Logga in   |  Bli kund

BannerFM_3.jpg 

 

Fondnyheter

 • JPM Emerging Markets Small Cap steg 1,4 procent i juli, övervikt mot Mexiko bidrog positivt  

  JPM Emerging Markets Small Cap steg 1,4 procent i juli, övervikt mot Mexiko bidrog positivt

  JPM Em Mkts Small Cap A (acc) perf USD steg 1,4 procent i juli, vilket medför att fonden tappat 6,3 procent sedan årsskiftet. Det är något bättre än jämförelseindex som backat 7,3 procent under samma period. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att en undervikt mot Sydkorea var den främsta bidragsgivaren till avkastningen under månaden, då den aktiemarknaden gick sämre. Fondens investeringar i Hana Tour och Mode Tour underpresterade mot bakgrund av svaga semesterbokningssiffror, främst drivet av externa faktorer.

  Även en övervikt mot Mexiko bidrog positivt till fondens avkastning under månaden då marknaden noterade för andra månaden i rad den högsta avkastningen. Två innehav i form av flygplatsoperatören Asur och konsumentbolaget Kimberly-Clark de Mexico var bland de främsta bidragsgivarna.

  Istället tyngde aktievalen och övervikten mot Turkiet avkastningen under månaden, då det rådde politisk osäkerhet samtidigt som valutan försvagades mot bakgrund av centralbanksbeslut att inte höja räntan trots stigande inflation. Under månaden har man valt att gå ur två turkiska innehav.

  Under månaden har man gått ur en position i Symphony efter ett par kvartal med upplevt otillfredsställande resultat. Istället har man ökat i kinesiska bilrelaterade aktier, däribland Minth och Nexteer.

  Inför framtiden bedömer man att amerikansk fundamenta talar för en svagare dollar de kommande åren vilket bör vara gynnsamt för tillväxtmarknader. Den nuvarande rabatten mot utvecklade marknader och konsensusbilden om tvåsiffrig vinsttillväxt anses understryka möjligheten som finns i tillväxtmarknader efter nedgång.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • JPM Emerging Markets Opportunities steg 2,2 procent i juli, tror svagare dollar framöver bör gynna tillväxtmarknader  

  JPM Emerging Markets Opportunities steg 2,2 procent i juli, tror svagare dollar framöver bör gynna tillväxtmarknader

  JPM Emerging Mkts Opps A (acc) USD ökade 2,2 procent i juli, vilket medför att fonden tappat 4,7 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period backat med 4,6 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att aktiva aktieval och en övervikt mot Brasilien bidrog positivt till avkastningen under månaden. Den aktiemarknaden steg kraftigt. Övervikten mot stålproducenten Gerdau var den största bidragsgivaren på övergripande portföljnivå, då aktiepriset steg över 25 procent efter försäljningen av två fabriker.

  Bankinnehaven Itau Unibanco och Banco do Brasil gick även starkt mot bakgrund av ett förbättrat sentiment på marknaden under månaden.

  Däremot tyngde aktieval och övervikt mot Turkiet fondens avkastning under månaden. Landets senaste inflationsdata kom in lägre än väntat och den turkiska liran har efter det noterat lägstanivåer. Innehaven i banken Garanti Bank och telekomoperatören Turkcell var negativa bidragsgivare under månaden och man har sålt de innehaven för att minska exponeringen mot landet.

  De främsta bidragsgivarna under månaden relativt jämförelseindex var HDFC, Tencent och AIA Group. På minussidan återfinns TSMC, Baidu och China Mobile.

  Inför framtiden bedömer fondteamet att man tror att ekonomisk fundamenta i USA talar för en svagare dollar de kommande åren vilket bör ge stöd åt tillväxtmarknader. Vidare tror man att förhandlingar snarare än eskaleringar bör kunna förbättra sentimentet runt tillväxtmarknader, särskilt Kina.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • JPM Africa Equity steg 2,1 procent i juli, relativ undervikt mot material och energi bidragsgivare  

  JPM Africa Equity steg 2,1 procent i juli, relativ undervikt mot material och energi bidragsgivare

  JPM Africa Equity A (acc) perf USD steg med 2,1 procent i juli, vilket medför att fonden backat 2,6 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period tappat 2,7 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att fondavkastningen gynnades av undervikten mot material samt energi. Guldaktier har varit föremål för ett särskilt tryck på aktiemarknaden, till följd av detta års dollarstyrka och stigande amerikanska yielder.

