En sommar med politiska vindar

Juni månad har passerat och sommarmånaderna brukar vanligtvis vara relativa lugna på världens marknader. Fotbolls-VM är i full gång och vinster skördas för spel- och sportföretagen, samtidigt som den ryska börsen ligger på plus för året. Däremot så blåser de politiska vindarna för fullt. Under juni månad fick vi det historiska mötet mellan Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, bara dagar efter att Trump hamnat i storgräl med de mäktiga G7-länderna och handelstullar införts. I Europa så visar nya tyska tillväxtprognoser att sämre tillväxt är att väntas framöver och högkonjunkturen snart nått toppen. Angela Merkel har överlevt en tuff regeringskris och frågorna över Italien är inte än besvarade. Mycket talar för att Europa har några tyngre år framför sig då tillväxttakten går ner.


Hur reagerar då marknaderna på dessa politiska vindar? Hittills har ingen stor reaktion kommit. USA går som tåget och Europa lite långsammare. För svensk del så ligger Stockholmsbörsen på minus för året men ingen dramatik att tala om. Det största frågetecknet är utvecklingen på bostadsmarknaden där nya prognoser och analyser kommer ut var och varannan dag. Vi får kanske en del svar när bostadsutvecklarnas kvartalsrapporter kommer ut i juli.


Nyckeltal juni månad:
Avkastning Globalindex i svensk krona: cirka 5,5 %
Svenska börsen: cirka 4,4 %
Bästa marknad:  Bästa aktiemarknad: Norge 9,5 %
 

Valutor
USD/SEK: 8,7097, sedan årsskiftet +6,36 %
EUR/SEK: 10,2429, sedan årsskiftet +4,04 %

Bästa Fonder

Alla Kategorier: Alfakraft - Alfa Axiom Fund

Nordamerika: SEB - Nordamerikafond Småbolag

Europa: Schroders - Italian Equity A (acc)

Sverige: Strand Kapitalförvaltning AB - Strand Småbolagsfond

Tillväxtmarknader: BTG Pactual - Mexico Equity Fund

Räntefonder: Handelsbanken Fonder AB - Euro Obligation

 

Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.