Den som spar, den har!

I tider av oro är det många som ser över sina kostnader och sitt sparande. Man kanske önskar att man sparat mer och konsumerat mindre…? Det är aldrig för sent att börja! Även små förändringar kan göra stor nytta på lite sikt. Här är våra bästa tips:


1. Gör en budget och håll koll på dina utgifter!
Se över dina utgifter och gör en budget. Att ha bra koll på inkomster och utgifter är avgörande för att skapa dig en bild av vad du har och hur du vill ha det. Hur mycket pengar spenderar du på mat varje månad? På kläder? Genom att hålla koll på dina utgifter och göra en budget får du bättre koll på din ekonomi. Då blir det lättare att både avstå och unna sig saker och att hålla sig till sin plan.

2. Börja fondspara!
Har du pengar på banken utan ränta? Då kan det vara en fördel att placera en del i fonder. Självklart ska du alltid ha en buffert tillgängligt för oförutsedda utgifter, men ligg inte och dräll med för mycket pengar utan ränta. Med fonder får du en bättre chans till avkastning och med ränta-på-ränta effekten växer de snabbare över tid.

Om du inte är speciellt intresserad av aktier och fonder och inte vill ägna en stor del av din fritid åt dina investeringar, så är det bättre att låta någon annan göra jobbet åt dig. Välj då antingen våra färdiga Modellportföljer eller en Aktivt Förvaltad portfölj, Då tar vår portföljförvaltare hand om din portfölj, och väljer fonder som passar din profil! Läs mer här.

3. Månadsspara!

Börja månadsspara, sätt av en summa som du varje månad kan avvara till sparande. Att sparandet dras per automatik, till exempel när lönen kommit, är avgörande för att det faktiskt ska bli av. Annars är det lätt att pengarna går åt till annat. Att månadsspara är också ett jättebra sätt att få ner risken i sina köp, samt att få en långsiktig och bra utveckling. Att köpa lite regelbundet istället för att investera en större summa vid ett tillfälle gör att du får ett bättre genomsnittspris, ibland köper man på toppen och ibland på botten, men för det mesta där emellan.

4. Sätt upp sparmål!
Vad drömmer du om? Genom att sätt upp tydliga mål med ditt sparande ger du dig själv förutsättningar att spara på rätt sätt. Att spara till den där resan nästa sommar, eller kanske till altanen man vill bygga, kräver en annan risknivå än till exempel ett pensionssparande eller ett buffertsparande. Genom att ha olika depåer för olika sparmål, blir det lättare att ha koll.

Generellt gäller att ju längre tidshorisont du har, desto högre risk kan du ta. Sparar du till en semesterresa i juni vill du inte se ditt sparkapital halverat i en börskrasch i maj. Sparar du däremot till pensionen om 40 år, så kommer börskraschen i maj inte att spela lika stor roll.

5. Pruta på bolåneräntan! Omförhandla!
Boendekostnaden och boräntan är den enskilt största utgiftsposten för de flesta människor. Någon timmes arbete med att kontakta flera olika banker och förhandla kan i slutändan innebära tusentals sparade kronor. Just nu finns även möjligheten att få amorteringsfritt en period, detta för att stärka människors privatekonomi i dessa svåra tider. Men tänk på att de pengar du spar in genom att inte amortera är bäst att spara om du har möjlighet.

6. Se över din pension
Börja med att gå igenom vad du har idag, och hur dina pengar är placerade. Tjänstepension, IPS, PPM med mera, vad har du och hur kan du maximera avkastningen? Har du långt kvar till din pension kan du välja en högre risk än om du endast har några år kvar, då bör du placera dem så säkert du kan med låg risk.

7. Ta med matlåda och skippa lyx-latten!

Har du följt råd nummer 1 kommer du se hur mycket pengar som du lägger på lunch varje dag. Om du tar med dig lunch varannan dag till jobbet (90 kr) kommer du att kunna spara nästan 1 000 kr i månaden i fonder. Om du skulle få en avkastning på i snitt 7 procent per år, skulle du efter 5 år ha nästan 74 000 kronor extra på kontot. Hade du istället lagt pengarna på ett bankkonto utan ränta hade du endast haft 60 000 kronor extra.

Små besparingar i vardagen kan summera till stora besparingar på längre sikt. Om du till exempel köper en liten latte för 32 kronor varje dag på väg till jobbet, kostar det dig 8 352 kronor om året. Den där latten kanske känns som lite vardagslyx, men väntar du med kaffet tills du kommit fram till jobbet istället, så kan du skaffa dig utrymme att spara till riktig lyxig semester istället.

Som du ser är det inte speciellt svårt att spara framgångsrikt. Några goda vanor och en liten arbetsinsats då och då kan göra stora skillnad. Och sist men inte minst, det viktigaste är som sagt inte hur du sparar, utan att du sparar. Kom igång redan nu, så slipper du tänka på det sen!

Vad drömmer du om att göra med dina sparpengar?

Fondmarknaden.se
Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.