Logga in   |  Bli kund
kampanj_paket.jpg

Fondnyheter

 • Carnegies Asien-fonder fokuserar på fyra teman  

  Carnegies Asien-fonder fokuserar på fyra teman

  Carnegie Fonders förvaltare av asiatiska aktier Gunnar Påhlson har byggt upp fyra teman kring det svenska bolagets förvaltning i regionen. Fondbolaget satsar på konsumtion, hälsovård, infrastruktur och internettjänster. Det uppgav han i samband med ett seminarium i Göteborg på tisdagen.

  Totalt sitter fonden på 34 innehav idag. När det gäller fondens olika teman så ser man konsumtion som en viktigt område. Demografiskt har flera länder i regionen en mycket ung befolkning. Den ekonomiska tillväxten gör att man konsumerar mer av allt från smartphones till kapitalvaror. Påhlson pekar på att de unga är bättre utbildare än sina föräldrar och de konsumerar en rad produkter. Fonden skall tjäna på den omställningen som sker i de asiatiska länderna.

  Det andra området som fondbolaget ser som intressant är hälsovård.

  - I Asien konsumerar man och lever mer och mer som i väst vilket gör att diabetes, cancer och annat växer kraftigt, säger Påhlson. Han menar på att staterna inte helt heller hinner med att utveckla den service som medborgarna önskar.

  Det tredje området som Påhlson ser som intressant är infrastruktur. Under sitt anförande lyfter han upp att Kina inte längre är produktionslandet nummer ett. Världens näst största land börjar helt enkelt att ha för höga löner inom vissa områden vilket istället skapar arbetstillfällen i länder som exempelvis Vietnam. Skall dessa länder runt om i Asien kunna axla Kinas roll måste de investera i vägar, hamnar och infrastruktur, menar förvaltaren.

  Det sista området som man ser som intressant är internettjänster och där exemplifierar förvaltaren med it-jätten Tencent, ett bolag som har flera hundra miljoner användare och som växer organiskt hela tiden.



  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Utmanande räntemarknad - gynnsamt i Norden - förvaltare Carnegie fonder  

  Utmanande räntemarknad - gynnsamt i Norden - förvaltare Carnegie fonder

  Räntemiljön där flera stora centralbanker agerat genom att införa minusränta och där räntemiljön generellt sett är låg är utmanande för fondförvaltare som agerar inom obligationer. Det säger Maria Andersson, en av förvaltarna i Carnegies förvaltarteam inom räntor, vid en presentation i Göteborg.

  - Vi letar inte innehav med tillväxt utan fokus är stabila kassaflöden, säger hon och tillägger att verksamheterna måste vara breda. Hon betonar att Carnegies fondbolag lägger tid på att analysera bolag och på så vis finna avkastning i en miljö som i stort präglas av låga räntor.

  - Det är i marginalen som vi hittar avkastningen, uppgav hon.

  Andersson uppger också att en amerikansk räntehöjning inte är det viktiga för obligationsförvaltarna även om exempelvis oväntade höjningar kan påverka marknaderna.

  Carnegies analytiker på fondsidan har gjort bedömningen att räntan bottnat.

  - Vi har sannolikt sett en botten, men räntorna kommer att vara låga under en lång tid framöver, säger Maria Andersson.

  Hon pekar ut Norden som en intressant marknad givet att ECB köper obligationer vilket pressar ned avkastningen i Europa men inte på samma sätt i Norden. Hon exemplifierade med att Volvo lånar billigare i euro än vad man gör i svenska kronor.



  Taggar:
  #fixedincome   #mutualfunds  

 • Simon Blecher tror börsen kan falla 20-30 procent inom 18 månader  

  Simon Blecher tror börsen kan falla 20-30 procent inom 18 månader

  Carnegie Fonders förvaltare Simon Blecher är pessimist i det korta perspektivet. Bakgrunden är att börsen har gått starkt under många år och inte haft någon verklig korrigering.

  - Inom 18 månader tror jag att vi ser en nedgång på 20-30 procent, sade han under ett seminarium i Göteborg under tisdagen och betonar att utvecklingen i så fall skulle vara helt naturlig.

  Enligt Blecher har börsen haft flera mindre korrigeringar som exempelvis vid Brexit, men de har inte pågått under en längre tid. Hur skall man då agera när börsen faller? Enligt Blecher är receptet enkelt.

  - Går det ned skall man köpa mer, säger han och betonar att det är väldigt svårt att träffa när nedgångar inträffar.

  Han visade också upp en graf över utvecklingen för S&P 500-indexet sedan 1950-talet och exemplifierar att avkastningen varit väldigt god över tiden trots en lång rad kriser som oljekriser, Kubakriser, Vietnamnkrig med mera. Enligt Blecher har den låga räntan pressat upp värderingen av börsen då det helt enkelt är svårt att finna avkastning i lågräntemiljön. Han själv tycker inte att tillståndet i världen är sämre än vad det har varit under perioden från 1950-talet. Men han är pessimistisk om avkastningen.

