Logga in   |  Bli kund
 
 

Fondsparande 2020 – hur ska du agera vid en eventuell ekonomisk vändning?

2019 bjöd på starka börsuppgångar både i Sverige och på ett globalt plan. Flera aktörer hänför detta till att flera politiska orosmoln föll ut bättre än vad marknaden hade befarat. Här finns exempel som Brexit där Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vann valet med betryggande siffror samt att handelskriget mellan USA och Kina inte blossade upp, utan istället ser ut att komma fram till en lösning eller nedtrappning.

Framöver under 2020 finns även här politiska händelser eller potentiella risker, kanske också risker man i dagsläget inte kan förutse. Dock finns ett antal politiska händelser som kommer att påverka hur 2020 artar sig. Brexit är inte genomfört, men planeras att genomföras vid utgången av januari. Efter det väntar handelsavtal och ytterligare förutsättningar för Storbritannien som fristående land från EU.

Dessutom är inte handelskonflikten mellan USA och Kina något som kan anses om löst, även om det på sistone gått framåt i frågan och marknaderna lugnats av utvecklingen. Under 2020 sker även presidentval i USA, där flera bedömare tror att ett avgörande steg är vem som blir kandidat för demokraterna och därmed också Donald Trumps motståndare när han söker förnyat förtroende av väljarna i det amerikanska presidentvalet i november.

Året har även inletts med en del geopolitiska orosmoln, framförallt mellan USA och Iran. I nuläget verkar en upptrappning inte aktuell då både USA och Iran hänvisat till att man inte vill ha en väpnad konflikt. USA har däremot utökat sina sanktioner mot Iran, och Trump har även bett NATO om att bli än mer involverat i mellanöstern.


Det kan vara svårt att veta hur man ska bete sig och agera när det stormar på den politiska och ekonomiska fronten. Därför skulle det vara bra att veta hur man ska agera och hantera sin ekonomi om det kommer ett bakslag i marknaden. Primärt handlar det om att försöka förstå sin egen riskvilja och sina egna förutsättningar i det aktuella läget man befinner sig i.


Hur kan jag då tänka kring min portfölj?
Det kan vara klokt att se över sitt sparande. Börsen har gått bra under 2019 och risknivån i ditt sparande kan ha förändrats vid en värdeökning. Du kan behöva rebalansera ditt sparande för att behålla din tänka risknivå. Nedan följer lite tips på saker att tänka på:


•    Gör en årlig översyn av ditt sparande.
Varför inte ta som vana att göra det vid varje årsskifte? Det kan vara en idé att ta hem lite vinster om man tror på en sämre konjunktur under 2020. Glöm inte att se över alla delar så som pensionssparande och barnens sparande.

•    Minimalt med pengar på sparkontot
Att ha en mindre buffert på ett lättillgängligt sparkonto är viktigt men pengar på ett sparkonto utan ränta är en dålig investering i det långa loppet. Eftersom vi ändå har viss inflation så innebär det att pengar som placeras på sparkonto urholkas i värde. Pengar som skall sparas på längre sikt bör placeras så de ges möjlighet att växa.

•    Se över din risk och fördelning
Ditt sparmål kanske närmar sig och du kan behöva sänka risken i ditt sparande ju närmare du är att använda dina pengar. Värdeförändringen i din portfölj kan ha ändrat pga. börsuppgång och därmed kan risken i ditt sparande blivit för hög. Gör en översyn för att se att du ligger rätt i förhållande till din sparhorisont och risknivå.

Mikael Tjäder,
VD Fondmarknaden.se