Svenska börsen tar täten

Den svenska börsen har under september månad fortsatt till nya höjder och breda stockholmsindexet OMXSPI var den 1 oktober uppe på all-time-high. Under månaden steg indexet med 4,3 procent vilket är starkast av alla börser i de utvecklade länderna. För året ligger indexet plus 7 procent vilket även det är i toppen jämfört med övriga index.

På övriga håll har det däremot varit lite svajigare, USA-indexet S&P 500 tappade 4,6 procent. Tyska DAX sjönk 1,4 procent och Storbritanniens FTSE 100 stängde runt nollan efter några tunga börsdagar under andra halvan av månaden.

Om man exkluderar Sverige
och eventuellt ett par andra länder så kan man konstatera att de skakigare börserna är ett tydligt tecken på att fler och fler aktörer blivit mer skeptiska mot börsen. Det är många som tagit hem sina vinster och nu positionerar sig för en turbulentare framtid. Tittar vi på USA så beror en del av nedgången på att man hämtat hem vinster i de stora teknikbolagen, vilket ändå får ses som fullt naturligt efter den mycket starka tillväxt som skett inom sektorn de senaste månaderna.

Det talas också om osäkerhet kring det amerikanska presidentvalet och hur börsen ska reagera på utfallet. Vi tror inte att valresultatet i sig bör påverka börsen allt för kraftigt, även om den samlade synen där ute är att en Trump-seger ses som det något mer positiva utfallet för börsen. Vad som dock kan ställa till det är hur det amerikanska folket reagerar på resultatet. Det är en mycket turbulent stämning i landet och bägge sidor kommer ha svårt att acceptera den andres seger. Det är inte osannolikt att vi kan komma att få se stora demonstrationer och upplopp efter årets val, vilket såklart kan smitta av sig på börsen. Skulle det ske i kombination med ännu fler nedstängningar till följd av nya Covid-19-utbrott så kan det mycket väl bli lite skakigt en period.

Att den svenska börsen gått så starkt har förstås sina förklaringar. Vi har nämnt det förut med det tål att upprepas och det är de mycket låga räntorna vi kan förvänta oss i framtiden. Aldrig tidigare har vi haft ett så extremt ränteläge, och inte under en så pass lång tid som det nu ser ut att bli, det finns alltså fortfarande få eller inga alternativ till börsen. Den svenska covid-19-strategin har också varit gynnsam näringslivet om man jämför med andra länder. Även om det har varit otroligt tufft för många aktörer så har konsumtionen ändå rullat på, om än på lågvarv.

Konjunkturinstitutet senaste prognos var att BNP för 2020 stannar på minus 3,4 procent, och att BNP under nästa år kommer att öka med 3,6 procent. Detta är mycket bättre siffror än vad som målades upp under våren och sommaren då det ibland talades om tvåsiffriga BNP-fall och lång återhämtningsperiod.

Sammanfattningsvis så är vår syn att det för nuvarande är ett svårt börsläge. Vi har ett mycket starkt halvår bakom oss, och det är då alltid svårt att ta ett kliv ifrån börsen, man vill ju inte gå miste om potentiell avkastning, speciellt inte när ”alla andra” är med på tåget. I Fondmarknaden.se’s tjänst Aktiva Fondportföljer har vi valt att sänka risken något i två av våra mer offensiva portföljer genom att sälja av en del fonder med Amerikanska IT-bolag, och istället fylla på med lite nordiska företagsobligationer.

Tycker du att det är ett klurigt börsläge och svårt att fatta rätt beslut? Ta gärna en titt på Fondmarknaden.se’s Aktiva Fondportföljer . Vår tjänst låter dig släppa börsen och fokusera på något annat istället, medan vi tar hand om sparandet åt dig!

Fondmarknaden.se
Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.