  - Under de närmaste tio till 20 åren tror jag inte att vi kommer att ha en lika stark utveckling av börsen som vi haft historiskt, men den kan fortfarande vara positiv, säger han.

  Förvaltaren pekar också ut en sektor som undviks och det är teknik. Han argumenterar också för sin sak genom att visa ett diagram som visar avkastningen sedan 1960-talet i USA där just teknik hamnar i botten trots att avkastningen inte är justerad för risk.



  Taggar:
  #aktier   #analytics  

 • Ålandsbanken ser politisk osäkerhet och avvaktande marknad som orosmoln  

  Ålandsbanken ser politisk osäkerhet och avvaktande marknad som orosmoln

  Politisk osäkerhet och dålig investeringsvilja bland företagen är två orosmoln i Ålandsbanken fonders senaste marknadsbrev. Ålandsbanken tolkar läget som att marknadens förtroende sviktar och att fundamenta inte ger stöd för aktieköp.

  "Vi förväntar oss ett volatil kvartal med företagsrapporter och politiska event som mycket möjligt kan vara marknadspåverkande", skriver banken.

  Temperaturen i den amerikanska presidentvalskampanjen har stigit sedan de tv-sända valduellerna nu dragit igång. Båda presidentkandidaterna har aviserat betydande stimulanser trots mycket ansträngda offentliga finanser.

  "Vi är tveksamma till att ytterligare stimulanser kan vända utvecklingen och att de är fortsatt inne i en period av mycket hög vaksamhet", skriver banken.

  I allokeringen mellan aktier och räntor är fördelningen oförändrad 30/70 vilket ska jämföras med en normalvikt motsvarande 50/50.

  Inom aktier är man mest positiv till Norden, Europa och tillväxtmarknader medan USA-börsen fortfarande bedöms som dyr.

  På räntesidan anser man att företagsobligationer är att föredra framför korta och långa räntor och rekommenderar försiktig övervikt mot såväl obligationer med relativt hög kreditvärdighet, så kallade investment grade, som mer riskabla företagskrediter, så kallade high yield obligationer.


  Referenser:
  Källa 1  


  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Fed-besked gav marknaderna andrum, hedgefonder återhämtade sig under föregående vecka - Lyxor  

  Fed-besked gav marknaderna andrum, hedgefonder återhämtade sig under föregående vecka - Lyxor

  Den amerikanska centralbankens beslut att hålla sig avvaktande lugnade finansmarknaderna och gav andrum. Samtidigt ger terminsmarknaderna nu 58 procent sannolikhet för en räntehöjning vid FOMC-mötet i december. Förutsatt att data från USA inte försämras är marknaden nu redo för nästa ränterörelse, skriver den franska kapitalförvaltaren Lyxor i sin senaste hedgefondrapport "weekly brief".

  Under förra veckan återhämtade sig hedgefonder från tidigare förluster och steg med 0,4 procent. Bäst gick så kallade CTA-fonder, vilka handlar terminer på världens börser via algoritmer, med en uppgång på 2,4 procent. Sett över hela månaden är utvecklingen dock fortfarande negativ.

  Även långa/korta aktieförvaltare utvecklades bättre än hedgefonder generellt och steg med 0,8 procent förra veckan.

  Lyxor behåller sin rekommendation neutral för långsiktiga CTA-strategier. Samtidigt behålls överviktade innehavet av fusionsarbitrage, räntearbitrage och marknadsneutrala långa/korta aktiefonder.



  Taggar:
  #hedgefunds  


Våra nyheter

 • Spännande fondnyheter  

  Spännande fondnyheter

  Bland annat Lannebo, Didner & Gerge och Carnegie Fonder lanserar nya fonder i höst. 
  Privata Affärers fondskribent Sofia Ullerstam och Thomas Holmström, kapitalförvaltare 
  hos Fondmarknaden.se, diskuterar de mest intressanta fondnyheterna.

 • Nyhetsbrev september  

  Nyhetsbrev september

  Nu presenterar vi nyhetsbrevet för september. Vi ger dig en summering av utveckling under augusti månad. Efter en händelserik sommarperiod med Brexit blev augusti blev en något lugnare månad. Läs vår fondkommentar. 

  Vi bjuder även på en intressant intervju med Vegard Søraunet Portföljförvaltare på ODIN Sverige & ODIN Norden.

  Är du kund men får inte våra nyhetsbrev? Kontrollera i så fall att du har en aktuell e-postadress registrerad på ditt konto. Om dina problem kvarstår vänligen kontakta oss på telefon: 08-545 186 00 alternativt via e-post:info@fondmarknaden.se så hjälper vi dig.

