Tips från Spargrisen

Warren Buffett, en av världens bästa investerare och rikaste människor, säger att det är viktigare att ha rätt temperament än att vara smart för att bli en bra investerare. Samma insikt går att applicera på sparande. Det är inte svårt att bli en framgångsrik sparare, men du behöver göra rätt saker. Genom att följa våra enkla spartips kommer du att göra rätt saker och därmed lyckas med ditt sparande.


1.Börja fondspara!
Om du inte är väldigt intresserad av aktier och vill ägna en stor del av din fritid åt dina investeringar bara för att du tycker att det är kul, så är det bättre att låta någon annan göra jobbet åt dig. Osäker på vilka fonder du ska välja? Välj indexfonder med låga avgifter.


2.Månadsspara!
Vi kan alla vara vår egen värsta fiende när det kommer till frestelser. Och att genom ren viljekraft stå emot fungerar inte i längden. Därför är det bra att månadsspara och sätta av pengar direkt vid löning varje månad. Då slipper du frestelser och gör det enkelt för dig själv att bygga upp ett sparkapital.


3.Gör en budget och håll koll på dina utgifter!
Hur mycket pengar spenderar du på mat varje månad? På kläder? Genom att hålla koll på dina utgifter och göra en budget får du bättre koll på din ekonomi. Då blir det lättare att både avstå och unna sig saker.


4.Sätt upp sparmål!
Vad drömmer du om? Genom att definiera vad du sparar till ger du dig förutsättningar att spara på rätt sätt. Att spara till en resa nästa sommar kräver en annan risknivå än ett pensionssparande eller ett buffertsparande. Genom att ha olika depåer för olika sparmål, blir det lättare att ha koll.
Generellt gäller att ju längre tidshorisont du har, desto högre risk kan du ta. Sparar du till en semesterresa i juni vill du inte se ditt sparkapital halverat i en börskrasch i maj. Sparar du däremot till pensionen om 40 år, så kommer börskraschen i maj inte att märkas.


5.Pruta på bolåneräntan! Omförhandla!
Boendekostnaden och boräntan är den enskilt största utgiftsposten för de flesta människor. Någon timmes arbete med att kontakta flera olika banker och spela ut dem mot varandra kan i slutändan innebära tusentals sparade kronor. När det ställs mot hur mycket övertid som hade behövts för få ut samma pengar efter skatt framstår insatsen som liten.


6.Ta med matlåda!
Har du följt råd nummer 3 kommer du se hur mycket pengar som du lägger på lunch varje dag. Om du tar med dig lunch varannan dag till jobbet (90 kr) kommer du att kunna spara nästan 1 000 kr i månaden i fonder. På 5 år blir det en avkastning (räknat på 5%) på 9 500 kr och totalt 68 000 kr på kontot.


7.Skippa lyx-latten!
Små besparingar i vardagen kan summera till stora besparingar på längre sikt. Om du som en sorts vardagslyx köper en liten latte för 32 kronor varje dag på väg till jobbet, kostar det dig 8 352 kronor om året. Väntar du med kaffet tills du kommit fram till jobbet kan du skaffa dig utrymme att spara till riktig lyx på en semester istället.

Som du ser är det inte svårt att spara framgångsrikt. Några goda vanor och en liten arbetsinsats då och då kan göra stora skillnad.Vad drömmer du om att göra med dina sparpengar?

Lycka till med din dröm!

/Spargrisen

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.