Stark börsmånad med stöd av stimulanser från centralbankerna

September har ett rykte om sig att vara en svag månad för finansmarknaderna, men med facit i hand så skulle man ha köpt till kräftorna. OMXS30 visade en uppgång på drygt 5 procent under månaden, samtidigt som amerikanska S&P 500 avslutade nära sin högsta notering någonsin.

Månaden fick en bra start efter oron över handelsdispyten mellan USA och Kina som tyngt marknaderna i slutet av augusti avtagit något. Länderna kom överens om att hålla samtal i början av oktober, även om inga löften om att avlägsna handelsrestriktionerna utvecklades.

Handelsdispyten var, vid sidan av de allt fler tecknen på en inbromsning i världsekonomin, något som både ECB och Federal Reserve hänvisade till när centralbankerna under månaden beslöt att vidta ytterligare penningpolitiska lättnader.

ECB lanserade ett helt åtgärdspaket med sänkt ränta och återstartade obligationsköp, vilket Federal Reserve följde upp med en egen räntesänkning - den andra sedan finanskrisen. Sänkningen ansågs dock vara något hökaktig då direktionen, tvärtemot marknaden, inte spår några fler höjningar under 2019.

På hemmaplan lämnade Riksbanken räntan oförändrad och upprepade sin bedömning om en höjning kring årsskiftet - vilket förvånade en del bedömare som hade trott att centralbanken skulle retirera från sina planer, i synnerhet med tanke på det svaga inflationsutfallet för augusti.
 
Oljepriserna rusade efter att en drönarattack mot Saudi Aramco slagit ut hälften av Saudiarabiens oljeproduktion, men sjönk snart tillbaka sedan landet relativt snabbt lyckats återgå till full kapacitet. Förutom att öka de geopolitiska spänningarna i regionen spädde attacken även på spekulationerna om att börsnoteringen av det statliga oljebolaget kommer att skjutas upp.

Åt det mer positiva hållet rapporterades det att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är öppen för ett nytt möte med USA:s president Donald Trump. Senast ledarna möttes var i juni då Donald Trump tog ett par historiska steg på nordkoreansk mark.

På noterings-temat tvingades Wework i slutet av månaden dra tillbaka sin börsnotering, som annars hade blivit en av de större på Wall Street i år, efter ett svalt intresse från investerarna. Bättre gick det för riskkapitalbolaget EQT, som steg 24 procent på Stockholmsbörsen under sin första handelsdag.

Allt fler tecken på en avmattning i den globala ekonomin har dykt upp under månaden och för Europas vidkommande kröntes strömmen av illavarslande statistik av ett riktigt svagt inköpschefsindex från den tyska industrin, medan det för svensk del har presenterats nedslående siffror över arbetsmarknaden.
 
Vinstvarningar har också dykt upp från konjunkturkänsliga bolag som Wärtislä, ABB-konkurrenten Kuka, Saf-Holland och Atlas Copco-konkurrenten Pfeiffer Vacuum - som alla hänvisade till ett svagare ekonomiskt klimat.

Resebranschen skakades i slutet av månaden av giganten Thomas Cooks konkurs, som temporärt strandsatte 150 000 resenärer på olika destinationer och ställde in Vings alla flygningar. Bolaget skyllde bland annat på att processen med Storbritanniens utträde ur EU påverkat verksamheten negativt.

Brexit och premiärminister Boris Johnsons strider med brittiska parlamentet har annars varit ett fortsatt hett tema under september, då parlamentet till och med stängdes ned på premiärministerns begäran. Storbritannien lär även ha ögonen på sig under den kommande tiden, i synnerhet då Boris Johnson har lovat att ta landet ur EU enligt tidsplanen den 31:a oktober - med eller utan avtal. 

 

Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.