Logga in   |  Bli kund

Arkiv

Visa fondnyheter från
 

Nyheter från fondbolagen

 • Handelsbanken Fonder ökar i CLX till 5,06 procent av aktiekapitalet  

  Handelsbanken Fonder ökar i CLX till 5,06 procent av aktiekapitalet

  Handelsbanken Fonder har ökat innehavet i CLX till 2 713 478 aktier, från tidigare 2 675 258 aktier. Innehavet uppgår därefter till 5,06 procent av kapital och röster i bolaget.

  Det framgår av ett flaggningsmeddelande.  Taggar:
  #insider  

 • HDFC, Keyence och AIA Group främsta bidragsgivare för C WorldWide Global Equities Ethical i november  

  HDFC, Keyence och AIA Group främsta bidragsgivare för C WorldWide Global Equities Ethical i november

  C WorldWide Global Equities Ethical steg med 2,3 procent i november, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 10 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 8,3 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Största positiva bidragsgivare var HDFC, som steg på fallande oljepris vilket gynnar den indiska ekonomin, Keyence, som visade imponerande försäljningstillväxt och överraskande höjde utdelningen, och AIA Group, som kom med en rapport som var bättre än väntat.

  Största negativa bidragsgivare var Facebook, som präglades av kontroverser runt användandet av lobbyister och flera avhopp i högsta ledningen. Därutöver tyngde CRH och Sony.

  Inga förändringar gjordes under månaden.

  De största innehaven per utgången av månaden var Visa, HDFC och Thermo Fisher Scientific med portföljvikterna 7,8, 7,7 respektive 5,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • C WorldWide Stable Equities steg med 1,5 procent i november, Aramark, AT&T och Crown Castle bidrog positivt  

  C WorldWide Stable Equities steg med 1,5 procent i november, Aramark, AT&T och Crown Castle bidrog positivt

  C WorldWide Stable Equities steg med 1,5 procent i november, vilket medför att fonden ökat 11,4 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 15,2 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  De största innehaven per utgången av månaden var Aramark, AT&T och Crown Castle med portföljvikterna 4,5, 4,4 respektive 4,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • C WorldWide Emerging Markets steg 5,6 procent i november, Tencent och Alibaba främsta bidragsgivare  

  C WorldWide Emerging Markets steg 5,6 procent i november, Tencent och Alibaba främsta bidragsgivare

  C WorldWide Emerging Markets steg med 5,6 procent i november, vilket medför att fonden tappat 6,7 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period backat 2,6 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att internetbolagen Tencent och Alibaba var de största positiva bidragsgivarna, drivet av bättre sentiment runt Kina och, i det förstnämnda fallet, bättre resultat än väntat.

  I Indien förbättrades likviditetssituationen under månaden vilket gynnade bank- och finansaktier. HDFC Bank hörde därmed också till månadens största bidragsgivare.

  På den negativa sidan tyngde Samsung Electronics, som fortsätter att vara under press på oro runt marknaden för minne, och filippinska Integrated Micro-Electronics.

  Inga förändringar gjordes under månaden.

  De största innehaven per utgången av månaden var Samsung, Tencent och Alibaba med portföljvikterna 7,2, 6,1 respektive 5,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • C WorldWide Nordic steg med 1,5 procent i november, största innehavet Novo Nordisk  

  C WorldWide Nordic steg med 1,5 procent i november, största innehavet Novo Nordisk

  C WorldWide Nordic 1A steg med 1,5 procent i november, samtidigt som dess jämförelseindex sjönk 2,2 procent. Det medför att fonden tappat 5,3 procent sedan årsskiftet, enligt en månadsrapport.

  De största innehaven per utgången av månaden var Novo Nordisk, Atlas Copco och Danske Bank med portföljvikterna 9,9, 5,6 respektive 5,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • C WorldWide Asia steg 6,6 procent i november, två indonesiska bolag främsta bidragsgivare  

  C WorldWide Asia steg 6,6 procent i november, två indonesiska bolag främsta bidragsgivare

  C WorldWide Asia steg med 6,6 procent i november, vilket innebär att fonden tappat 8,5 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period tappat 2,2 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Till de största positiva bidragsgivarna hörde Indonesian Pakuwon Jati (fastigheter) och Bank Rakyat Indonesia (bank och finans). De anses vara välpositionerade bolag med attraktiv exponering mot strukturella tillväxtteman i Indonesien, som urbanisering och ökad privatkomsumtion.

