Logga in   |  Bli kund
fmbanner_portfolio.gif

Fondnyheter

 • Cliens Mixfond steg med 1,1 procent i november - skiftande aktievikt under månaden  

  Cliens Mixfond steg med 1,1 procent i november - skiftande aktievikt under månaden

  Cliens Mixfond B steg med 1,1 procent under november, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som ökade 0,7 procent under månaden.

  Bland positiva bidrag under månaden märktes Magnolia, H&M, Skandiabanken och Sandvik. Negativa bidrag kom främst från Investor, Scandi Standard, Nobina och SCA.

  "Ränteuppgång stärkte generellt banker. Fågelinfluensa ”drabbade” aktiekursen i Scandi Standard alltför kraftigt enligt vår mening", skriver förvaltare Gunnar Håkansson.

  Under månaden har fondens aktievikt varierat kraftigt. Som lägst var den 56 procent inför valet i USA som bedömdes medföra osäkerhet, därefter ökades den snabbt till 65 procent.

  I en framåtblickande kommentar skriver Håkansson:

  "Även om december har börjat svagt bedömer vi att det finns goda skäl till underliggande styrka i marknaden och att aktiemarknaden kommer att sluta året på högre nivåer. Vi har därför fortsatt övervikt i aktier i portföljen."


  Referenser:
  Källa 1  


  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Premiepensionsinsättningen i december blir 38 miljarder kronor  

  Premiepensionsinsättningen i december blir 38 miljarder kronor

  Den totala pensionsinsättningen för i år kommer att uppgå till ungefär 477 miljarder kronor.
  Av den summan är drygt över 50 procent eller 244 miljarder kronor kopplade till inkomstpensionen. Insättningen för premiepensionen kommer att ligga på 38 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande från Pensionsmyndigheten.

  ”Med start den 12 december sätts 38 miljarder, i snitt 6.714 kronor, in på spararnas konton utifrån den valda fördelningen mellan olika fonder”, säger Mats Öberg, chef för Pensionsmyndighetens fondenhet.

  Resterande 195 miljarder kronor är relaterade till tjänstepensionen som arbetsgivarna står för.


  Referenser:
  Källa 1  


  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Cliens Sverige ökade 1 procent i november - H&M, Magnolia och Sandvik positiva bidrag  

  Cliens Sverige ökade 1 procent i november - H&M, Magnolia och Sandvik positiva bidrag

  Cliens Sverige B ökade 1,0 procent i november, vilket var 0,4 procentenheter sämre än jämförelseindex som ökade med 1,4 procent. Sedan årets början har fonden genererat en avkastning om 7,6 procent, vilket är 1,1 procentenheter bättre än index.

  I november fick fonden sina största positiva bidrag från H&M, Magnolia Bostad och Sandvik. I fallet H&M gynnades aktien av att ha presenterat något bättre försäljningssiffror än förväntat, skriver förvaltare Thomas Brodin.

  Bland negativa bidrag märktes Scandi Standard, Investor och SCA.

  "Scandi Standard drabbas av oron över fågelinfluensan i Europa och specifikt i Danmark. Bolagets export av kycklingar kommer att påverkas negativt under 6-12 månader främst p.g.a. exportförbud trots att bolaget i sig inte drabbats direkt", skriver Brodin.

  Under månaden investerade fonden i två nyintroduktioner; Serneke och Volati. Innehavet i Eltel avyttrades.

  Vid månadens utgång var fonden fullviktad i aktier och antal innehav uppgick till 37.


  Referenser:
  Källa 1  


  Taggar:
  #mutualfunds  

 • PriorNilsson Realinvest backade 0,6 procent i november - Catena, Stockmann och Telia sänken  

  PriorNilsson Realinvest backade 0,6 procent i november - Catena, Stockmann och Telia sänken

  PriorNilsson Realinvest backade 0,58 procent i november. Det var sämre än fondens jämförelseindex, OMXS GI, som ökade 1,43 procent under månaden. Sedan årsskiftet har fonden stigit 20,82 procent medan index ökat 6,6 procent, framgår det av en månadsrapport.