  Den största negativa bidragsgivaren var återhämtningen i den sydafrikanska telekomsektorn som man var relativt underexponerade mot.

  Innehavet i Safaricom var inte tillräckligt för att motverka avsaknaden av exponering mot telekombolagen MTN och Vodacom som båda hade en stark månad på börsen. Fondteamet delger att man är fortsatt underviktade dessa bolag, givet regulatorisk oro kring dem.

  Inför framtiden bedömer förvaltarteamet att den ökade volatiliteten på tillväxtmarknader har missgynnat ett antal afrikanska aktiemarknader. Detta bedöms ha skapat en möjlighet för långsiktiga investerare i form av bolag med stark fundamenta ihop med attraktiva värderingar.

  De främsta bidragsgivarna relativt jämförelseindex under månaden var Anglo American, Safaricom och Clicks Group. I den andra vågskålen återfinns Randgold Resources, Iamgold och Old Mutual.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • JPM China backade 3,4 procent i juli, kommer sannolikt fortsätta öka innehavet i Baidu  

  JPM China backade 3,4 procent i juli, kommer sannolikt fortsätta öka innehavet i Baidu

  JPM China A (acc) USD backade med 3,4 procent i juli, vilket medför att fonden tappat 4,1 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period sjunkit 4,0 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att aktieval i hälsovårdssektorn tyngde fondens avkastning mest under månaden. Sektorn såldes ned av aktiemarknaden efter en skandal i vaccinbranschen i landet.

  Teknologiaktier tyngde även fondavkastningen under perioden, däribland Hangzhou Hikvision som föll på försiktig guidance från bolaget. Förvaltarteamet har för sannolik avsikt att fortsätta öka innehavet i Baidu, givet återhämtningen i sökmotorverksamheten.

  Banker steg istället på ny kinesisk reglering som var mindre sträng än väntat kring förmögenhetsförvaltningsprodukter. Vissa enskilda fondinnehav som China Merchants Bank och Postal Savings Bank presterade bättre än index under månaden, där den senare nämnda banken redovisade förbättrad lönsamhet samt bättre tillgångskvalitet i balansräkningen.

  Inför framtiden bedömer fondteamet att det pågående handelskriget med USA är oförutsägbart, men noterar att den kinesiska regeringen har vidtagit åtgärder med syftet att öppna upp landet för utländska företag.

  Man är fortsatt positiva till vissa tillväxtsektorer, däribland konsument, teknologi och hälsovård.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • C WorldWide Asia 1A tappade 1,1 procent i juli, handelskrig och oro för bilindustrin satte avtryck i kurserna för fondens innehav  

  C WorldWide Asia 1A tappade 1,1 procent i juli, handelskrig och oro för bilindustrin satte avtryck i kurserna för fondens innehav

  C WorldWide Asia tappade 1,1 procent i juli, vilket var i linje med index. Sedan årets början har fonden backat med 0,2 procent medan index stigit med 3,1 procent.

  Störst positivt bidrag kom från malaysiska My EG Services, som fortsätter återhämta sig efter det kraftiga kursfallet i samband med valet i maj. Även TSMC, Anhui Conch Cement, Largan Precision och ICICI Bank bidrog positivt.

  Största negativa bidragsgivare var Sunny Optical, på rädsla för handelskrig, och Geely Automobile, på oro över bilindustrin globalt.

  Fonden avyttrade Larsen & Toubro på oro över oklarheter runt bolagets eventuella inblandning i kärnvapen.

  Vid månadens utgång var fondens största innehav Samsung Electronics, Tencent och TSMC.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • C WorldWide Global Equities Ethical backade med 0,5, Facebook, Keyence och Bridgestone negativa bidrag  

  C WorldWide Global Equities Ethical backade med 0,5, Facebook, Keyence och Bridgestone negativa bidrag

  C WorldWide Global Equities Ethical tappade 0,5 procent i juli och utvecklades sämre än jämförelseindex som steg med 1,2 procent under perioden. Sedan årets början har fonden stigit med 10,2 procent, vilket är i linje med index.

