Italien – nästa stora orosmoln?

Maj månad bjöd inte på några stora händelser på de globala marknaderna. Ekonomin går fortsatt bra och vinstnivåerna övertygar. Tillväxten drivs av teknikbolagen och inte förvånande är det amerikanska tekniktunga indexet Nasdaq-100 som har gått bäst under 2018. De orosmoln som numera möter marknaden är framför allt de politiska riskerna, med eventuella handelskrig framför oss och en ny regering i Italien. Den nya italienska regeringen gick till val på att bedriva en expansiv stimulanspolitik som vanligtvis gynnar börsen, men med en statsskuld på över 130 procent av BNP lär en sådan politik inte uppskattas av övriga EU-medlemmar. Då Italien är det tredje största Euro-landet så kan en sådan konflikt snabbt spilla över på de globala marknaderna.


De stora tillväxtmarknaderna bjuder inte heller på några överraskningar. Ett stigande oljepris gynnar nettoexportörer som Ryssland och Brasilien, medan nettoimportörer som Indien får en minskad bytesbalans och ser en ökad inflation. Indien är dock fortsatt den stora asiatiska ekonomin som växer snabbast med en förväntad tillväxt på 7 procent för 2018. 

Nyckeltal maj månad:
Globalindex: 0,92 %
Svenska börsen: -0,1 %
Bästa marknad: Nasdaq USA 5,9 %

Valutor:
USD/SEK: 8,83 sedan årsskiftet +7,6 %
EUR/SEK: 10,29 sedan årsskiftet +4,6  %

Bästa Fonder:
Alla Kategorier: Swedbank Robur - Ny Teknik, 10,28 %
Nordamerika: SEB - Nordamerikafond Småbolag, 9,30 %
Europa: Schroders - Schroder ISF European Special Situations 2,53 %
Sverige: Swedbank Robur - Småbolagsfond Sverige, 8,55 %
Tillväxtmarknader: Morgan Stanley - Asia Opportunity, 9,35 %
Räntefonder: Strukturinvest Fondkommission - Hamiltonian Global Credit Opportunity Fund, 4,40 %

 
Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.