  Förvaltaren betonar att indexet endast ska ses som en indikation då det inte utgör ett optimalt index för fonden.

  Under månaden gynnades fonden av innehaven i Boliden, SSAB och Billerud medan de största negativa bidragen noterades i Catena, Stockmann och Telia.

  Inga positionsförändringar rapporteras.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • PriorNilsson Idea ökade 1,1 procent i november - SSAB, SKF och Boliden bland vinnarna  

  PriorNilsson Idea ökade 1,1 procent i november - SSAB, SKF och Boliden bland vinnarna

  PriorNilssons specialfond Idea ökade 1,08 procent i november, vilket innebär att fonden noterar en uppgång om 16,05 procent sedan årsskiftet. Det framgår av ett månadsbrev.

  De största positiva bidragen stod SSAB, SKF och Boliden för medan Capio, Sponda och BMW fanns i den negativa vågskålen.

  Aktieandelen under månaden var 75 procent och standardavvikelsen uppgick till 18,4 procent mätt sedan fondstart i januari 2006.

  Inga positionsförändringar rapporteras.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Åsa Wallenberg blir ny vd på SPP Fonder  

  Åsa Wallenberg blir ny vd på SPP Fonder

  Åsa Wallenberg blir ny fondchef i Storebrand Asset Management och vd på SPP Fonder. Det framgår av ett pressmeddelande.

  Wallenberg kommer närmast från positionen som kommunikationschef i SPP koncernen och har enligt pressmeddelandet lång erfarenhet av finansbranschen och kapitalmarknaden, med en bakgrund som börsmäklare i London och Stockholm, managementkonsult med fokus på regelverksimplementering, samt som chef för investerarrelationer.

  I en kommentar säger Wallenberg att verksamhetens fokus på hållbarhet och enkelhet i produkterna varit några av skälen till att hon valde att tacka ja till den nya rollen.

  – Vi har fantastiska produkter som ligger helt rätt i tiden, jag är dessutom övertygad om att efterfrågan kommer att öka i takt med att fler förstår vilken skillnad de kan göra med sitt kapital och samtidigt tjäna pengar.

  Storebrand Asset Management förvaltar i dag 600 miljarder kronor. Dotterbolaget SPP Fonder är det största fondbolaget i Sverige efter de fyra storbankerna med ett förvaltat kapital på cirka 150 miljarder kronor.

  Som fondchef i koncernen kommer Wallenberg även ansvara för Delphi och Storebrand fonder. Hon tillträder rollen den 1 januari 2017.  Taggar:
  #mutualfunds  


Våra nyheter

 • Nyhetsbrev november 2016 - "Trump - jo visst men kvartalsrapporterna påverkar också"  

  Nyhetsbrev november 2016 - "Trump - jo visst men kvartalsrapporterna påverkar också"

  Oktober månad har präglats av det amerikanska valet som precis är avgjort, och av bolagsrapporter från det tredje kvartalet 2016. Månaden som helhet slutade positivt för globala aktier, upp ett par procent. För oss som har svensk krona som valuta kan man dock notera att den amerikanska valutan, dollarn, gick upp hela +5,1 % och en dollar kostar runt 9 kr i dagsläget. Tydligt är att kronförsvagningen slår igenom när allt omräknats till SEK.

  Läs hela vår fondkommentar här 

  Frågan på allas läppar just nu är ju hur Trumps vinst i det amerikanska valet kommer att påverka världens finansmarknader och hur man skall tänka kring sitt fondsparande? Det som framförallt påtalas bland analytiker och strateger är att investerare kommer få leva med de många okända aspekterna av Trumps politik. Läs mer
  Vi presenterar även en tema-artikel kring Europa samt en intervju med Lannebo om deras nya fond. Dessutom färska analyser för: Sverige,  Japan, tillväxtmarknader, global och branscher.