  Största negativa bidragsgivare var Facebook som presenterade en svag kvartalsrapport och lägre guidning, Keyence på oro för handelskrig och Bridgestone. Största positiva bidragsgivare var HDFC, Thermo Fisher och Alphabet, samtliga på starka kvartalssiffror.

  Fonden avyttrade innehavet i Bridgestone, som förvaltarteamet upplever befinner sig i en utmanande miljö precis som andra däcktillverkare, med högre materialkostnader och vikande försäljning, och där de kortsiktiga utsikterna har börjat se osäkra ut.  Taggar:
  #mutualfunds  


Våra fondnyheter

 • FAANG-begreppet utmanas av MAGA och WNSSS  

  FAANG-begreppet utmanas av MAGA och WNSSS

  Håller FAANG-eran på att ta slut och ersättas med andra begrepp? Den senaste tiden har MAGA seglat upp som nytt samlingsnamn för de hetaste techaktierna, men även WNSSS har nämnts.

  Den främsta orsaken är att Facebooks aktie drabbats av flera bakslag den senaste tiden. Först var det dataläckan av användaruppgifter till Cambridge Analytica som gav aktieägarna en kalldusch. Aktien återhämtade sig dock och fortsatte att klättra fram till kvartalsrapporten. Den levde inte upp till förväntningarna och fick aktien att falla med 24 procent. Sedan toppen 25 juli har aktien fallit med 15 procent.

  Netflix aktieägare fick se värdet falla med 15 procent i efterhandeln efter en abonnemangstillväxt som inte uppfyllde förväntningarna. Dessutom lämnade bolaget en prognos med sämre abonnemangstillväxt än vad analytikerna hade räknat med. Sedan toppen 9 juli har aktien fallit omkring 17 procent.

  Istället har begreppet MAGA börjat dyka upp på sina håll. MAGA står för Microsoft, Amazon, Google och Apple, och ska för övrigt inte blandas ihop med hashtaggen MAGA som ofta står för Trumps mantra “Make america great again”.

  Hela 86 procent av bolagen på USA-börsen har överraskat på uppsidan i samband med den senaste rapportsäsongen och teknikaktierna på Nasdaqbörsen är definitivt inget undantag, men det finns alltså tydliga skillnader som skär genom FAANG-begreppet.

  Microsoft som inte ingår i FAANG såg en stark utveckling tillsammans med Amazon, Google och Apple.

  Microsofts resultat blev 4,6 procent bättre än förväntat, eller ett resultat på 1,13 dollar per aktie, vilket fick aktien att stiga med 3,3 procent i efterhandeln 20 juli. Aktien är hittills i år upp med 28,6 procent. Detta efter att techjätten återigen vunnit mer marknadsandelar avseende molnet än sina två största konkurrenter Amazon och Alphabet under det andra kvartalet. 

  Amazons resultat per aktie blev 104 procent bättre än analytikernas förväntningar, eller 5,07 dollar per aktie. Aktien är hittills i år upp med 61,8 procent.

  Google gjorde ett resultat på 4,54 dollar per aktie och detta fick kursen att stiga med 4 procent i efterhandeln. Googles kinesiska konkurrent Baidu har dessutom fallit på uppgift att Google lanserar en ny censurerad sökmotor. Det hjälpte inte att Baidus kvartalsrapport var bättre än väntat. Hittills i år är aktien ned med 4,8 procent. Desto bättre har det gått för Googles moderbolag Alphabet som stigit med 20,2 procent under samma period.

  Apple blev det första amerikanska bolaget att nå 1 triljon dollar i börsvärde några dagar efter den senaste kvartalsrapporten som gladde marknaden. Resultatet per aktier blev 2,32 dollar per aktie, sju procent högre än konsensus. Techjätten spår även en omsättning för det fjärde kvartalet som var högre än analytikernas förväntningar. Apples kursuppgång är hittills 23,2 procent.

  Bland teknikaktier finns ytterligare ett begrepp som bland annat Placera noterat tidigare i år; WNSSS (uttalas som winners, alltså vinnare).

  WNSSS står för Weibo, Nvidia, Service Now, Square och Shopify. Weibo är det största sociala nätverket i Kina. Nvidia har gjort sig kända för sina grafikkort till spelindustrin men har också blivit en aktör inom den autonoma tekniken inom bilindustrin. Molntjänster och datacenter är också viktiga områden. Service Now utvecklar molnbaserade stödtjänster medan Square levererar mobila betalningslösningar.

