Logga in   |  Bli kund
kampanj_paket.jpg

Fondnyheter

 • Ålandsbanken Fonder upprepar undervikt i aktier - inne i period med extra vaksamhet  

  Ålandsbanken Fonder upprepar undervikt i aktier - inne i period med extra vaksamhet

  Ålandsbanken Fonder gör ingen förändring av sin allokering och fondbolaget fortsätter att undervikta aktier. Allokeringen är nu 30 procent aktier och 70 procent räntor. Den normala fördelningen är hälften i vardera alternativ. Fonden upprepar att man är inne i en period med extra mycket vaksamhet.

  "Vi behåller vår allokering oförändrad jämfört med senaste Marknadsutblick då vi höjde andelen krediter. Ser vi till vad som hänt de senaste veckorna har t.ex. ekonomisk data för de stora regionerna slutat att överraska positivt, även aktiemarknaderna har börjat tappa momentum och vi har fått en mer hökaktig centralbank i USA", skriver fondbolaget.

  Fondbolaget betonar att det än så länge inte rör sig om ett trendbrott, men att det ändå ger signalen att bilden i marknaden åter kan skifta. Ålandsbanken skriver också att vi nu träder in i en period som säsongsmässigt brukar vara svag. Fondbolaget uppger att man lagt en betydande andel kapital i alternativa tillgångar då man anser att det är en utmärkt balansering av undervikt i aktier.

  Ålandsbanken illustrerar sin syn på marknaden med en skala av sol. När det gäller aktier så ligger Europa och Norden i topp med sol i moln, vilket är näst högst. USA får sämsta ratingen med åskväder. Tillväxtmarknaderna hamnar i snittet.

  När det gäller räntor föredrar man företagsobligationer med lägre kreditvärdighet, vilket illustreras med en sol i moln. Korta räntor bedöms som sämst med ett regnoväder.


  Taggar:
  #aktier   #mutualfunds  

 • Öhman satsar på gröna obligationer  

  Öhman satsar på gröna obligationer

  Kapitalförvaltaren Öhman satsar på gröna obligationer och blev för ett par dagar sedan den första medlemmen av Green Bond Principles. Fondbolaget öppnar nu upp för att man framöver kan komma att skapa en fond helt inriktad på gröna obligationer, skriver VA Finans.

  "Marknaden för gröna obligationer växer fort nu. Världsbanken och andra investeringsbanker var först med att ge ut gröna obligationer men nu ser vi att även företag är intresserade av att emittera både i Sverige och internationellt. Utvecklingen går snabbt. Hittills har vi mest sett fastighetsbolag i Sverige som emittenter, men vi hoppas på fler sektorer", säger Ulrika Lindén, som är förvaltare på Öhman, i en kommentar.

  Hon understryker också att fondbolaget investerar endast i gröna obligationer där utgivaren uppfyller bolagets hållbarhetsprinciper och att hur snabbt företaget kan bygga en portfölj hänger samman med emissionerna.

  Andra fondbolag som satsar på gröna obligationer är SPP Fonder.


  Taggar:
  #financials   #fixedincome   #renewable  

 • SEB slår ihop två likviditetsfonder till en  

  SEB slår ihop två likviditetsfonder till en

  Fondbolaget SEB förenklar sitt fonderbjudande rörande fonden SEB Likviditetsfond SEK och SEB Likviditetsfond SEK ack. De två fonderna kommer framöver att bli en fond. Sammanslagningen sker den 18 november.

  Sammanläggningen innebär att kunder i SEB Likviditetsfond ack istället blir kunder i en andelsklass i svenska fonden SEB Likviditetsfond SEK.


  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Swedbank Robur sänker maximal avgift för råvarufond  

  Swedbank Robur sänker maximal avgift för råvarufond

  Kapitalförvaltningsjätten Swedbank Robur sänker nu den maximala avgiften som fås ta ut ur Råvarufond. Förändringen äger rum den 1 september och innebär att den högsta tillåtna förvaltningsavgiften sänks från 1,62 procent till 1,45.

