning en fingervisning om hur fondkategorin påverkades av börsfallet.

Fond
Utveckling 2018 per 1 april
Utveckling 2018 per 11 april
Swedbank Robur Ryssland             
 +7,1%
 -6,1%
Handelsbanken Rysslandsfond +7.6% -5,0%
FIM Russia       
 +8,0% -4,1%
Carnegie Fonder Ryssland       
 +6,9% -4,0%
Nordea Fonder Ryssland       
 +9,4% -2,8%

 

I en kommentar till Finwire säger Carnegie Fonders Rysslandsförvaltare Fredrik Colliander att börsfallet slagit brett även om han påpekar att just den fond han förvaltar inte varit exponerad till de värst drabbade bolagen, nämligen de som kontrolleras av affärsmannen Oleg Deripaska.

"De här sanktionerna visar att amerikanerna är redo att ta i med hårdhandskarna. Tidigare har sanktionerna varit ganska försiktiga men denna gång är de riktade och ganska tuffa. Den nedgång vi ser påminner om det vi såg under Krim-konflikten", säger Fredrik Colliander och fortsätter:

"Framförallt slår sanktionerna mot Deripaskas tre bolag som alla är listade, men mycket annat är ned också vilket har att göra med att riskpremien för Ryssland stiger. Det introducerar en osäkerhet gällande om ytterligare sanktioner kommer tillkomma och vilka effekterna kommer bli."

Colliander säger att man inte gjort några direkta justeringar i portföljen till följd av börsfallet.

"Det är inte mycket vi kan göra, vi får avvakta hur reaktionerna blir under de närmaste dagarna. Det som är unikt med den ryska marknaden är att politisk risk kommer tillbaka lite då och då."

 

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.