Analys Globalt - Fortsatt oro globalt kring ökad smittspridning

Det har inte undgått någon att det har varit ett turbulent år för de globala aktiemarknaderna. Vid årets start låg indexet MSCI World på all-time-high efter ett mycket starkt 2019. Årets inledande veckor var fortsatt positiva och det såg ut att kunna bli ytterligare ett starkt börsår. Men det hade också börjat talas om ett virus som spridits från Kina, Covid-19, och även om det spridits till Europa så visste ingen riktigt vad det betydde, eller hur farligt det var. Sen slog det ner som en blixt, världens alla börser började rasa, vissa dagar tvåsiffrigt, och det var tydligt att man hade insett att detta var något som skulle påverka oss alla. Volatiliteten sköt i höjden och raset fortsatte, det var nästan läskigt att öppna datorn på morgonen för att se hur mycket det skulle rasa just denna dag. Nedgångarna fortsatte fram till den 23 mars, för då hade marknaden bestämt sig att nu var det tillräckligt nedjusterat.

Där befann vi oss alltså den 23 mars, det globala indexet MSCI World var ned 32 procent och de flesta av oss kände nog lite panik. Men som alltid så vände det, om än snabbare denna gång än vad vi är vana vid. Börserna vände uppåt och det kändes nästan som att det gick upp lika snabbt som det sjönk. Det dröjde alltså endast fram till början på augusti innan fallet var återhämtat, och i början på september var vi upp ytterligare 6 procent. Vi har alltså haft länder som totalt stängt ned sina samhällen, massuppsägningar, utegångsförbud, 45 miljoner bekräftat smittade och över 1 miljon avlidna, men ändå står börsen högre än den gjorde i början av året? Det kan tyckas konstigt för många, men det visar på vilken otrolig kraft det får när alla världens centralbanker och regeringar gör sitt yttersta för att stimulera marknaderna.

I USA har det också pågått en intensiv presidentvalskampanj. Valet gick av stapeln den 3 november, men i skrivande stund, den 5 november, har vi fortfarande inget slutgiltigt resultat. Visserligen ser det ut som att demokraternas kandidat Joe Biden har en knapp ledning, men det är som sagt inte klart förens alla delstater räknat färdigt alla sina röstsedlar. Donald Trump kommer nog inte heller erkänna sig besegrad förens vissa röstsedlar är omräknade, eller förens de olika domstolarna utrett de stämningar som lämnats in av partiets många jurister. På kort sikt tror vi inte att valresultatet påverkar börserna avsevärt, i alla fall inte på grund av vem som blir president, men det som kan påverka är om det blir oroligheter i landet om någon av sidorna börjar peka på att det skett oriktigheter i hur valet har gått till.

Presidentkandidaterna är två vitt skilda typer av ledare, Trump vill ”göra USA fantastiskt igen”, han vill ha låga skatter, mer ”frihet” och han vill ha tullar på internationell handel. Joe Biden verkar mer fokusera på att öppna upp för mer internationella samarbeten, på sikt höja skatterna och satsa mer på klimatet. Just det faktum att Biden vill öppna upp för friare handel igen är globalt sett bara positivt, det är något vi alla gynnas av. Men att börsen skulle påverkas i någon tydlig riktning uppåt eller nedåt beroende på vem som får bo i vita huset de kommande fyra åren, det har vi svårt att se.

Så vart står vi nu då? Och hur ska man tänka framåt? Det första vi får konstatera är att det är otroligt svårt att förutspå något på kort sikt. Ingen vet vad som kommer hända imorgon när det handlar om smittspridning eller restriktioner, men vi vet att det spelar stor roll. Om vi får en lugnare period framåt så finns goda möjligheter att börsen fortsätter uppåt. Men om denna ”andra våg” av smittspridning som vi nu ser verkligen tar fart, kan det lika gärna bli tvärt om. Lyckligtvis så är centralbankerna nu bättre förberedda, och det finns planer på hur man ska stimulera marknaderna om något liknande sker, så en ytterligare krasch som den vi såg i våras känns mycket osannolikt. Även sjukvård, äldreboenden och andra myndigheter är mycket bättre förberedda än i våras, vilket underlättar och förbättrar möjligheterna.

Trots hot och oroligheter så finns i dagsläget inte mycket alternativ till börsen. Vill man ha avkastning så är det till börsen man vänder sig. De låga räntorna ser ut att vara här för att stanna under överskådlig framtid, så något räntesparande är väl inget att räkna med än på ett tag. Slutsatsen blir alltså; Vill man ha avkastning så är det till börsen man ska gå, men det är då viktigt att man är medveten om sin sparhorisont och riskvilja och ser till att inte investera mer pengar än man har råd med. Fördelen med just globalfonder är att man på ett enkelt sätt sprider sina risker över hela världen. Genom en globalfond får du en mycket bredare exponering än om du tillexempel köper en Sverigefond eller en USA-fond. Du är på så sätt alltid investerad i länder från hela världen, inom olika branscher, och med olika konjunkturcykler.

Möjligheter:
-    Fortsatt låga räntor gynnar hela börsen
-    Globalfonder ger en bred exponering och god diversifiering
-    Öppnare handel mellan USA och övriga världen gynnar alla

Hot:
-    Med fortsatt smittspridning hotar fler nedstängningar
-    För få eller för svaga stimulanspaket
-    Oroligheter i USA efter presidentvalet kan smitta av sig på övriga världen

Fondmarknaden.se
Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.