  Är du inte kund ännu men vill börja prenumerera på våra nyhetsbrev, då kan du anmäla dig på nedan sida.

  Till Fondmarknaden.se:s nyhetsbrev

   

 • Ny norden analys; Mer av samma sak?  

  Ny norden analys; Mer av samma sak?

  Nu kan vi presentera en färsk analys av den nordiska marknaden skriven åt oss av Storebrand. I skrivande stund under september 2016 befinner sig de nordiska aktiemarknaderna avkastningsmässigt kring nollstrecket sedan årsskiftet. Även om det är bättre än vad många fruktat med tanke på nedgången vid årets början samt oron kring brexit är det ändå en betydligt svagare utveckling jämfört med de senaste åren. Är börsuppgången över för den här gången?

  Vänligen logga in på ditt konto för att ta del av en och aktuell analys.

  Analyser

   

 • Tillbaka till verkligheten  

  Tillbaka till verkligheten

  Efter en händelserik sommarperiod med Brexit och förväntningar om kraftiga marknadssättningar, rekylerade börserna uppåt under juli. Augusti blev en något lugnare månad på världens finansmarknader med en utveckling i globalindex i stort sett +- 0 %, samma utveckling gäller även för statsobligationer. Den ekonomiska bilden har stabiliserats och därmed har även recessionsriskerna minskat.

  Vad kan vi vänta oss?

  Fler episoder med oro kommer givetvis att dyka upp, likväl kan det sägas att förutsättningarna för en fortsatt uppgång har förbättras. Den ekonomiska bilden har stabiliserats under sommaren, och även om en acceleration över utvecklingen inte är synbar så har recessionsriskerna minskat. En global tillväxt omkring 3 % ligger i potten.
  Utvecklingen på aktiemarknaden har självklart smittat av sig på den svenska marknaden. Under augusti månad steg Stockholmsbörsen med ca 2 % och utsikterna framöver pekar på en stabil global tillväxt. Vinstförväntningarna kan anses vara mer realistiska idag vilket i kombination med stigande vinster framöver ger stöd för den inhemska aktiemarknaden.

  Det som är allra viktigast är utvecklingen i Nordamerika; med högre tillväxt kommande år.
  I sammahanget hör att den amerikanska centralbankschefen, Janet Yellen, har börjat prata igen om höjda styrräntor. Samma sak gällde förra året, 2015, och till sist så kom den första räntehöjningen i december månad 2015. Initialt kan detta motverka stigande aktiemarknader, för den relativa värderingen av aktier påverkas negativt, men en räntehöjning är en effekt av stigande ekonomisk aktivitet vilket gynnar oss alla.

  Utvecklingen i vår förvaltning under augusti månad 2016
  Under augusti månad har tre av våra förvaltningsportföljer en bättre utveckling än sina index, undantag gäller för Tillväxt-portföljen.

  Vid ingången av månaden har de tre portföljerna, Defensiv, Balanserad och Offensiv haft betydande innehav i en likviditetsfond med mycket låg risk. Succesivt har vi omallokerat denna position till att på aktiesidan öka vår andel i Nordamerika samt även i de defensiva klasserna öka andelen i lågrisk-fonder, som vi haft sedan tidigare.
   
  Bäst utveckling alla fondkategorier
  Bland vinnarfonderna under augusti månad hittar vi uteslutande fonder som placerar i Kina. Många fonder har gett en månadsavkastning på mellan 5-7 % och topp fem ser ut som följer:

  Nordamerika
  Trenden med framgång för fonder som placerar små- medelstora aktier fortsätter. De fem bästa fonderna i Augusti i Nordamerika är;
   
  Europafonder
  Trenden med fonder som placerar i småbolag världen över ligger högt upp på vinnarlistorrna även i  Europa.Topp fem i Europa;
   
  Sverige fonder:
  Småbolagsfonderna dominerar även i Sverige under August.
  ODIN Fonder-Sverige C +5,47 %
   
  Tillväxtmarknadsfonder
  Inom tillväxtmarknadsfonder återfinns China högt på alla listor under Augusti månad;
   
  Thomas Holmström 
  Kapitalförvaltare, Fondmarknaden.se

 • Sofia Ullerstam, Privata Affärer: Så överlistar du storbanken  

  Sofia Ullerstam, Privata Affärer: Så överlistar du storbanken

  Krönika Sparar du i en storbank? Då är fondutbudet  ofta uselt. Men med lite list kan du komma åt  fler alternativ, skriver Privata Affärers fondskribent Sofia Ullerstam. Läs hela artikeln här


Bli kund


Kom igång direkt med BankID!



 • steg 1

  Över 1600 fonder

 • steg 2

  Allt ditt sparande på en sida

 • steg 3

  Färdiga fondpaket