  "Vi förtydligar också vilka kostnader som belastar fonden. I fortsättningen kommer ersättning till leverantörer av analystjänster och motsvarande tjänster att redovisas separat i fondens årsberättelse", skriver fondförvaltaren i ett meddelande.

  Vidare kommer fonden inte längre att vara valutasäkrad mot kronan. Det gör att valutarörelser framöver kommer att ha större påverkan på avkastningen.

  Fonden har även förtydligat målet.

  ”Målsättningen är att fonden långsiktigt överträffar sitt jämförelseindex"., skriver Swedbank Robur.


  Taggar:
  #commodities   #mutualfunds  

 • Swedbank Robur sänker maximal avgift för svensk småbolagsfond  

  Swedbank Robur sänker maximal avgift för svensk småbolagsfond

  Fondbolaget Swedbank Robur sänker den maximala avgiften som kan tas ut ur sin småbolagsfond.

  Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige får sänkt högsta möjliga avgift från 1,62 procent till 1,45. Ingen förändring sker av fondens gällande förvaltningsavgift. Förändringen sker från och med den 1 september.

  "Vi förtydligar också vilka kostnader som belastar fonden. I fortsättningen kommer ersättning till leverantörer av analystjänster och motsvarande tjänster att redovisas separat i fondens årsberättelse", uppger fondbolaget.

  Fonden har också förtydligat sitt mål.

  ”Målsättningen är att fonden långsiktigt överträffar sitt jämförelseindex”, skriver förvaltaren.


  Taggar:
  #mutualfunds  


Våra nyheter

 • "Välj själv eller låt Fondmarknaden.se göra det åt dig"  

  "Välj själv eller låt Fondmarknaden.se göra det åt dig"

  Läs vår artikel i magasinet Entreprenörsanda (utgiven av SvD) som publicerades den 25 augusti.

  Filip Szymanski, kapitalförvaltare på Fondmarknaden.se, berättar om affärsidén och om de verktyg som gör det möjligt för sparare att själva hitta de bästa fonderna eller att om man vill, -luta sig tillbaka och låta Fondmarknaden.se sköta fondportföljen. Läs hela artikeln här


 • Nyhetsbrev augusti 2016  

  Nyhetsbrev augusti 2016

  Nu presenterar vi nyhetsbrevet för augusti. Vi ger dig en summering av utveckling under juli månad, resultatet av den engelska omröstingen om att lämna EU som initialt gav en kraftig sättning som vi inte sett på många år, men sedan kom återhämtningen med besked. Varför?

  Vi bjuder även på en intressant intervju med Fredrik Cygnaeus Försäljningschef i Norden på Invesco.

  Är du kund men får inte våra nyhetsbrev? Kontrollera i så fall att du har en aktuell e-postadress registrerad på ditt konto. Om dina problem kvarstår vänligen kontakta oss på telefon: 08-545 186 00 alternativt via e-post: info@fondmarknaden.se så hjälper vi dig.

  Är du inte kund ännu men vill börja prenumerera på våra nyhetsbrev, då kan du anmäla dig på nedan sida.

  Till Fondmarknaden.se:s nyhetsbrev

   

 • Brexit och efterspelet  

  Brexit och efterspelet

  Inför den engelska omröstningen om att vara eller icke vara kvar i EU i slutet av juni månad, antog vi att vissa marknader skulle te sig mer volatila än andra ifall vi fick ett ”lämna EU”-resultat (Brexit). De marknader som vi hade i åtanke var de som ligger närmast England vad gäller handel d.v.s. de mogna marknaderna i väst. Resultatet har vi läst om och om igen under sommaren och vi fick initialt en kraftig sättning som vi inte sett på många år, men sedan kom återhämtningen med besked. Varför?  Sannolikt har investerarna varit försiktiga under ett tag före Brexit, vilket skapade ett lättnadsrally när pengar började att strömma in i marknaderna. Därtill kom ekonomiska data som överraskade speciellt i världens största ekonomi - USA, vilket bidrog positivt. En konsekvens av Brexit är att vi också får se låga räntor, längre i framtiden, vilket är positivt för värderingar och val av tillgångsklasser.

