Etiska fondval i mitt fondsparande?

Det finns många förvaltare som insett vikten av att följa etablerade principer för ansvarsfulla investeringar. Flertalet fonder undviker idag placeringar i branscher som till exempel pornografi, tobak och vapen eller företag som på något sätt bryter mot internationella normer. Sedan världen samlades till Parisavtalet år 2015 har inslag av fonder med etisk inriktning ökat markant. Den aktören som inte tillämpar etisk prövning i sina val av aktier finns knappast idag och alla vill i slutändan verka för en bättre värld.

Även om ansvarsfulla investeringar ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv är en viktig fråga för många bolag har flertalet förvaltare tagit detta ett steg längre. Inom kategorin etiska fonder har du som investerare därför möjlighet att främja en hållbar utveckling och plånboken samtidigt.

Hur går det till?

Socially responsible investing (SRI) är det begrepp som används för att beskriva arbetet med ansvarsfulla investeringar. Arbetet kan delas upp i två delar där den första delen fokuserar på att exkludera företag som inte lever upp till fastställda bedömningskriterier. På senare tiden har förvaltare dock fokuserat på den andra delen av SRI-arbetet, som fokuserar på att hitta bolag som är framstående inom området för etik och hållbarhetsfrågor. Bland dessa frågor har bl.a. miljöaspekterna fått ett stort utrymme vid bedömningarna.

Etikfonder460.jpg


Miljöfonder

Miljöfonderna kan uppfattas som en undergrupp till Etiska fonder, där den etiska dimensionen utgörs av miljöområdet. Miljöfonder kan indelas i tre huvudtyper:

·       Miljöteknikfonder. Satsar i miljöteknik, exempelvis tillverkning av vindkraftverk, solfångare, biobränslen, avfallshantering, filterteknik, etanoldrivna motorer etc.

·       Bäst - i- klassen miljöfonder. Placerar i de företag inom var industrigren som anses vara bäst enligt uppställda miljökriterier. Dessa kriterier gäller oftast företagets organisation av sitt miljöarbete, dvs. att företaget kan visa att de arbetar strategiskt med miljöfrågor.

Miljöfonder med en social dimension. Kombinerar ofta ett urval enligt principen bäst – i -klassen med sociala kriterier, för att på så vis åstadkomma treenigheten ekonomi, socialt och miljömässigt ansvar. Den senare gruppen, miljöfonder med social dimension ökar i antal, medan miljöteknikfonder blir allt färre.

 

Ideella fonder

En ideell fond är en fond som skänker delar av förvaltningsarvodet eller förmögenheten till ett (ideellt) ändamål, t ex till en forskningsfond eller en förening.

Etiska fondbolag måste ha en särskild placeringspolicy och informera om de kriterier som gäller för respektive fond. 


Bättre insikt i bolagen

Genom att integrera miljöfrågor, sociala villkor och ansvarsfull bolagsstyrning i bedömningskriterierna vid val av innehav ökar insikten om de operativa riskerna i företagen man äger eller avser äga. M.a.o. innebär detta att förvaltaren får en utökad förståelse för sina innehav vilket kan bidra till att reducera risken i fonden och skapa överavkastning i det långa loppet. En uttalad etisk förvaltning handlar således inte bara om att exkludera bolag som inte matchar bedömningskriterierna för etiska innehav utan även på ett fokuserat aktivt ägande. 

Svårigheter med etisk märkning

För att arbetet med ansvarsfulla investeringar ska ge mer än en klädsam märkning av en fond krävs tydliga bedömningskriterier och kvantifierbara mått. Idag finns inga detaljerade kriterier att rätta sig efter vilket gör det svårt att jämföra fonder inom kategorin med varandra. För en vanlig sparare kan det i vissa fall därför vara svårt att göra en bedömning om vilken fond man egentligen ska äga och framför allt vilken förvaltare som tar tillvara på bedömningskriteriernas goda inverkan på insynen i de enskilda innehaven.

Fonderna i kategorin Etiska Fonder är aktiefonder och har en hög risk. De olika fonderna i kategorin skiljer sig vitt åt vad avser placeringsinriktning och vilka regioner de väljer. Det är viktigt att kontrollera hur fonden placerar i kombination med den etiska inriktningen, innan man väljer att investera i en fond.

-Ser man på hur dessa fonder lyckas att leverera riskjusterad avkastning över tid så är de  konkurrenskraftiga och i valet att bygga upp en bred fondportfölj så välj gärna etiska fonder i portföljen, det ger också utrymme för ens enskilda samvete säger Thomas Holmström Portföljförvaltare på Fondmarknaden.se

 

Följande fonder har Fondmarknaden.se valt ut som favoriter inom kategorin Etiska fonder:

Danske Invest - SRI Global

SEB - Hållbarhetsfond Global

DNB - ECO Absolute Return

Här hittar du alla fonder som är taggade under kategorin Etiska fonder på Fondmarknaden.se

https://secure.fondmarknaden.se/Fonder/Kategori/Etikfonder.aspx


Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.