Sälja till kräftorna?

Det finns många uttryck på börsen om säsongsmönster. Sell in May and go away. Köp till sill och sälj till kräftorna. Tomterally. Halloween-effekt. Januari-effekt.

Det borde vara lätt att vifta undan dem som nonsens. Ett nyttigt antagande när det kommer till börsen är ju att den är effektiv. Det betyder i stort sett att om något verkar för bra för att vara sant så är det förmodligen inte sant. Men även om marknaderna aldrig är helt effektiva, så kan man tycka att det borde krävas lite mer analys än att kolla i kalendern för att få ett övertag.

Men så verkar det inte vara. Även om mönstren inte kommer igen varje år så går det över långa tidsperioder se återkommande mönster. Vissa delar av året är bättre än andra när det kommer till börsen. Två forskare – Ben Jacobsen and Cherry Y. Zhang från Massey University på Nya Zealand – skrev 2012 två artiklar där de verkligen gick till botten med fenomenet. De konstruerade ett dataset som sträckte sig 316 år tillbaka i tiden och fann att ”sell in May and go away”, ungefär ”sälj i maj och ta semester”, fungerar.

Om året delas in i två perioder, vinter mellan november–april och sommar mellan maj–oktober, är avkastningen mycket bättre på vintern. De 316 åren fram till 2009 var den 2,4 procent på vintern jämfört med –1,0 procent under sommaren globalt. Tittar man mer i nutid, på de 14 åren fram till 2012, och i USA, var vinteravkastningen 6,4 procent jämfört med –1,3 procent på sommaren.

Det svenska uttrycket köp till sillen och sälj till kräftorna är det lite sämre med. Enligt en sammanställning som Claes Hemberg på Avanza gjorde 2017 har man en marginellt bättre avkastning än under en vanlig börsmånad, men till priset av stora svängningar. Vem kan glömma den europeiska skuldkrisen som 2011 nådde sin kulmen under den perioden?

Juli är annars en ganska bra börsmånad. När Nordnets Alexander Gustafsson undersökte månadsavkastningen på den svenska börsen sedan 2000 fann han att juli stod ut under femmånadersperioden maj–september som den enda månaden med positiv avkastning. Kanske är köp en vecka efter sillen och sälj två veckor innan kräftorna en bättre regel, men samma klang har det inte.

Tomterally då?
Är det på riktigt? Enligt Gustafssons data för Sverige sedan 2000 så är svaret nej. Det fjärde kvartalet är förvisso årets klart starkaste börskvartal, men av oktober, november och december har december varit den klart svagaste börsmånaden.

Enligt Jacobsens och Zhangs globala och amerikanska dataset ser det dock ljusare ut. För oavsett om man kollar på 316, 82, 50 eller 14 år så har december varit en väldigt stark börsmånad. Tomten må alltså ha hoppat över den svenska börsen på senare år, men han har inte helt lagt av sig. Vi får med andra ord leva på hoppet att han besöker den svenska börsen i år.

Källor:
https://blogg.nordnet.se/historiska-medelavkastningar-pa-borsen/
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/06/22/kop-till-sillen-salj-till-kraftan-ett-tveksamt-rad/
https://seekingalpha.com/article/1183461-seasonal-patterns-in-stock-markets-319-years-of-evidence

 

Mikael Tjäder
Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.