Logga in   |  Bli kund
Tundra Fonder AB Frontier Africa Fund
Kategori Kurs Avkastning i år Risk Betyg
Tillväxtmarknadsfonder 72,50 SEK 10,79 % Jämför Köp
 

Utveckling och avkastning

 • 10,79%
  i år
 • 1,33%
  1 vecka
 • -1,00%
  1 mån
 • 11,83%
  3 mån
 • 8,16 %
  6 mån
 • -8,01%
  1 år
 • 17,79%
  3 år
 • -17,85%
  5 år
 • -
  10 år
Jämför:

Fondabs index:
Branschindex:


Relaterade nyheter

 • Tundra Frontier Africa Fund steg 1,5 procent i mars, övervikter mot Egypten och Nigeria bidrog positivt  

  Tundra Frontier Africa Fund steg 1,5 procent i mars, övervikter mot Egypten och Nigeria bidrog positivt

  Tundra Frontier Africa Fund steg 1,5 procent i mars, vilket var bättre än jämförelseindexet som backade 0,2 procent under samma period. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att sett till länder var det övervikterna mot Egypten och Nigeria som bidrog mest positivt jämfört med index.

  På minussidan märktes fortsatt fondens stora undervikt mot Kenya.

  Under månaden ökade man något i nigerianska banker och i det egyptiska hälsobolaget Integrated Diagnostics.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Tundra Frontier Africa Fund gick något bättre än jämförelseindex på helåret  

  Tundra Frontier Africa Fund gick något bättre än jämförelseindex på helåret

  Tundra Frontier Africa Fund sjönk 2 procent i december, vilket medför att fonden tappat 3,5 procent under 2018. Fondens jämförelseindex har under samma period backat 5,2 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  De främsta bidragsgivarna under månaden var Cairo Invest. & Real Estate, Umeme och Cleopatra Hospital. På minussidan var det istället Access Bank, Letshego Holdings och Obour Land For Food.

  De största innehaven per utgången av året var United Bank for Africa, Zenith Bank och Guaranty Trust Bank med portföljvikten 7,8 procent vardera.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att helårets bästa afrikanska marknader var Zimbabwe och Malawi varav den förstnämnda steg kraftigt tack vare den pågående ekonomiska krisen där placerare söker sig till något de hoppas är inflationssäkert.

  Den senare har endast 12 noterade aktier med extremt låg omsättning.

  De sämsta afrikanska marknaderna var Botswana och BRVM som föll 31,6 respektive 22,1 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Tundra Frontier Africa Fund sjönk 1,3 procent i oktober, uppgång av fel anledningar i Zimbabwe  

  Tundra Frontier Africa Fund sjönk 1,3 procent i oktober, uppgång av fel anledningar i Zimbabwe

  Tundra Frontier Africa Fund sjönk 1,3 procent i oktober, vilket medför att fonden tappat 0,4 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period backat 1,2 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att precis som i september gav fondens övervikt mot Nigeria och undervikter mot Kenya och Marocko störst positivt bidrag till fondens relativa utveckling. Fondens egyptiska innehav hade det dock fortsatt svårt och tyngde avkastningen under perioden.

  Bäst i Afrika gick Zimbabwe som steg 44,9 procent.

  "Den stora uppgången i Zimbabwe (fonden saknar investeringar) är tyvärr fortsatt av fel anledningar. Ekonomin är i spillror och det råder akut likviditetsbrist i landet vilket gör det i princip omöjligt att få ut pengar ur landet. Folk söker sig till börsen för att försöka bevara värdet av sina tillgångar", kommenterar förvaltarteamet.

  Bland positiva bidragsgivare under perioden märktes Zenith Bank, Cleopatra Hospital och Arabian Cement. I den andra vågskålen återfinns Dice Sport & Casual Wear, Integrated Diagnostics och Standard Chartered Bank Ghana.

  De största innehaven per utgången av månaden var Guaranty Trust Bank, Zenith Bank och United Bank for Africa med portföljvikterna 8, 7,5 respektive 7,4 procent.  Taggar:
  #mutualfunds   • Linjegraf
 • Områdesgraf
 

Innehav och fördelning


 

Avgifter och handelsrutiner

 

Placeringsinriktning

Målet med den aktivt förvaltade aktiefonden är att skapa en finansiell exponering mot den ekonomiska utvecklingen med särskild inriktning på placeringar i överlåtbara värdepapper utgivna av företag som har sitt säte i Afrika eller som bedriver sin huvudsakliga verksamhet i dessa länder. Därtill att ge Andelsägarna långsiktig avkastning på investerat kapital med hänsyn tagen till fondens risknivå. Fonden får alltid ha de likvida medel som behövs för förvaltningen, dock högst 20 procent av fondförmögenheten. Vi jämför fondens utveckling med MSCI EFM Africa ex South Africa Net (SEK).

Fondens startår: 2013-05-20 Fondens Bolag: Tundra Fonder AB FondStorlek: 100,33 milj SEK
 

Utveckling 2019

Topp 3 inom kategorin Tillväxtmarknadsfonder