  I detta nummer:
  USA valet och rapportkvartalet  Q3 2016
  Efter Trump – så påverkas världens finansmarknader
  Volatil öppning för guldet efter Trumps seger
  Dags att vikta om portföljen mot Europa?
  Intervju: Lannebos nya småbolagsfond tar sikte på Europa
  Tuff utmaning väntar för Ericsson enligt fondbolag
  Färska marknadsanalyser

  Är du kund men får inte våra nyhetsbrev? Kontrollera i så fall att du har en aktuell e-postadress registrerad på ditt konto. Om dina problem kvarstår vänligen kontakta oss på telefon: 08-545 186 00 alternativt via e-post:info@fondmarknaden.se så hjälper vi dig.

  Är du inte kund ännu men vill börja prenumerera på våra nyhetsbrev, då kan du anmäla dig på nedan sida.

  Till Fondmarknaden.se:s nyhetsbrev

 • Efter Trump – så påverkas världens finansmarknader  

  Efter Trump – så påverkas världens finansmarknader

  Donald Trump är USA:s nya president, den initiala börsreaktionen har varit oväntat positiv, men hur kommer den överraskande valutgången påverka världens finansmarknader på lite längre sikt?
   
  De flesta bedömare är ense om att den kortsiktiga effekten av valutgången kommer bli en större osäkerhet och potentiellt ökad volatilitet på världens finansmarknader. Det som framförallt påtalas bland analytiker och strateger är att investerare kommer få leva med de många okända aspekterna av Trumps politik. 

  EelisHein.png

  – Trumps seger väcker osäkerhet eftersom han fortfarande är en ”svart låda” för marknaden. Investerarnas första reaktion är troligen ”sälj först, tänk sedan”, säger Eelis Hein som är placeringschef på den finska kapitalförvaltaren FIM.

  Eelis Hein, FIM Fonder 
  Hein menar att den närmaste tidens utveckling på marknaden beror mycket på hur aggressivt Trump går in för att för att infria sina vallöften. De verkliga förändringarna i politiken sker troligen dock långsamt, enligt strategen. Danske Banks investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen är inne på samma linje och menar att även de långsiktiga effekterna av Trump är svåröverskådliga.

  LarsSkovgaard.png

  ”Eftersom vi inte riktigt vet vilken politik som kommer gälla är det också högst osäkert vilken långsiktig effekt detta får på den globala ekonomin. Och det är fortfarande den ekonomiska utvecklingen som har störst effekt på utvecklingen på finansmarknaderna.”

  Lars Skovgaard Andersen, Danske Bank

   


  Bland marknader som kan påverkas negativt av Trump-segern ser flera analytiker tillväxtmarknader som potentiella offer. Detta då den tillträdande presidenten attackerat frihandelsavtal under sin kampanj. Dock nämns Ryssland som ett möjligt undantag där förhoppningar väckts om att de sanktioner som för närvarande belastar landets ekonomi kan komma att lyftas. 

  Trumps utlovade expansiva finanspolitik är vidare något som förväntas sätta avtryck i den amerikanska ekonomin, vilket i sin tur kan få effekter på utvecklingen på räntemarknaden och påverka vissa sektorer positivt.”En expansiv finanspolitik kan medföra höjda löner och en amerikansk inflation som pressas uppåt. På sikt kan det här leda till stigande räntor vilket kan påverka finanssektorn positivt”, säger Danske Banks Skovgaard Andersen och fortsätter:  

  ”Trump har talat om en expansiv finanspolitik med skattelättnader och offentliga investeringar, bland annat stora investeringar i infrastruktur som kan höja pris och efterfrågan på material och ett antal råvaror. Sektorer som finans, energi, basråvaror och verkstad kan då påverkas positivt på längre sikt, speciellt i USA.”  

