Logga in   |  Bli kund
Tundra Fonder AB Vietnam
Kategori Kurs Avkastning i år Risk Betyg
Tillväxtmarknadsfonder 197,40 SEK 11,71 % Jämför Köp
 

Utveckling och avkastning

 • 11,71%
  i år
 • 2,99%
  1 vecka
 • 10,77%
  1 mån
 • 4,95%
  3 mån
 • -1,20 %
  6 mån
 • -2,24%
  1 år
 • 59,14%
  3 år
 • -
  5 år
 • -
  10 år
Jämför:

Fondabs index:
Branschindex:


Relaterade nyheter

 • Tundra Vietnam ser avtrappning av handelskriget mellan USA och Kina som potentiell trigger  

  Tundra Vietnam ser avtrappning av handelskriget mellan USA och Kina som potentiell trigger

  Tundra Vietnam ser inför 2019 en avtrappning av handelskriget mellan USA och Kina som en potentiell katalysator för den aktiemarknaden. Det framgår av en månadsrapport.

  Fonden tror att en sådan avtrappning kan bidra till en normalisering av värderingarna där.

  Vidare berättar man att företagsvinsterna förväntas öka med 15 procent och att värderingarna är mycket attraktivare jämfört med förra året.

  Fonden föll 5,9 procent i december, något bättre än dess jämförelseindex. Det medför att fonden tappat 7 procent i december, vilket är sämre än jämförelseindex som tappat 2,6 procent under samma period.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Tundra Vietnam sjönk 9,1 procent i oktober, fortsatt positiv makrobild  

  Tundra Vietnam sjönk 9,1 procent i oktober, fortsatt positiv makrobild

  Tundra Vietnam A sjönk med 9,1 procent i oktober, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 1,9 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 3,1 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att marknaden korrigerade kraftigt i oktober, i stark kontrast till de tidigare två månadernas uppgång. Osäkerhet kring utvecklingen i den globala ekonomin samt svagare marknader i närområdet ledde till vinsthemtagningar i Vietnam.

  Makrostatistiken fortsätter dock måla en ljus bild. Utländska direktinvesteringar hittills i år för Vietnam har ökat 6,3 procent till 15,1 miljarder dollar. Exporten för årets första tio månader ökade 14,2 procent till 200 miljarder dollar, medan handelsöverskottet landade på 6,4 miljarder dollar.

  Bland positiva bidragsgivare på aktienivå märktes Agriculture Printing & Packaging, Gemadept och Southern Rubber Industry. På minussidan återfinns Nam Kim Steel, Hoa Sen Group och Da Nang Rubber.

  Utan någon positiv trigger i sikte kommer marknaden antagligen fortsätta handlas i sidled fram till årsskiftet, bedömer man från förvaltarhåll. Detta trots att marknaden handlas nu till relativt attraktiva 13 gånger den förväntade årsvinsten.

  De största innehaven per utgången av månaden var FPT, Masan Group och Hoa Phat Group med portföljvikterna 7,2, 6,6 respektive 6,4 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Tundra Vietnam steg fyra procent i september, oron kring handelskrig minskade  

  Tundra Vietnam steg fyra procent i september, oron kring handelskrig minskade

  Tundra Vietnam A steg med fyra procent i september, vilket är bättre än jämförelseindex som ökade med 0,5 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att oron kring ett handelskrig mellan USA och Kina minskade och förändrades till att istället fundera över om det istället innebär förbättrade möjligheter för vietnamesiska exportbolag. Textilbolag, sko- och däcktillverkare samt fiskerinäringen nämns som potentiella vinnare.

  Fondens övervikt mot sällanköpsvaror (Da Nang Rubber, Dry Cell & Storage Battery, TNG Investments) bidrog mest positivt relativt index tack för förhoppningar om ökad export till USA i spåren av det allt hårdare tonläget och höjda tullarna mellan USA och Kina.

  Innehav inom energisektorn (till största del PV Drilling) fick också en skjuts av att olja handlas på 4-årshögsta.

  Dessutom adderade innehaven utanför index (Traphaco, HT1 Cement, Hoa Sen Group, LDG Investments, Dat Xanh Group samt FPT Corp) till överavkastningen under månaden. Även undervikten i fastighetsbolaget Vincom bidrog positivt.

  Inga större portföljförändringar genomfördes i september.  Taggar:
  #mutualfunds   • Linjegraf
 • Områdesgraf
 

Innehav och fördelning


 

Avgifter och handelsrutiner

 

Placeringsinriktning

Tundra Vietnam Fund är Skandinaviens första aktivt förvaltade aktiefond med inriktning mot den vietnamesiska aktiemarknaden. Tundra antar därmed åter rollen av pionjär på mer svåråtkomliga aktiemarknader. Med 90 miljoner människor, en snittålder på 28,5 år och lönekostnader på 1/3 av Kinas är landet på väg att bli ett nytt viktigt tillverkningscentrum i Asien, vilket är ett viktigt steg mot ökad framtida välfärd som flera andra asiatiska ekonomier tidigare tagit. Landets aktiemarknad är trots restriktioner kring utländskt ägande en av de mest likvida av världens gränsmarknader. Landet har uttryckt en intention att gradvis öppna upp aktiemarknaden ytterligare för utländska investerare, något som kan komma att öka intresset. Detta i kombination med goda förutsättningar för hög ekonomisk tillväxt de närmaste åren är Vietnam ett naturligt inslag i en frontier markets portfölj. Som alla frontier markets är risken mycket hög och endast investerare med en investeringshorisont på minst 10 år bör investera i fonden.

Fondens startår: 2014-05-06 Fondens Bolag: Tundra Fonder AB FondStorlek: 27,00 milj SEK