   

  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

 • Amerikanska börsen vinnare trots handelskriget - men flera bedömare varnar för självgodhet  

  Amerikanska börsen vinnare trots handelskriget - men flera bedömare varnar för självgodhet

  Världens investerare har hittills utsett en tydlig vinnare och förlorare i det eskalerande handelskriget mellan USA och Kina. Det visar en sammanställning som Finwire gjort. Samtidigt har aktiemarknaden i USA lyckats skaka av sig den geopolitiska risken tack vare att den amerikanska rapportsäsongen för det andra kvartalet långt över förväntan. 

  Medan de amerikanska indexen ångar på har de kinesiska motsvarigheterna sjunkit ihop likt en sufflé som fått vänta för länge. Några av Kinas grannländer har också fått se sina börser sjunka, om än inte i samma utsträckning.

  Nyligen förlorade Kina statusen som världens näst största aktiemarknad, en placering som innehafts sedan november 2014. Istället är det Japan som seglar upp på andraplatsen. 

  Detta återspeglar sig tydligt i de fonder som Morningstar listar. Aktiefonder inriktade på Kina har i genomsnitt stigit med 2,12 procent i år. Bäst utveckling bland fonder med en fyra eller mer i betyg (på en femgradig skala) har Invesco China Focus Equity A USD Ac haft, med en uppgång på 8,5 procent. Största innehav är Alibaba, China Mobile och Tencent. 

  Fonder inriktade på USA har i genomsnitt haft en uppgång på 17,39 procent hittills i år. Bland fonder med minst fyra av fem i betyg har MS INVF US Growth A haft med en uppgång på 32,3 procent. Största innehav är Amazon, Twitter och Veeva Systems.

  IndexUtveckling hittills i år i % (USD)
  SP5006,89
  Nasdaq composite14,27
  Russell 20009,86
  Shanghai Composite, Kina-15,51
  Shenzen Composite, Kina-19,34
  Kospi, Sydkorea-6,64
  Hang Seng, Hongkong-4,38


  Enligt den genomgång som JP Morgan gjort har 86 procent av de amerikanska bolagen i S&P 500 slagit förväntningarna mätt som vinsten per aktie. Det är den högsta siffran som uppmätts sedan JP Morgan påbörjade granskningen 2009. Det kan jämföras med Europa där 56 procent av bolagen i Stoxx 600 slagit förväntningarna. För S&P500 bolagen handlar det dessutom om rekordutdelningar. Inför det andra kvartalet skulle 124 miljarder dollar, motsvarande 1,1 biljon kronor delas ut till akieägarna, elva procent högre än samma period föregående år. Direktavkastningen har dock sjunkit något för S&P500-bolaget och är nu nere i 1,92 procent, jämfört med 1,97 procent för ett år sedan. 

  Vad gäller handelskriget så har Donald Trump har i en serie tweets hyllat de egna tarifferna och sagt att tullarna varit mycket mer framgångsrika än vad någon föreställt sig. Enligt den amerikanska presidenten är också tarifferna på stål bra för ekonomin och den lokala stålindustrin. Stålverk öppnas upp, stålarbetare går till jobbet och kassakistan fylls av dollar, menar han. 

  Senast under onsdagen svarade Kina med nya importtullar på 25 procent gällande amerikanska varor till ett värde av 16 miljarder dollar mot USA. Tullarna gäller bland annat produkter som råolja och bilar är ett svar på USA:s tidigare upptrissning av handelskriget.

  Kinas utrikesminister Wang Yi räckte dock ut en hand till den twittrande ledaren i väst genom att meddela att de är redo att samtala med USA under förutsättningen att det sker på basis av en ömsesidig respekt. 

  Detta efter att USA aviserat sina planer på att höja tullarna på import av kinesiska varor till ett värde av 200 miljarder dollar från 10 till 25 procent. USA:s handelsminister Wilbur Ross har bland annat varnat Kina för att det väntar ytterligare problem om landet inte själva väljer att ändra sin ekonomiska modell. 