  Vad gäller kommande amerikanska räntehöjningar råder en något splittrad bild av utvecklingen i närtid. Kapitalförvaltningsjätten Blackrock menar bland annat att den ökade volatiliteten som förväntas på marknaderna med anledning av valutfallet kan få Fed att välja att bli återhållsamma.   
  Det är en bild som inte delas av Danske Invests senioranalytiker, Lars Tranberg Rasmussen, som i en kommentar säger:

   

   LarsTranbergRasmussen.png

  ”Om reaktionen inte blir värre än det vi sett hittills, och om ekonomin fortsätter i samma tillväxttempo som idag, vilket vi räknar med att den ska göra, så måste Fed höja räntan i december. De har lagt väldigt mycket energi på att förbereda marknaderna på en höjning i december, och behöver väldigt goda skäl att inte göra det, vilket vi inte tror att de kommer att ha." 

  Lars Tranberg Rasmussen, Danske Invest

  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se 

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. 

   

 • Dags att vikta om portföljen mot Europa?  

  Dags att vikta om portföljen mot Europa?


  I spåren av fallande europeiska valutor mot dollarn och en värdering som ter sig allt mer attraktiv gentemot amerikanska aktier har fondförvaltare blivit mer positiva till Europa. 

  ”Vi är underviktade aktier generellt men överviktade europeiska och nordiska aktier på grund av dopade valutor där det brittiska pundet och den svenska kronan är klart undervärderade, euron är heller inte dyr mot dollarn som är dyr”, säger Ålandsbanken Kapitalförvaltnings aktiechef Albert Haeggström.

  Haeggström menar att det finns ett värderingsgap mellan USA och Europa och att det efter Brexit skapats intressanta möjligheter.

  AlbertHaeggström.jpg 

  ”Värderingen är klart lägre i Europa än i USA och direktavkastningen är nästan det dubbla, det vill säga 4 procent mot 2 procent. Efter kollapsen i det brittiska pundet har vi ökat vår exponering mot UK. Kombinationen där enskilda aktier fallit 40 procent och pundet fallit ytterligare 25 procent ger fantastiskt köpläge även för svenska investerare trots den svaga kronan.” 
  Albert Haeggström, Ålandsbanken

  Ålandsbankens aktiechef anser även att banksektorn generellt i Europa är billig, vilket Tomas Ålander,
  investeringsspecialist på Danske Invest håller med om. Han tycker det finns anledning att vara optimistisk till tyska aktier framförallt.

  ”Det finns goda skäl att vara optimistisk till tyska aktier just nu. För det första presenterade Bank of America Merrill Lynch nyligen en undersökning som visade att globala fondförvaltare har en undervikt mot tyska aktier. För det andra finns det flera tecken på att många osäkerhetsfaktorer kring den europeiska banksektorn är på väg att försvinna. För det tredje så har dollarn stärkts mot euron och slutligen har bolagens rapporter för det fjärde kvartalet hittills varit helt ok.”

  Enligt Ålander har globala fondförvaltare varit oroliga för effekterna efter Brexit samtidigt som det funnits en osäkerhet kring den europeiska banksektorn, vilket lett till att de haft en undervikt mot tyska aktier, en undervikt som han dock menar snabbt kan komma att ändras.

   TomasÅlander_Danske.jpg

  "En undervikt kan snabbt ändras till neutral vikt eller övervikt och just nu är förvaltarna underviktade mot tyska aktier och det gör att tyska aktier kan stiga snabbt om investerarnas inställning skulle förändras", säger Tomas Ålander.

  Tomas Ålander, Danske Invest  

  Strateger är dock inte odelat positiva till Europa som investeringsområde. Jonas Olavi, allokeringsstrateg vid Alfred Berg, håller en undervikt till Europa och Norden i sin taktiska allokering och pekar på att det finns bättre möjligheter på annat håll.

  ”Vi fortsätter att vara underviktade Europa och Norden då vi ser bättre möjligheter i USA där vi ser potential för understödjande finanspolitiska åtgärder efter valet. Även tillväxtmarknader erbjuder ett intressantare alternativ, anser vi, där såväl Brasilien som Ryssland sannolikt är på väg ur sina respektive fleråriga recessioner”.

