Hur undviker man dåliga investeringsbeslut?

När det kommer till investeringar är vi oftast vår egen värsta fiende. En uppsjö av olika egenheter i vårt mänskliga psyke gör att vi tenderar att ta dåliga beslut. Vi köper när vi borde sälja och vi säljer när vi borde köpa. Den bästa tjänsten som man kan göra sitt framtida själv är därför att ta bort sig själv beslutsekvationen och göra sitt sparande automatiskt.

Vi vill gärna tro att vårt mänskliga beslutsfattande är rationellt, men så är sällan fallet. Det finns massor med olika begränsningar och fallgropar i hur vi tar beslut. Och när vi väl har tagit ett beslut ändrar vi oss ömsom för lättvindigt och ömsom för trögt.

Lägg på det den känslomässiga stress som marknaderna innebär. Att förlora pengar kan vara ångestframkallande och att tjäna dem kan framkalla en känsla av ofelbarhet. Och handen på hjärtat, när tog du senast ett klokt beslut med känslan av ofelbarhet i kroppen?

Det är detta som investeringar så svårt. Det finns egentligen ingenting med själva hantverket som en normalbegåvad person inte kan förstå eller bemästra. Som Warren Buffett, en av världens bästa investerare, brukar säga: det är det inte den smartaste som blir den bästa investeraren, utan den som bäst kan hantera fallgroparna i sitt eget beslutsfattande.

Det bästa sättet för de allra flesta är därför att spara på sätt där man involverar sig själv så lite som möjligt och så sällan som möjligt. Med ett automatiskt månadssparande i fonder sköter portföljen sig själv utan att du behöver ta några löpande beslut. Och det räcker mer än väl att sedan  se över sin fondportfölj en gång om året. Skulle det bli vartannat eller till och med var tredje gör det ingenting.

Som huvudkaraktären i den verklighetsbaserade romanen Reminiscences of a Stock Operator säger: ”Det var aldrig mitt tänkande som gjorde att jag tjänade de stora pengarna. Det var alltid mitt väntande.” När det kommer till investeringar är det bästa alternativet med andra ord ofta att låta pengarna jobba genom att inte göra någonting alls.

Hälsningar från Spargrisen


Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.