  Ett av de amerikanska bolagen som varit flitigt medialt bevakade den senaste tiden är Apple som nyligen passerade ett börsvärde på en triljon dollar. Ska Apple drabbas av tullarna? Det tror i alla fall inte den amerikanska börsprofilen på CNBC Jim Cramer. Detta trots att den statliga kinesiska tidningen People's Daily varnat för att Apple och andra amerikanska bolag kan vara sårbara som "bargaining chips" från Kinas sida. Cramer betonar att Apple är en av Kinas största arbetsgivare. Kina är också Apples näst största marknad efter USA, enligt Factset.

  Nu varnar dock flera bedömare för att den amerikanska marknaden kan drabbas av självgodhet.

  Federal Reserves chef i St. Louis, James Bullard uppgav nyligen att utsikterna för den amerikanska ekonomin är solida men att en recession inte är oundviklig. 

  Researchfirman TS Lombard varnar för ett kommande ras på aktiemarknaden redan denna sommar då de anser att riskerna med handelskriget underskattas. Vidare bedömer de att den höga tillväxten i USA distraherar många investerare från de verkliga farorna med handelskriget. 

  Likviditeten på marknaden och en stigande dollar är dåligt för aktiemarknaden, samtidigt som handelskriget väntas fortsätta eskalera till mellanårsvalet i USA, som tidigast.

  Dessa faktorer i kombination medför att en sell-off på aktiemarknaden är en risk som är för stor att kunna ignorera, enligt TS Lombard. 

  Jonas Olavi, chef för nordisk tillgångsallokering på Alfred Berg skrev nyligen i en månadsrapport att handelskriget skapar dimridåer som gör det svårare att överblicka hur ekonomierna verkligen går. 

  Alfred Berg väljer att lämna allokeringen mellan tillgångsslag oförändrad denna månad och behåller den övergripande regionala allokeringen, vilket innebär en övervikt i amerikanska och japanska aktier. Europeiska och nordiska aktier är sedan tidigare nedviktade för att finansiera dessa övervikter.

  Portföljförvaltaren av Skagen Global, Knut Gezelius, skriver i den senaste månadsrapporten att aktier fortfarande är långsiktigt intressant som tillgångsslag trots det eskalerande handelskriget som gör aktiemarknaden oförutsägbar på kort sikt.

  Gezelius får medhåll av Pål Bergskaug som är förmögenhetsförvaltningschef på fondbolaget i Norge. 

  "Det är under sådana perioder som denna man kan lyfta den långsiktiga avkastningen. Investerare som köpte aktier under finanskrisen blev väl kompenserade för det i efterhand", uppger Bergskaug.

   

  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

 • Fortsatt god tillväxt  

  Fortsatt god tillväxt

  Juli månad har passerat och de stora samtalsämnena har varit värmen, handelskrig och andra kvartalets delårsrapporter. USA hade en riktigt stark rapportsäsong, men som däremot bjöd på en rejäl smäll då Facebook föll i värde med mer än 1000 miljarder på en dag efter en dålig rapport. Det var det största tappet någonsin och frågan är vad det betyder för den så framgångsrika tekniksektorn som drivit USA:s tillväxt under de senaste åren.

  USA är dock fortsatt den marknad som går starkast med stora företagsinvesteringar, skattelättnader och hög tillväxt. Donald Trumps handelskrig har ännu inte fått någon effekt på marknaderna, varken i USA eller övriga världen. Konsensus ser ut att vara att kortsiktigt så kommer de föreslagna handelstullarna inte ha någon större påverkan. Skulle däremot handelskriget eskalera så lär en nedgång vara oundvikligt på lång sikt.

  Bra tillväxt har vi även i Sverige, där BNP ökade mer än förväntat under första halvåret och börsen steg med 3,5 % i juli. Stockholmsbörsen har annars varit trög under 2018, men marknaden är dock fortsatt positiv till en hög aktieexponering och konjunkturen förväntas hålla i sig ett tag till. Den svenska tillväxten har länge drivits av låga räntor och stigande bostadspriser, men har under 2018 gått över till att drivas mer av industrin och exportsektorn. Den låga kronkursen och hög internationell efterfrågan gynnar svensk export väl. Det har dock inte avspeglats i sin helhet på den svenska börsen under 2018.