  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.  

 • Fondmarknaden.se och nyhetsbyrån Finwire samarbetar kring fondnyheter.  

  Fondmarknaden.se och nyhetsbyrån Finwire samarbetar kring fondnyheter.

  Pressmeddelande 2016-11-15

  Fondmarknaden.se och nyhetsbyrån Finwire har ingått ett samarbete rörande nyheter och händelser inom fondvärlden. Avtalet innebär att Fondmarknaden.se kommer att erbjuda såväl sina egna privatkunder som moderbolaget Fondab’s strategiska partner nyheter ifrån Finwire. Samarbetet innebär också att Finwire bland annat producerar exklusivt material och intervjuer till Fondmarkanden.se’s månatliga nyhetsbrev.

  Historiskt har Fondmarknaden.se främst arbetat med fondanalys och rådgivning, men nu har man alltså även gjort en satsning på fondnyheter tillsammans med nyhetsbyrån Finwire.

  ”Fondmarknaden.se’s vision är att med Sveriges bredaste fondutbud utgöra förstahandsvalet vad det gäller investeringar i fonder. Finwire erbjuder unika nyheter och innehåll som vi bedömer kommer att leda till ett bättre och mer lönsamt långsiktigt sparande för våra kunder och partners. Vi har alltid varit bra på rådgivning kring investeringar i fonder och analys. Nu kompletterar vi vårt erbjudande till våra kunder med ett brett nyhetsflöde kring fonder”, säger Fondmarknaden.se’s VD Mikael Tjäder i en kommentar.

  ”Fondmarknaden.se är unika genom sitt fokus mot fonder. Nätet är idag fyllt av olika aktörer som är aktiva inom fonddistribution och placeringar, men få har valt vägen att ensidigt fokusera på just fonder. För oss som har dedikerade nyheter inom området är det ett klockrent samarbete”, säger Finwires VD och grundare Mats Hård.

  För mer upplysningar

  Mats Hård, VD, Finwire, 0738-503545, mats.hard@finwire.se, www.finwire.com

  Mikael Tjäder, VD, Fondmarknaden.se, 08-54518618, 0734-170417, mikael.tjader@fondmarknaden.se, www.fondmarknaden.se

  FinWire är Nordens snabbast växande nyhetsbyrå och är helt specialiserat på börs och finans. Redaktionen är efter tre år redan topprankad och nyheterna når läsare i allt från stora medier till professionella aktörer i terminaler från Thomson Reuters och Bloomberg.

  Fondmarknaden.se är Sveriges största handelsplats för fonder. Med ett utbud på över 1700 fonder hjälper vi våra kunder med analys, rådgivning och förvaltning inom både fond- och pensionssparande, för såväl privatpersoner som företag. Med vårt oberoende och vår erfarenhet som grund sätter vi samman det bästa sparalternativet utifrån våra kunders personliga förutsättningar. Alla våra rådgivare är Swedsec licensierade och Fondmarknaden.se står under Finansinspektionens tillsyn. Vi erbjuder också hantering av slutkunder både ur ett administrativt, tekniskt och legalt perspektiv åt fondbolag, kapitalförvaltare, rådgivare och andra finansiella institut. Mer information på www.fondmarknaden.se

   

 • USA valet och rapportkvartalet Q3 2016  

  USA valet och rapportkvartalet Q3 2016

  Oktober månad har präglats av det amerikanska valet som precis är avgjort, och av bolagsrapporter från det tredje kvartalet 2016. Månaden som helhet slutade positivt för globala aktier, upp ett par procent. För oss som har svensk krona som valuta kan man dock notera att den amerikanska valutan, dollarn, gick upp hela +5,1 % och en dollar kostar runt 9 kr i dagsläget.Ser man på nyckeltal, börser omräknade i svensk valuta, så är globalindex upp +3,1 %, Japan +7,9 % samt Sverige +0,3 %.
  Tydligt är att kronförsvagningen slår igenom när allt omräknats till SEK.

