Kronan faller – hur ska man resonera som fondsparare?

Den svenska kronan har noterat nya bottennoteringar mot euron under april och handlades vid månadens slut över nivån 10,50. Det är en försvagning på cirka 7 procent sedan årets början. För de fondsparare som har innehav i andelsklasser som handlas i euro innebär det att man på toppen av fondens avkastning kan räkna hem en saftig valutavinst. Även mot andra valutor har kronan försvagats under året, mot den amerikanska dollarn var försvagningen cirka 5,5 procent vid april månads utgång.

Frågan man som fondsparare kan ställa sig är hur man ska resonera kring valutarisker. Vi frågade aktiestrategen och fondförvaltaren Jonas Olavi på Alfred Berg.

Vad har hänt med kronan under det senaste året?
På ett år har kronan försvagats med 10 procent mot euron men är faktiskt oförändrad mot dollarn. Euron har med andra ord stärkts med 10 procent mot dollarn under samma period (vilket är logiskt rent matematiskt). Detta innebär att placerare fått medvind på euro-denominerade placeringar (se det som att valutan stärkts i den tillgång du investerat i). Men inte medvind i USD.

Hur skall man ställa sig till valutan i placeringar?
Det enklaste är att placeras i SEK-denominerade fonder. Även om detta ger dig en valutakomponent så är det lämpligare att välja utifrån vad man tycker om de underliggande förutsättningarna för de placeringar man väljer. Sedan blir valutan vad den blir och över tid så jämnar valutafluktuationer ut sig över tiden. Detta eftersom valuta sägs vara den faktor som jämnar ut olikheter i fundamentala förutsättningar såsom ränteskillnader, ekonomisk politik mm. Skall man som placerare också ta hänsyn till valutaspekulation kan ju konsekvensen faktiskt bli att man handlar emot sin fundamentala övertygelse bara för att valutan pekar åt ett annat håll.

Vad ska man tro om kronans utveckling framåt?
Så länge som Riksbanken inte förändrar sin penningpolitiska hållning, särskilt i förhållande till ECB så finns det risk för att kronan förblir svag. Till det skall man lägga den osäkerhet som insmugit sig på bostadsmarknaden där vi ännu inte vet konsekvenserna. Detta tror jag personligen är en viktigare drivkraft för den senaste försvagningen. Blir det en tillfällig sättning, eller förändras bostadsmarknadens dynamik i grund är ju en viktig och svår fråga. Som utländsk investerare kan man anta att den osäkerheten gör att man hellre undviker svenska placeringar, vilket ytterligare pressar kronan. Först när vi får se en stabilisering på bostadsmarknaden tror åtminstone jag utländska placerare börjar intresseras sig för kronan igen. Och då finns det ju uppsida i själva rörelsen.

 

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.