  Nyckeltal juli månad:

  Globalindex: 3,15 %
  Svenska börsen: 3,51 %
  Bästa marknad: USA S&P 500 , 3,69 %

  Valutor

  USD/SEK: 8,79 sedan årsskiftet +7,5 %
  EUR/SEK: 10,27 sedan årsskiftet +4,6 %

  Juli månads bästa fonder:

  Alla Kategorier: GAM GAM Star Discretionary FX - USD (Acc)  

  Nordamerika: Insiderfonder AB Inside USA 

  Europa: Credit Suisse CS (Lux) Small and Mid Cap Germany Equity Fund 

  Sverige: Swedbank Robur Sweden High Dividend  

  Tillväxtmarknader: Nordea Fonder Latinamerika  

  Räntefonder: Franklin Templeton Templeton Global Total Return Fund SEK H1   


  Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

 • Har nedgången på tillväxtmarknader skapat köplägen?  

  Har nedgången på tillväxtmarknader skapat köplägen?

  Den senaste tidens tilltagande oro för ett handelskrig mellan USA och dess stora handelspartners har satt dystra spår i utvecklingen för aktier på tillväxtmarknader och därmed också för tillväxtmarknadsfonder. Men frågan är om det uppstått ett köpläge.

  Enligt fondbjässen Blackrock är svaret på den frågan ja. Man förordar dock ett selektivt förhållningssätt vid valet av regioner och bolag. Enligt strategen Richard Turnhill har det uppstått en rabatt på tillväxtmarknadsaktier i takt med att bolagens aktiekurser och de fundamentala förutsättningarna har gått isär, vilket innebär att det skapats intressanta köptillfällen.

  "Aktier på tillväxtmarknader har återhämtat sig något under de senaste veckorna, men är fortfarande ned 15 procent sedan toppen i januari. Detta har medfört värderingar på 11,3 gånger framtida vinster, vilket är något under det femåriga genomsnittet. Samtidigt ligger estimaten för framtida tillväxt i vinst per aktie på 13,4 procent, vilket är högre än genomsnittet under samma period."

  "Estimaten för vinst per aktie för bolag på tillväxtmarknader har justerats upp för såväl innevarande som för nästa år jämfört med hur de såg ut vid årets början. Det kan indikera att utblicken för tillväxtmarknadsaktier ser bättre ut än vad nuvarande värderingar gör gällande", skriver strategen.

  En region där Turnhill framförallt ser goda möjligheter i för aktier på tillväxtmarknader är Asien.

  Även investeringsveteranen Mark Mobius ser investeringsmöjligheter på tillväxtmarknader efter att de fallit hårt på handelsoron.

  Under CNBC-programmet Closing Bell sade han att det är dags att titta på värderingarna och tillade att vissa valutor börjar se "riktigt billiga".

  Möjligheterna ser han i länder som Bangladesh, Turkiet och Vietnam eftersom dessa väntas ersätta Kina i exporten till USA.

  ”Dessa är alla stora producenter av tyg och skor och annan sort av konsumentvaror som Kina exporterar”, sade han.

  I en kommentar om handelskonflikten sade Mark Mobius att han helt håller med president Donald Trump och att Kina har kunnat åka snålskjuts de senaste 30 åren. Han tror att det hela slutar med seger för USA och eftergifter från Kinas sida.

  I fallet Turkiet har marknaden skakat till rejält under året och för de fondinnehavare som sitter med fonder i lokal valuta har även den kraftiga nedgången för landets valuta accentuerat fallet ytterligare. I mitten av juli var Istanbulbörsen ned 14 procent i lokal valuta och 29 procent i dollartermer.

  I en kommentar till utvecklingen skriver Emre Akcakmak som är portföljrådgivare på East Capital att man är försiktiga trots att värderingarna i Turkiet är låga. Till exempel handlas banker på multiplar som inte setts sedan finanskrisen, enligt Akcakmak. Utmaningarna han nämner är att inflationen är hög och stigande, valutan fortsatt volatil och att landet har betydande behov av utländsk finansiering.

  "Vi reste till Istanbul i maj för besök hos bolag. Även om de flesta möten avslutades i positiv anda, förstod vi att majoriteten av företagen ännu inte märkt av någon större inverkan från scenariot med hög inflation och långsammare tillväxt. De har därför inte möjlighet att göra förutsägelser kring ogynnsamma följder för deras egna verksamheter. På grund av detta har vi lagt ner extra arbete på att förstå olika sorters värsta tänkbara scenarier och för att se om vi kan hitta några fynd mitt uppe i den volatila aktiehandeln."

