Swedbank Roburs nya fond ska investera i bolag som förbättrar världen

2018-08-22

Den 29 maj lanserade Swedbank Robur fonden Swedbank Robur Global Impact. Enligt Robur är det den första fonden i sitt slag i Sverige som uteslutande fokuserar på att investera i bolag vars affärsidéer, produkter och tjänster bidrar till att uppfylla ett eller flera av FN:s 17 globala hållbarhetsmål till år 2030.

I en intervju med Swedbanks sajt Aktiellt säger förvaltaren David Stenlund att fonden är ett led i fondbolagets arbete att agera ansvarsfullt.

”Som det största svenska fondbolaget ska vi agera ansvarsfullt och bidra till hållbarhet inom de bolag vi äger. De kommande tio åren kommer världsförbättrare vara ett stort investeringstema”, säger han.

David Stenlund har arbetat i ungefär 15 år med kvantitativ fondförvaltning. Tillsammans med förvaltarkollegan Johan Eriksson, med 20 års erfarenhet, leder han arbetet med att vaska fram cirka 80–150 bolag som bidrar till ett eller flera av de 17 globala hållbarhetsmålen.

Urvalet är till en början stort. Global Impact har konstruerat en databas med ungefär 9000 bolag. Förutom fondförvaltningsteamets analys ligger analys från Swedbanks egna hållbarhetsteam till grund för databasen som används. Världsförbättrare delas in i någon av de fyra kategorierna; naturresurser, klimatpåverkan grundläggande behov och hälsa samt möjliggörare.

Det är breda kategorier och sektorer som spänner över hela världen. Exempelvis har fonden inom kategorin grundläggande behov och hälsa utgått från världens största och mest allvarliga sjukdomar, de mest bortglömda sjukdomarna och de sjukdomar som flest barn världen över drabbas av. Därefter har de sökt efter bolag vars verksamhet syftar till att bota eller lindra någon eller flera av dessa sjukdomar.

”För att vi ska investera i ett bolag krävs att minst 15 procent av dess omsättning faller inom någon av de fyra kategorierna. Men snittet för fonden ligger på över 50 procent”, säger David Stenlund.

Investeringsprocessen börjar med att bolag med verksamhet inom tobak, alkohol, spel, vapen, pornografi och merparten av företagen inom fossila bränslen utesluts. Därefter rensar förvaltarna bort bolag som bryter mot internationella konventioner och normer, exempelvis om de använder sig av barnarbete eller förstör miljön.

Därifrån identifieras bolag som anses bidra särskilt mycket till FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Av dessa investerar fonden slutligen i cirka 100 stycken där fondförvaltarna premierar bra värdering, god vinsttillväxt samt stabila kassaflöden och balansräkningar. Bolagen finns över hela världen, ofta på tillväxtmarknader som till exempel Kina och Indien. Investeringshorisonten är mellan fem och tio år.

”För att FN:s mål ska uppnås krävs det fram till år 2030 årliga investeringar på motsvarande 7000 miljarder dollar. Bolagen som fonden investerar i kommer vara med och bidra direkt till de globala hållbarhetsmålen, och därmed vara framtidens vinnare”, säger David Stenlund och avslutar:

”Mig veterligen är Swedbank först med en fond som helt dedikerat investerar i bolag som bidrar till FN:s globala mål. En investering i framtidens vinnare är bra både för planeten och plånboken. Det är vi mycket stolta över.”

Läs mer om fonden här

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.