  Index för globala aktier steg under juli månad med +5,9 % i svenska kronor.

  Framöver, hur ser det ut? Frågeställningarna är många. Hur blir EU efter Brexit? Först när förhandlingarna om villkoren för ett utträde kommer till kännedom kan man göra mer exakta bedömningar om effekter för alla de parter som har England som måltavla. En sak är klar; osäkerhet i England skapar lägre investeringar vilket får en dämpande effekt i landet. Den Engelska centralbanken har nyligen också sänkt sin styrränta för första gången på många år i syfte att öka inhemsk efterfrågan.

  Fler frågor om framtiden; vart tar oljepriset vägen? Efter en rekyl uppåt i vintras har det numera börjat gå ned. Hur slår det i förlängningen vid ett lågt oljepris mot prissättningen på krediter? Valet i USA i höst; vem vinner och kan det skapas handelshinder mot lågprisimport från Mexiko och Kina?  Och slutligen; tillståndet i den näst största ekonomin, Kina, hur ser det ut framåt?

  Frågetecknen är många; i vågskålen har vi i den ena skålen extremt låga räntor och i den andra vågskålen många frågetecken. Osäkerhet skapar volatilitet så vi kan räkna med stora slag i marknaden framöver.

  Bäst utveckling alla fondkategorier
  Bland vinnarfonderna under juli månad hittar vi fonder som placerar i de segment som varit föremål för stora vinsthemtagningar under året och även tidigare perioder. Läkemedelsfonder, råvarufonder bioteknik finns högt på listan. Bästa fonder (1 månad):

  Carnegie Asset Management – Carnegie Global Healthcare Fund + 17,11 %
  Allianz Global Investors – Allianz Global Metals and Mining + 14,32 %
  Pictet – Biotech –P +13,57 %
  Neptune Asset Management – Japan Opp Fund +13,56 %
  UBS Asset Management – Equity Fund-Biotech P + 13.5 %

  Nordamerika
  Högt upp på listan i Nordamerika finner vi en återkomst av småbolagsfonder vars segment tidigare i år varit föremål för vinsthemtagningar. Bra macrostatistik från USA ligger bakom den starka marknaden. Räkna med att den amerikanska centralbanken höjer räntan under året vilket ger en starkare valuta (USD). Nordamerikafonder med bäst utveckling (1 månad):

  JPMorgan – JPM US Small Cap Growth (a) +11,66 %
  Legg Mason – Legg Mason Royce US Small Cap Opp Fund +11,08 %
  Allianz Global Investors – Allianz US Small Cap Equity +10,9 %
  Credit Suisse – CS (Lux) USA Value Equity Fund +10,37 %
  UBS Asset Management – Equity Fund – Small Cap USA +10,01 %

  Europafonder
  I kölvattnet efter den engelska folkomröstningen och med en stark USA börs följer den europeiska marknaden efter I i samma fotspår. Marknaden uppvisar stor spridning i olika Europafonder, Tyskland, som enskild marknad, ligger i topp men i vår listning skall Europafonder även representera andra innehav. Europafonder med bäst utveckling (1 månad):

  Danske Invest Lux – Europe Small Cap +10,97 %
  JPMorgan – JPMF Europe Small Cap (a) +9,17 %
  JPMorgan – Europe Focus (a) +9,17%
  Evli Fondbolag – Europa + 9,06 %
  Amundi Luxemburg – Amundi Funds Equity Euroland Small Cap +8,9 %

  Sverigefonder
  Småbolagsfonderna dominerar stort I i Sverige över listan med toppfonder för juli månad. Avkastningen ligger på samma nivåer som europafonderna uppvisar. Sverigefonder med bäst utveckling (1 månad):