  "Som en konsekvens av det, kan våra ändringar i portföljen under andra kvartalet sammanfattas som ”flykt till kvalitet”; att minska våra positioner i företag där det krävs en vändning och likaså i högt skuldsatta företag. Ser vi framåt väntar vi oss att marknaden stabiliseras, givet de höga realräntor som centralbanken nu erbjuder och de attraktiva värderingar som de flesta aktier nu handlas till."

  "Vi förutser att de kommande sex till nio månaderna blir i högsta grad utmanande, med en alltmer betungande inflation och med en tillväxt som kraftigt bromsar in. Men vi tror också att det blir en period då det går att bygga långsiktiga positioner i högkvalitativa bolag till verkligt attraktiva kurser", skriver Akcakmak i en kommentar på East Capitals sajt "Look East".


  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

 • Skattelättnader och låg känslighet för handelskrig har gynnat amerikanska småbolag  

  Skattelättnader och låg känslighet för handelskrig har gynnat amerikanska småbolag

  Amerikanska småbolag har hittills i år haft en bättre utveckling på börsen, jämfört med storbolagen. Det visar både index och Morningstars fondöversikt. Orsaker till uppgången är att amerikanska småbolag är mindre känsliga för handelskrig och svängningar i dollarkursen, men även Trumps skattelättnader. Det framgår bland annat av en analys från JP Morgan.

  Investmentbolaget skriver att de mindre bolagens aktier överpresterat jämfört med de större bolagen men menar att det ännu inte helt speglas i aktiekurserna. Det skriver CNBC.

  JP Morgan rekommenderar därför investerare att fortsätta ha en övervikt mot mindre bolag för att skydda sig mot en eventuell eskalering av handelskriget som främst drabbar multinationella bolag.

  ETF:en iShares som följer det amerikanska småbolagsindexet Russell 2000 har hittills i år stigit med 7 procent, vilket kan jämföras med det breda S&P500-indexet som stigit med 1,9 procent och Dow Jones Industriindex som backat med 2 procent. Genomsnittsfonden inriktad på småbolag i USA är 16,1 procent hittills i år enligt Morningstar.

  JP Morgan Smaller Companies Fund skrev i en fondkommentar förra månaden att de fortsätter att fokusera på fundamentala faktorer och förutspår en tvåsiffrig vinsttillväxt för småbolagssegmentet i USA. Detta på grund av en stark organisk tillväxt och ett positivt bidrag från den nya amerikanska skattelagstiftningen.

  Jessica Eskilsson-Frank förvaltar Didner & Gerge US Small and Microcap tillsammans med Carl Bertilsson. De menar att det finns flera anledningar till att just USA är en bra marknad för småbolag, förutom skattelättnaderna.

  - USA har ett väldigt entreprenörsdrivet klimat och en bra marknad för riskkapital, det ger oss många potentiella investeringskandidater att titta på. Den goda regulatoriska översynen, transparensen och starka ledningen i många företag är något vi uppskattar med just den amerikanska marknaden.

  I den senaste allokeringsrapporten från kapitalförvaltaren Alfred Berg framgår att de behåller övervikt i amerikanska och japanska aktier. (Europeiska och nordiska aktier är sedan tidigare nedviktade för att finansiera dessa övervikter.)

  Jonas Olavi, att man är fortsatt konstruktiv till risktillgångar men att man inte tar ut svängarna givet de risker som finns i marknaden.

  Till dessa risker räknas oro för snabbt stigande räntor i spåren av stigande inflation och svårigheter att se hur tillväxten ska orka accelerera ytterligare, därutöver kommer osäkerhet gällande det eskalerande handelskriget och de dimridåer detta skapar och som gör det svårare att överblicka hur ekonomierna verkligen går.

  Nedan visas de fem fonder i kategorin som avkastat mest hittills i år (fonder som har fyra eller fem stjärnor).

  Fond

  YTD (%)

  SEB Nordamerikafond småbolag

  25,5

  JPMorgan Small Cap Growth

  23,1

  Parvest Equity USA Small Cap

  19,1

  Brown Advisory US Smaller Companies

  17,4

  T Rowe Price US Smlr Coms Eq

  15,9

   

  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

 • Analys Europa - Vår syn på Europa är tudelad med en bra färdriktning på den ekonomiska återhämtningen samtidigt som de globala geopolitiska riskerna har ökat.  