  Bolagsrapporterna kvartal 3, 2016


  Vinsterna har under snart två år varit en motvind för aktier, något som nu ser ut att vända. Tredje kvartalets rapportering har hittills varit stark och håller förväntningarna för fjärde kvartalet kan en positiv vinsttillväxt för helåret 2016 vara inom räckhåll. Om inget oförutsett inträffar bryts den långa negativa trenden i vinstutvecklingen under tredje kvartalet, bolagen har hittills slagit förväntningarna klart. Denna positiva utveckling i vinsterna ses som ett stöd för aktier framöver.
   
  I Sverige har två av tre bolag slagit analytikernas vinstförväntningar. Omsättningen har däremot inte ökat i samma utsträckning. Den globala tillväxten är relativt låg och när bolagen har svårt att öka försäljningen i någon större utsträckning läggs fokus istället på kostnadssidan. På så sätt lyckas bolagen hålla uppe vinstnivåerna trots mager tillväxt på den översta raden (omsättningen).
   
  I Europa presenteras nu preliminära BNP siffror. Av de siffror som presenteras hittills indikeras en tillväxt på 0,3 procent jämfört med föregående kvartal. Det är samma nivå som under det andra kvartalet och framåtblickande indikatorer visar att vi kan vänta oss en liknande takt även under det stundande vinterhalvåret. En allmän bedömning är att ECB (den europeiska centralbanken) kommer att lätta på tyglarna igen och förlänga programmet för tillgångsköp att gälla även efter det nu gällande slutdatumet den 31 mars 2017.
   
  Brittiska inflationssiffror i september uppmättes till den högsta nivån på två år. Bedömningen är att det är det allt svagare pundet som nu slår igenom på konsumtionen.
   
  Den nyvalde amerikanska presidenten, har tidigare sagt bland annat, att han skall öka på den amerikanska tillväxten högst avsevärt. Bland annat skall förnyelse av infrastrukturprojekt göras kommande år samtidigt vill han sänka skatterna i USA och Obamacare som infördes för ett par år sedan skall skrotas. Alla som äger läkemedelsaktier eller fonder i samma segment bör kanske tänka till en gång extra vad detta kan innebära.
   

  Bäst utveckling alla kategorier

  Det mest anmärkningsvärda bland alla marknader är intresset för fonder som placerar i Brasilien och Ryssland. Dessa bägge länder, som uteslutande får sina inkomster av försäljning av olja, har stigit med +95,4 % respektive +39,9 % under året i svensk krona. Om man som läsare är av uppfattningen att oljan har haft sin bästa tid bakom sig, förstår man säkert att över tid kommer råvaruländerna att gå mot sämre tider om ingenting annat ersätter inkomsterna från oljan.
   
  Bästa fonder alla kategorier;
   
  Bästa fonder Nordamerika
   
  Bästa fonder Europa
   
  Bästa fonder Sverige
   
  Bästa fonder Tillväxtmarknader
   
   
  Thomas Holmström
  Kapitalförvaltare, Fondmarknaden.se

 • Japan – fortsatta stimulanser  

  Japan – fortsatta stimulanser

  Nu presenterar vi en färsk Japanjanlays skriven åt oss av Öhman Fonder:

  Centralbanken Bank of Japan har laddat om med nya metoder för penningpolitisk stimulans. Kan det tillsammans med expansiv finanspolitik och en stark strävan att reformera japansk arbetsmarknad ge japanska aktier en skjuts in i 2017 eller finns det fallgropar på vägen?

  Vänligen logga in på ditt konto för att ta del av hela analysen.

  Analyser

   


Bli kund


Kom igång direkt med BankID! • steg 1

  Över 1700 fonder

 • steg 2

  Allt ditt sparande på en sida

 • steg 3

  Färdiga fondpaket
Banner Invesco