Investeringar i tillväxtmarknader

Tillväxtmarknaderna fortsätter att vara den viktigaste drivkraften för den globala tillväxten och fortsatt ekonomisk tillväxt  vilket ger en starkare grund för ekonomisk stabilitet.

Efter en ökning på 37% år 2017, har tillväxtmarknadsaktier fallit marginellt och levererar per den 29:e maj endast -1.2%. Bortsett från volatilitet som man sett på globala marknader har tillgångsklassen även stött på lokal turbulens i länder så som Turkiet, Argentina och Sydafrika. Oljepriserna har även stigit och effekten utav det kan vara både positiv och negativ beroendes på vilket land det är.

Därför ska man som investerare fråga sig själv när det är läge att allokera till tillväxtmarknader. För att kunna svara på den frågan, så bör man se hur det historiskt sett ut för tillväxtmarknadsaktier samt de möjligheter och risker som man bör överväga. 

Det förlorade decenniet

Om man analyserar åren mellan 2007-2016, så utvecklades tillväxtmarknaderna sämre än de etablerade marknaderna. Efter den globala finanskrisen, speciellt under perioden 2011-2015, så drabbades växande ekonomier med låg tillväxt, p.g.a en lågkonjuktur för råvaror, hög inflation och räntor samt ekonomisk inbromsning i Kina. Företagens tillväxt var även negativ under perioden.

Aktier i utvecklingsmarknader gynnades av penningpolitiska lättnader från Federal Reserve, Europeiska Centralbanken och Bank of Japan, vilket hjälpte priserna att hålla sig stadiga trots efterföljden av den finansiella krisen. Tillväxtmarknadsaktier utvecklades, inte överaskande, sämre än aktier i utvecklade marknader och gav bara hälfen av avkastningen under denna period.


Möjligheter i tillväxtmarknadsaktier

Vi tror att den här perioden nu är bakom oss.

De långsiktiga trenderna för tillväxtmarknader, inklusive positiv marknadsutveckling, gynnsam demografi, urbanisering och teknik består. Även stark tillväxt och låg inflation präglar många tillväxtländer. Även stödprogrammen (Quantitative easing) börjar att nå sitt slut i utvecklade marknader, men det finns utrymme för central banker i framväxande världen att lätta på penningpolitiken,  länder såsom Ryssland och Brasilien. Vissa länder uttnyttjar även tillväxten för att implementera långsiktiga ekonomiska reformer.
Men det som har varit viktigt för investerare är att ovanstående händelser har varit postiv för företagens vinster och resultat.

Förväntningarna på vinsttillväxten förblir 10% och uppåt för 2018 och 2019, över de flesta sektorer, även om resultatrevidering har skett från en hög nivå.

Attraktiva värderingar; att vara selektiv kan vara fördelaktigt

Trots uppgången och den höga avkastningen i jämförelse med aktier i de etablerade länderna för 2017, så ser aktier i tillväxtmarknader attraktiva ut i relation till deras lönsamhet.

Tillväxtmarknadsaktier ser också ut att kunna ge en jämförbar avkastning i relation med  aktier i de etablerade länderna samt också ha en relativt bättre värdering

Det finns dock en del risker som vi noggrant övervakar, speciellt de risker kring handel, FED:s styrränta samt en starkare dollar.  Med det sagt, tror vi ändå att tillväxtmarknader är mindre känsliga nu för externa faktorer än vad de brukade vara. 

Med tanke på osäkerheten på marknaden och en miljö som ständigt förändras, så tror vi att aktiva förvaltare har möjlighet att ge ett mervärde genom selektiv aktieselektering.

Slutsats

Ser man det från ett holistiskt perspektiv och även balanserar möjligheterna och riskerna, så anser vi att investerare bör överväga en allokering till aktietillväxtmarknadsfonder. Länderna inom området erbjuder en unik investeringsmöjlighet som kan bidra till att diversifiera en investeringsportfölj. Som med alla investeringar bör investerarna vara medvetna om de potentiella riskerna som finns. Allt eftersom risker uppkommer och volatiliteten ökar, så bör investerare kontinuerligt se över sin investeringstrategi.

Möjligheter:
+ tillväxt
+ relativt låg inflation och räntor
+ attraktiva värderingar speciellt i förhållande till etablerade marknader

Hot:
- USA: s handelspolitik
- Hastigheten för den amerikanska räntenormaliseringen och den starkare dollarn
- Geopolitiska risker

*MSCI Emerging Markets Net Total Return USD


Analys producerad av HSBC Global Asset Management 2018-05-30

HSBC.png

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.