  Analys Europa - Vår syn på Europa är tudelad med en bra färdriktning på den ekonomiska återhämtningen samtidigt som de globala geopolitiska riskerna har ökat.

  Halvvägs in på 2018 kan man konstatera att Europa fortsätter att släpa efter loket USA när det gäller både ekonomisk och börsrelaterad utveckling. I skrivandets stund ligger de bredare amerikanska börserna på cirka +3 % medan Europa ligger runt knappa nollstrecket. Skillnaderna är dels sektormässiga, där Europa saknar en stor del av tech-sektorn som har gått väldigt bra, men även makroekonomiska där Europa ser ut att ha drabbats hårdare av politiska företeelser.


  Politik i fokus
  Den stora vinnaren av nyhetsflödet under första halvan av året kan enkelt koras till kategorin Politiska händelser. Det har varit hetsiga och svajiga samtal med Nordkorea om deras kärnvapen, Italienska regeringskrisen, sega Brexit-förhandlingar, och framför allt har det varit USA:s ”tullkrig” mot både Kina, Europa och andra delar av världen. Under perioder har dessa haft en omskakande effekt på både aktie- och räntemarknaden, men ofta har även marknaderna lyckats skaka av sig dem. Hoten om handelskrig dock är inte över och det är svårt att veta exakt vad det blir av det hela. I vår mening ser vi det hittills som relativt begränsade sektorer och områden som inte bör ha en påtaglig effekt av den globala ekonomin, men som sagt, hur det kommer sluta är för tidigt att säga.  


  Europas ekonomi
  Sett till den makroekonomiska bilden så ser vi fortsatt en rätt bra trend för Europa. Bättre sysselsättning än på många år, stimulerande penning- och finanspolitik, och en stark global efterfrågan vilket gynnar regionen trots en något stark euro och handelskonflikten med USA. Inflationen ser ut att ticka långsamt uppåt, vilket är positivt så länge det inte blir en skenande effekt från högre oljepriser (vilket vi inte tror). De ledande PMI:erna har som helhet gått ner sen början på året men håller sig fortfarande en bra bit över 50 för både produktions- och tjänstesektorn vilket är på fortsatt expansionsnivåer. Så sammantaget bra men något återhållsamt delvis på grund av politisk osäkerhet. Riskerna ligger i hur Europeiska aktiemarknaden tolkar och diskonterar hoten om handelskrig.


  Europas företagsklimat

  Som helhet har Europas företag goda förutsättningar att prestera bra de närmaste åren. En relativt stimulerande penningpolitik och hög efterfrågan på investeringar gynnar regionen, samtidigt som god global tillväxt är bra för exportbolagen. Det som kanske ligger Europa i fatet är avsaknandet av den stora och växande tech-sektorn som vi tror kommer fortsätta att prestera, samtidigt som den höga andelen banker har en del problem i vissa regioner. Värderingsmässigt så har det blivit billigare under 2018 H1 och rabatten mot ledande USA har ökat. Vi har förhoppningar om att rapporterna för 2018 Q2 kan vara goda, men har också hänsyn för att det politiska klimatet kan ställa till trubbel på sina håll, främst sektorspecifikt.


  Summering
  Den positiva sidan är att ekonomin övertagande håller på att återhämta sig vilket skapar många möjligheter för bolagen att kunna prestera. Dock finns det även en del globala risker på kartan, främst politiska, som skapar ovisshet och som kan påverka regionen under närmsta halvåret. Detta gör oss neutrala till regionen, vilket innebär en strategisk positionering men ingen övervikt.


  Möjligheter

  •    Fortsatt god industrikonjunktur gynnar stora delar av europeiska aktiemarknaden
  •    ECB kommer sannolikt fortsätta med en expansiv politik ett tag till, men har börjat minska nivån på stödköpen

  Risker
  •    Högre tullar och eventuellt handelskrig med USA kan slå mot Europeisk export
  •    Brexit-förhandlingarna går långsamt och utgör fortfarande en osäkerhet
  •    Oljepriserna har stigit vilket kan påverka inflationen

   

  Analys producerad av SEB 2018-07-05

  SEB_logo.jpg

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.


Bli kund


Kom igång direkt med BankID! • steg 1

  1814 fonder

 • steg 2

  Allt ditt sparande på en sida

 • steg 3

  Färdiga fondpaket