Höjda hyror får fastighetsfond att lyfta

Odin Fastigheter har klarat den senaste tidens turbulens på bostadsmarknaden bra. Fonden är till 80-85 procent inriktad mot kommersiella fastigheter och har hittills i år ökat med 7,3 procent.

Förväntningar på ökade hyresintäkter väger mer än väl upp effekten av högre räntor/avkastningskrav, framgår av en månadsrapport.

Förvaltare Thomas Nielsen berättar att fonden bland annat gynnats av att Vonovia lade ett bud på Victoria Park som fanns i portföljen. Fonden sålde då av en del av innehavet då aktien handlades till högre kurser än budet samtidigt som man ville minska exponeringen.

- Vi har också haft en mycket god utveckling i Fabege drivit av solida projekt och en stark Stockholmsmarknad.

Hur ser ni på den nordiska fastighetsmarknaden generellt framöver?

- Vi har sett att tillväxten i företag nu alltmer kommer från ökade hyreskostnader. När kontrakten omförhandlas i framtiden kommer det gradvis att bidra till ökad tillväxt för företagen. Och i kombination med goda projektportföljer som bidrar till ökade hyresbara områden och låga räntor ser framtiden ljus ut.

Har ni gjort några förändringar i portföljen på grund av avmattningen på bostadsmarknaden i Stockholm?

- Vi har tagit hem vinster i Victoria Park efter erbjudandet från Vonovia, vilket vi tror ger företaget ett verkligt värde. Vi köpte nyligen in i bostadsutvecklaren JM, eftersom vi tror att kombinationen av företagets storlek, solida balans med nettokassa och prissättning som ger en för negativ bild av framtiden skulle kunna bidra till fonden i framtiden.

Hur ser ni på bostadsbyggandet och hur är ni exponerad i portföljen mot bostadsutvecklare?

- Starten av bostäder har varit hög, men har försämrats nyligen. Vi tror att detta kan försämras, men ser positivt på utvecklingen på lång sikt. Befolkningstillväxten kommer att vara bra framåt och, som nämnts, exponerades vi nyligen i JM, vilket vi tror kommer att stärkas av den svaghet på marknaden vi nyligen sett. Utöver detta äger vi inte bostadsutvecklare eftersom vi tror att de andra har för mycket skuld för att hantera fluktuationer på marknaden.

Odin Fastighet är alltså i huvudsak exponerad mot kommersiella fastigheter och i allmänhet har fondförvaltaren kunnat konstaterat att i allmänhet så har erbjudandesidan varit begränsad och i kombination med ökad efterfrågan har de sett högre hyresnivåer som vi tror kommer att fortsätta.

Vad tror ni om ränteutvecklingen och hur speglar detta förvaltningen?

- De långa räntorna är nu faktiskt lägre än vid årsskiftet. Det förväntas att de kommer att öka, men 3-4 års genomsnittlig räntebindning ger skydd mot högre räntor. Detsamma är inflationsjusteringen av leasingavtal (ofta högre räntor och högre inflation tillsammans), säger Nielsen och tillägger:

- Högre räntor betyder också högre avkastningskrav, och om högre hyresnivåer inte räcker till för att kompensera detta, kan värdena på fastigheter minska. Detta kan vara negativt för aktiekurserna, men när sektorerna idag redan är prissatta till 10 procent för substans, är det förmodligen redan förväntat. Å andra sidan ger lägre fastighetsvärden bättre möjligheter att använda det starka kassaflödet för att bli lönsamt i framtiden.

 

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.