  "Vi är konfidenta med portföljens profil med dess tyngdpunkt mot inhemskt driven tillväxt och långsiktiga teman i regionen, och ser allt fler datapunkter som stödjer den", kommenterar förvaltarteamet.

  Inga förändringar gjordes under månaden.

  De största innehaven per utgången av månaden var Samsung, Tencent och TSMC med portföljvikterna 6,9, 6,5 respektive 6,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • C WorldWide Sweden sjönk 1,3 procent i november, Mycronic och Storytel tyngde  

  C WorldWide Sweden sjönk 1,3 procent i november, Mycronic och Storytel tyngde

  C WorldWide Sweden sjönk med 1,3 procent i november, vilket medför att fonden tappat 1,7 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 1,8 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att större positiva bidrag erhölls från Oncopeptides och Vitrolife. Oncopeptides steg på förväntningar inför den globala vetenskapliga konferensen ASH där bolaget skall presentera data från två pågående studier med Ygalo.

  Vitrolife var även en positiv bidragsgivare som genomförde en kapitalmarknadsdag där bolaget gav en uppdatering av marknadstrender och strategi samt en presentation av nya partnerskapet inom genetik med Illumina.

  Större negativa bidrag erhölls från Mycronic och Storytel.

  "Båda bolagen har karaktären av teknikintensiva tillväxtbolag vilka straffades på börsen under november. Mycronic höll en uppskattad kapitalmarknadsdag där de presenterade positiva långsiktiga utsikter", kommenterar förvaltarteamet.

  Under månaden minskade man innehavet i Vitrolife något.

  De största innehaven per utgången av månaden var Atlas Copco, Volvo och Svenska Handelsbanken med portföljvikterna 7,7, 7,4 respektive 6,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • HDFC och Keyence positiva bidragsgivare för C WorldWide Global Equities i november  

  HDFC och Keyence positiva bidragsgivare för C WorldWide Global Equities i november

  En av de största bidragsgivarna för C WorldWide Global Equities i november var HDFC som steg på ett fallande oljepris vilket gynnar den indiska ekonomin. Det framgår av en månadsrapport.

  Även Keyence var en positiv bidragsgivare som redovisade en försäljningstillväxt som beskrivs som imponerande. Bolaget höjde även utdelningen, berättar förvaltarteamet.

  På minussidan återfinns bland annat British American Tobacco (BAT), som påverkades av strängare regleringar i USA och ökad konkurrens inom e-cigaretter. Även Facebook tyngde som präglades av kontroverser runt användandet av lobbyister och flera avhopp i högsta ledningen.

  C WorldWide Global Equities ökade 1,5 procent i november, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 5,3 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 8,3 procent.

  De största innehaven per utgången av månaden var Visa, HDFC och Amazon med portföljvikterna 9,0, 8,0 respektive 4,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Mips kom med en mycket stark rapport enligt C WorldWide Sweden Small Cap  

  Mips kom med en mycket stark rapport enligt C WorldWide Sweden Small Cap

  Större positiva bidrag i november för C WorldWide Sweden Small Cap stod MIPS och Vitrolife för, där MIPS kom med en mycket stark Q3-rapport och slog marknadens förväntningar. Det framgår av en månadsrapport.

  Vitrolife genomförde en kapitalmarknadsdag med presentation av nya partnerskapet inom genetik med Illumina. Större negativa bidrag till portföljens utveckling erhölls från spelsektorn.

  Större negativa bidrag till portföljens utveckling erhölls från spelsektorn. Inom denna sektor återfinns LeoVegas, Evolution Gaming och Netent.

  "Sektorn är mitt inne i en långsiktig strukturell förändring. Spelmyndigheter ställer stora krav på transparens, regelefterlevnad och skattepliktiga intäkter. Vi ser positivt på detta och är i kontinuerlig dialog med företrädare för sektorn", kommenterar förvaltarteamet.

  Under månaden minskade man innehavet i Vitrolife något.

  C WorldWide Sweden Small Cap sjönk med 3,1 procent i november, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 7,9 procent. Det är något bättre än jämförelseindex som ökat med 5 procent under samma tidsperiod.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • C WorldWide Medical har köpt Strauman samt Galapagos och Viking i november  

  C WorldWide Medical har köpt Strauman samt Galapagos och Viking i november

  Positiva bidrag för C WorldWide Medical kom i november från Oncopeptides och försäkringsbolaget United Health, vilka bidrog till att fonden steg under månaden. Det framgår av en månadsrapport.