  Catella – Småbolagsfond +10,87 %
  Cerberus AB – SEF Mimer Sverige + 10,03 %
  Spiltan Fonder – Aktiefond Dalarna +9,99 %
  Insiderfonder AB – Inside Sweden +9,87 %
  Handelsbanken Fonder AB – Svenska Småbolag +9,44 %

  Tillväxtmarknadsfonder
  Inom tillväxtmarknadsfonder återfinns en rad olika länder-fonder med Indien som måltavla högst på listan. De fonder som visar på en bredd i sin placering och som har gett bäst avkastning under månaden är;

  Russel Investments – Acadian Emerging Markets Equity UCITS II +11,71 %
  JPMorgan – JPMF Emerging Markets Equity (a) +10,31 %
  JPMorgan – Emerging Markets Equity (a) +10,27 %
  Fidelity – Emerging Europe,  Middle East and Afrika Fund +10,16 %
  Movestic – Globala Tillväxtmarknader +10,12 %

  Thomas Holmström
  Kapitalförvaltare, Fondmarknaden.se
  2016-08-12

 • Konsekvenser av Brexit – hur påverkar detta mitt sparande?  

  Konsekvenser av Brexit – hur påverkar detta mitt sparande?

  Marknaderna hade inte prisat in att det skulle bli ett Brexit, och reagerar som förväntat med tanke på resultatet av folkomröstningen med ökad volatilitet, fallande aktiemarknader och högre spreadar på kreditmarknaden.

  Det som alltid har gällt och fortfarande gäller är att osäkerhet skapar stora rörelser och det är lätt att ta fel beslut i ett sådant rådande klimat.

  Om Storbritanniens val om utgång ur EU är en isolerad händelse och inte leder till en ytterligare fragmentering av EU, kommer det att få en begränsad inverkan på de finansiella marknaderna.

  Så hur bör man agera i sitt sparande?
  Vi rekommenderar att du behåller din nuvarande investeringsstrategi, då det är mycket osäkert hur marknaderna kommer att reagera på kort sikt. Är du i behov av ditt kapital inom kort, är rekommendationen att sälja dina aktier och fonder. Är du långsiktig och har ett månadssparande i aktier och fonder så bör du fortsätta med samma strategi. Det är alltid lätt att sälja sina innehav men tidpunkten för att köpa igen kan vara svår att hitta. Ingen som har sålt av sitt innehav vill missa tåget när det börjar att gå upp igen.

  För dig som tänker gå in i marknaden och köpa, rekommenderar vi att det görs med jämna mellanrum för att utnyttja de svängningar som vi just nu upplever. Med facit i hand tror vi att man har gjort en bra affär om man tittar i backspegeln om ett år.

   
  Stockholm 2016-06-28

  Fondmarknaden.se

 • Nyhetsbrev juni 2016  

  Nyhetsbrev juni 2016

  Nu presenterar vi nyhetsbrevet för juni. Vi ger dig en summering av utveckling under maj månad, samt risker och möjligheter inför sommarens stora händelse; den engelska folkomröstningen om ett utträde ur EU den 23 juni. Vad händer vid ett Brexit respektive Bremain?

  Vi bjuder även på en intressant intervju med Hertta Alavas, Förvaltare på FIM Fonder samt en färsk nordamerika analys, producerad åt oss av Invesco.

  Är du kund men får inte våra nyhetsbrev? Kontrollera i så fall att du har en aktuell e-postadress registrerad på ditt konto. Om dina problem kvarstår vänligen kontakta oss på telefon: 08-545 186 00 alternativt via e-post: info@fondmarknaden.se så hjälper vi dig.

  Är du inte kund ännu men vill börja prenumerera på våra nyhetsbrev, då kan du anmäla dig på nedan sida.

  Till Fondmarknaden.se:s nyhetsbrev


Bli kund


Kom igång direkt med BankID! • steg 1

  Över 1600 fonder

 • steg 2

  Allt ditt sparande på en sida

 • steg 3

  Färdiga fondpaket