Logga in   |  Bli kund
Tundra Fonder AB Frontier Africa Fund
Kategori Kurs Avkastning i år Risk Betyg
Tillväxtmarknadsfonder 73,40 SEK 12,13 % Jämför Köp
 

Utveckling och avkastning

 • 12,13%
  i år
 • 1,27%
  1 vecka
 • 13,77%
  1 mån
 • 9,29%
  3 mån
 • -0,54 %
  6 mån
 • 1,24%
  1 år
 • 19,86%
  3 år
 • -14,38%
  5 år
 • -
  10 år
Jämför:

Fondabs index:
Branschindex:


Relaterade nyheter

 • Tundra Frontier Africa Fund gick något bättre än jämförelseindex på helåret  

  Tundra Frontier Africa Fund gick något bättre än jämförelseindex på helåret

  Tundra Frontier Africa Fund sjönk 2 procent i december, vilket medför att fonden tappat 3,5 procent under 2018. Fondens jämförelseindex har under samma period backat 5,2 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  De främsta bidragsgivarna under månaden var Cairo Invest. & Real Estate, Umeme och Cleopatra Hospital. På minussidan var det istället Access Bank, Letshego Holdings och Obour Land For Food.

  De största innehaven per utgången av året var United Bank for Africa, Zenith Bank och Guaranty Trust Bank med portföljvikten 7,8 procent vardera.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att helårets bästa afrikanska marknader var Zimbabwe och Malawi varav den förstnämnda steg kraftigt tack vare den pågående ekonomiska krisen där placerare söker sig till något de hoppas är inflationssäkert.

  Den senare har endast 12 noterade aktier med extremt låg omsättning.

  De sämsta afrikanska marknaderna var Botswana och BRVM som föll 31,6 respektive 22,1 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Tundra Frontier Africa Fund sjönk 1,3 procent i oktober, uppgång av fel anledningar i Zimbabwe  

  Tundra Frontier Africa Fund sjönk 1,3 procent i oktober, uppgång av fel anledningar i Zimbabwe

  Tundra Frontier Africa Fund sjönk 1,3 procent i oktober, vilket medför att fonden tappat 0,4 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period backat 1,2 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att precis som i september gav fondens övervikt mot Nigeria och undervikter mot Kenya och Marocko störst positivt bidrag till fondens relativa utveckling. Fondens egyptiska innehav hade det dock fortsatt svårt och tyngde avkastningen under perioden.

  Bäst i Afrika gick Zimbabwe som steg 44,9 procent.

  "Den stora uppgången i Zimbabwe (fonden saknar investeringar) är tyvärr fortsatt av fel anledningar. Ekonomin är i spillror och det råder akut likviditetsbrist i landet vilket gör det i princip omöjligt att få ut pengar ur landet. Folk söker sig till börsen för att försöka bevara värdet av sina tillgångar", kommenterar förvaltarteamet.

  Bland positiva bidragsgivare under perioden märktes Zenith Bank, Cleopatra Hospital och Arabian Cement. I den andra vågskålen återfinns Dice Sport & Casual Wear, Integrated Diagnostics och Standard Chartered Bank Ghana.

  De största innehaven per utgången av månaden var Guaranty Trust Bank, Zenith Bank och United Bank for Africa med portföljvikterna 8, 7,5 respektive 7,4 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Tundra Frontier Africa Fund sjönk 5,4 procent i september, tuff månad för egyptiska innehav  

  Tundra Frontier Africa Fund sjönk 5,4 procent i september, tuff månad för egyptiska innehav

  Tundra Frontier Africa Fund sjönk 5,4 procent i september, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 0,9 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att fondens övervikt mot Nigeria och undervikter mot Kenya och Marocko bidrog med drygt fyra procentenheter till den relativa avkastningen, men en tuff månad i fondens egyptiska innehav kostade drygt två procentenheter. Totalt gick fonden omkring procentenheter bättre än jämförelseindex.

  På sektornivå var det fondens övervikt mot bank & finans samt aktieval inom dagligvaror som bidrog mest positivt relativt index, medan fonden förlorade på övervikter inom sällanköpsvaror och hälsovård.

  Bland positiva bidragsgivare på bolagsnivå märktes United Bank for Africa, Letshego och MCB. På minussidan återfinns Suez Cement, Arabian Cement och Umeme.

  De största innehaven per utgången av månaden var Zenith Bank, Guaranty Trust Bank och United Bank for Africa med portföljvikterna 8,6, 8,1 respektive 7,8 procent.  Taggar:
  #mutualfunds   • Linjegraf
 • Områdesgraf
 

Innehav och fördelning


 

Avgifter och handelsrutiner

 

Placeringsinriktning

Sub-Saharaområdet har genomgått stora förändringar de senaste 10-15 åren med snabb tillväxt, demokratiska val, utländska direktinvesteringar och en stark entreprenörsanda. Omvärldens bild av Sub-Sahara har inte hängt med den snabba utvecklingen och börserna anses av de flesta andra förvaltare vara för små och för krångliga att engagera sig i. Tundras vision är att tillhandahålla fondsparare en möjlighet att investera i de delar av Afrika vi tycker är långsiktigt mest spännande. Riskerna är mycket höga men den långsiktiga potentialen också mycket stor. Vi undviker Sydafrika och investerar minst 51% av fondförmögenheten i Nigeria.

Fondens startår: 2013-05-03 Fondens Bolag: Tundra Fonder AB FondStorlek: 28,80 milj SEK