  Oncopeptides ska ha kapitalmarknadsdag och nya kliniska data i december, medan United Health steg efter sin kapitalmarknadsdag. Även Tesaro bidrog positivt på uppköpsrykten.

  Förvaltarteamet sålde Alkermes och Bristol-Myers Squibb på svaga kliniska data och ökade i Tesaro och Vertex.

  Nytt innehav är dentalbolaget Strauman, som är marknadsledande med god tillväxt, samt bioteknologibolagen Galapagos och Viking som båda kommit med bra kliniska data.

  C WorldWide Medical steg med 3,7 procent i november, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 17,8 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat med 24 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Oncopeptides positiv bidragsgivare för för C WorldWide Medical Small & Mid Cap i november  

  Oncopeptides positiv bidragsgivare för för C WorldWide Medical Small & Mid Cap i november

  Positiva bidrag för C WorldWide Medical Small & Mid Cap i november kom från Oncopeptides på utannonseringen av kapitalmarknadsdag och nya kliniska data i december. Det framgår av en månadsrapport.

  Collegium bidrog även positivt efter att bolaget annonserade att man vunnit nya kontrakt för Xtampza ER samt Exact Sciences som steg på ett starkt tredje kvartal.

  Negativt bidrog Aerie Pharmaceuticals, trots en bra lansering av Rhopressa fortsatte aktien att falla, Stemline, svagt sentiment för små bioteknikbolag, Acadia Healthcare, budrykten har inte materialiserats och Amarin, bolaget reste kapital.

  Nytt innehav är TherapeuticsMD, som har två produkter godkännande för kvinnosjukdomar. Innehaven i Eagle Pharma, Endologix, Nuvasive, Oxford Immunotec och Valeritas såldes.

  C WorldWide Medical Small & Mid Cap sjönk med 2 procent i november, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 12,6 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat med 21,4 procent.

  De största innehaven per utgången av månaden var Oncopeptides, Exact Sciences och Novocure med portföljvikterna 6,3, 4,8 respektive 4,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Apple-innehavet tyngde Lannebo Vision i november  

  Apple-innehavet tyngde Lannebo Vision i november

  Det amerikanska hårdvarubolaget Apple, den svenska spelleverantören NetEnt och den japanska spelutvecklaren Square Enix visade svagast utveckling för fonden Lannebo Vision i november. Det framgår av en månadsrapport.

  Apple var ned 18 procent under november.

  "Den svaga utvecklingen berodde på signaler från bolagets underleverantörer som tyder på en svagare Iphoneförsäljning. Apple påverkades ytterligare negativt av nyheten om Trumps planerade 10 procents tariff på produkter tillverkade i Kina. Det skulle kunna innebära en negativ påverkan på Apples vinst per aktie med 1 dollar", kommenterar förvaltarteamet bakom fonden.

  Lannebo Vision sjönk med 1,5 procent i november, vilket medför att fonden ökat 16,8 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 17,9 procent.

  På plussidan återfinns det amerikanska hårdvarubolaget Advanced Micro Devices (AMD), det amerikanska mjukvarubolaget Dell Technologies och det amerikanska halvledarbolaget Microchip.

  AMD steg på en återhämtning inom halvledarsektorn. AMD, Nvidia och andra bolag inom sektorn påverkades tidigare negativt av prissänkningar efter sommaren. Priserna kom ner då bolagen var tvungna att minska lagren på grund av en vikande efterfrågan, framförallt från kunder inom kryptovalutamarknaden.

  På köpsidan märktes inga större förändringar. Däremot på försäljningssidan märktes Raysearch.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Marknadsneutrala L/S-fonder har påverkats negativt när momentumaktier haft det svårt - Lyxor  

  Marknadsneutrala L/S-fonder har påverkats negativt när momentumaktier haft det svårt - Lyxor

  Marknadsneutrala L/S-fonder har påverkats negativt när momentumaktier haft det svårt. Det framgår av en veckokommentar från Lyxor.

  Strategiområdet gick dåligt under november månad, då endast 17 procent av fonderna i fondjättens sammanställning redovisade positiv avkastning under månaden.

