Logga in   |  Bli kund
 
 

Handelskriget fick marknaderna att darra ordentligt

Det har varit ömsom vin ömsom vatten på börserna i inledningen av januari efter en nedgång om 7 procent i december för OMXS30 och minus 9,2 procent för S&P 500. Hittills i år är uppgången 3,6 respektive 3,4 procent.

Årets första arbetslöshetsstatistik från USA visade också att fler nya amerikanska jobb än väntat skapats. Detta samtidigt som lönetillväxten hålls i schack och att inflationen därmed inte skenar. Marknaden gladdes också åt mjuka ränteuttalanden från Federal Reserve-chefen Jerome Powell.

Den minskade riskaptiten bland investerare har också visat sig i ett fall i oljepriserna. Från toppen på 86 dollar i oktober bottnade oljan på 50 dollar strax före årsskiftet. En viss återhämtning märktes den förra veckan när brentoljan åter nosade på 60-dollarsnivån.

Osäkerheten kring brexit består. Parlamentet i Storbritannien har fortfarande inte röstat om landets utträde från EU. Från den europeiska kontinenten kom dock något lugnande besked att Italien stramat upp sitt budget som väntas visa ett underskott på strax över 2 procent för helåret 2019. EU har tidigare protesterat mot ett underskott som låg högre än så och fick till slut sin vilja igenom.

En oroande konjunktursignal var att leveranserna av tunga lastbilar i Nordamerika minskade i december med 24 procent jämfört med månaden innan.
Frågetecken om den europeiska konsumtionen hänger fortfarande efter negativa siffror från detaljhandeln i slutet av december. Under den andra halvan av december kom en vinstvarning från Asos som drog med sig hela sektorn ned vilket inte ens H&M kunde vända. Klädjätten infriade förväntningarna på försäljning under det senaste kvartalet men det fick inte investerarna att handla upp sektorn.

För svensk del visar sig ett minskat förtroende i branschen av Svensk Handels Framtidsindikator, både för e-handeln som förvisso föll från höga nivåer men även ett tapp för fysiska butiker.

Trots den anmärkningsvärda nedgången i december och det allmänt svaga marknadssentimentet har det varit en hel del företagsaffärer i december. Bland de större märks ABB:s avyttring av Power Grids till japanska Hitachi för strax under 100 miljarder kronor. Även storbolag som Assa Abloy och Ahlsell har gjort förvärv. Spelbolaget Cherry mottog ett bud från ett investerarkonsortium med 20 procents premie, ett bud som troligtvis går igenom.

 

Fondmarknaden.se