  Lyxor har tidigare belyst känsligheten hos strategin för en momentumförsvagning, och man framhåller särskilt sårbarheten mot sentimentet inom tekniksektorn. Fondjätten har samtidigt haft en neutral hållning till strategin, med anledning av fördelarna med låg beta-strategier i den nuvarande marknadsmiljön.

  Lyxors hållning till strategin är oförändrad och tror att en uppgraderad rekommendation kommer först vid ett senare stadium då riskaptiten på marknaden väntas vara fortsatt begränsad under nästa år.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • OPM Listed Private Equity har ökat exponeringen mot stabila, höglönsamma bolag i november  

  OPM Listed Private Equity har ökat exponeringen mot stabila, höglönsamma bolag i november

  OPM Listed Private Equity har under november minskat risken i portföljen med en försäljning av IP Group, och istället ökat allokeringen till innehav med stabil och hög lönsamhet. Det framgår av en månadsrapport.

  Ett innehav som man valt att öka i Berkshire Hathaway. Vidare har man ökat exponeringen mot bolag inriktade på infrastruktur med ett aktivt ägarengagemang som 3i Infrastructure och Brookfield Renewable Energy.

  OPM Listed Private Equity sjönk med 1,3 procent i november, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 1,5 procent.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att även under denna period av börsturbulens var fondens månadsutveckling bättre än många liknande fonders och bättre än indexen för Listed Private Equity.

  Bäst utveckling under månaden hade Ares Management med 13,7 procent, följt av Naspers och 3i Infrastructure med 12,3 respektive 7,2 procent. Nordamerika var bästa region under månaden och fondbolag var den bäst avkastande strategin.

  De största innehaven på aktiesidan per utgången av månaden var Blackstone, KKR och Apollo med portföljvikterna 7,3, 7,0 respektive 6,0 procent.

  Hösten har varit turbulent för världens aktiemarknader med kraftigt sänkta värderingar.

  Det senaste innehavet som besökts är franska Eurazeo som rapporterar god internationell tillväxt och lönsamhet.

  "Deras senaste avyttringar har gett 2,8 respektive nära 4 gånger investerat belopp. Bolaget investerar huvudsakligen från egen balansräkning, men har också kraftigt ökat kapitalet i fonder med externa investerare, vilket håller ner kostnadsnivån och kan ge god lönsamhet", kommenterar förvaltarteamet.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • QQM Equity Hedge har ökat exponeringen mot läkemedel och bioteknik i november  

  QQM Equity Hedge har ökat exponeringen mot läkemedel och bioteknik i november

  QQM Equity Hedge har under november ökat exponeringen till Pharmaceuticals, Biotechnology & Life Sciences, Commercial & Professional Services och Food & Staples Retailing samt minskat i Automobiles & Components, Capital Goods och Materials. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att årets fjärde kvartal har varit utmanande. Fondens urvalskriterier och modeller för att identifiera köp- respektive säljvärda aktier har inte korrekt prognosticerat utvecklingen för europeiska aktier.

  Rapportsäsongen för det tredje kvartalet är i princip avslutad och enligt Refinitiv I/B/E/S väntar sig analytikerna positiv vinsttillväxt från 10 av de 16 länderna som ingår i STOXX 600 index, berättar förvaltarteamet. Detta är en nedgång från 14 av 16 länder efter det andra kvartalet.

  Av de marknader som fonden investerar i uppvisar Schweiz och Nederländerna den starkaste vinsttillväxten medan Danmark och Finland den svagaste, efter den gångna rapportsäsongen.

  QQM Equity Hedge, som är en systematisk marknadsneutral hedgefond, sjönk med 8,4 procent i november vilket medför att fonden tappat 4,3 procent sedan årsskiftet.

  Av fondens tio marknadsneutrala delportföljer lämnade endast den schweiziska positivt resultatbidrag och fonden som helhet hade positiv avkastning 8 av 22 handelsdagar.

  Vid månadens slut var fondens aktieportfölj sammansatt av 335 långa aktiepositioner samt 323 korta aktiepositioner, med en bruttoexponering till aktier om 295 procent.  Taggar:
  #hedgefonder  

 • Carnegie High Yield Select bibehåller en balanserad portfölj - nordisk high yield-marknadens kudde nära försvann  

  Carnegie High Yield Select bibehåller en balanserad portfölj - nordisk high yield-marknadens kudde nära försvann

  Företagsobligationsfonden Carnegie High Yield Select A bibehåller en balanserad portfölj. Orsaken är en fortsatt stor osäkerhet i de globala utsikterna för risktillgångar kombinerat med en kraftig korrektion för krediter.

  Carnegie High Yield Select sjönk med 0,2 procent under november. Hittills i år är avkastningen 2,6 procent.

  Den nordiska marknaden för high yield har varit starkare under året, men nu i november smittades den av den låga globala riskaptiten.

  "Generellt har kreditmarginalerna av olika anledningar i Norden varit högre än för jämförbara globala bolag. Denna diskrepans har utgjort en 'kudde' som gjort att Norden varit mer motståndskraftig vid makrosvängningar. Under november ökade marginalerna så pass att kudden mellan Norden och övriga Europa nästan försvann och detta har i sin tur gjort att investerare i Norden krävt ännu högre marginaler vilket har drivit obligationspriserna söderut, även om det är stor skillnad mellan olika obligationer", skriver fondens förvaltare Niklas Edman i en kommentar.  Taggar:

 • Aktiemarknaden har börjat att tappa fotfästet och är nog kortsiktigt på väg ned - Simon Blecher  

  Aktiemarknaden har börjat att tappa fotfästet och är nog kortsiktigt på väg ned - Simon Blecher

  Aktiemarknaden har börjat att tappa fotfästet och kortsiktigt är den nog på väg nedåt. Det skriver Carnegie Sverigefonds förvaltare Simon Blecher i en kommentar. Han lyfter upp att flera verkstadsaktier handlas till krisnivåer och att exempelvis Duni glömts bort.

  "Förvånande nog är alltfler oroliga nu, när OMX står i 1460, än vad de var för ett par veckor sen när OMX stod en bit över 1600. Ett flertal storbolag har tappat 20 procent eller mer på kort tid och på sina håll har många bolag blivit riktigt billiga", skriver han.

  Blecher pekar samtidigt på att det kommit flera negativa signaler med svagare makro från Kina och Europa samt råvaror som faller. Även att Fed kanske höjer i december för att sedan avvakta är en indikator på att USA är på väg att tappa fart, uppger han vidare.

  Blecher tycker också att vissa aktier nu har en prisnivå som signalerar kris.

  "Vissa aktier prisas nu för recession och kollaps, Volvo på ev/EBIT 6 och SKF på 2010-års aktiekurs (!) är värda att lyfta fram, men sannolikheten att 2008 ska komma igen känns väldigt låg för att inte säga osannolik; sånt händer kanske en gång på 50 år", uppger han.

  Vinsterna kan istället falla ett par procent, enligt förvaltaren som menar att de prissätts som att vinsterna skall ned 30-50 procent. 2018 blev ett år likt 2011 då vinsterna stiger men aktierna faller.

  Nästa år skulle börsen mycket väl kunna gå upp och vinsterna ner. Precis som 2012, uppger Blecher.

  Han pekar ut Essity som en möjlig vinnare framöver. Råvarupriserna faller samtidigt som Essity höjer priserna och drar nytta av sina besparingar. Han tycker också att servettjätten Duni är bortglömt.

  "Mer bortglömt exempel är lilla Duni som tappat från 130 kronor till hundralappen trots att de precis som Essity kommer bli vinnare på lågkonjunktur, därtill har en av börsens finaste utdelningshistorier och slutligen håller på att lägga av med plast för att tillverka bestick av majsstärkelse. Framtiden till låg risk", avslutar Blecher.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Carnegie Småbolagsfond anser att det är tid för ocykliskt  

  Carnegie Småbolagsfond anser att det är tid för ocykliskt

  Carnegie Småbolagsfond anser att det är dags att tänka på att investera ocykliskt. Det skriver förvaltaren Viktor Henriksson i en månadskommentar.

  Henriksson lyfter bland annat fram Scandi Standard, Tele2, Loomis och Millicom som intressanta defensiva innehav.

  Carnegie Småbolagsfond backade med 0,4 procent under november. Stockholmsbörsen föll med 1,6 procent och småbolagsindex med 0,4 procent.

  Tele2 steg med 10 procent och var ett av fondens bästa innehav under höstmånaden. Aktien har gått starkt och är inte längre att definiera som ett småbolag. Carnegie Småbolagsfond kommer dock att behålla aktien och tror att synergierna mellan Tele2 och Com Hem blir större än väntat.

  "Efter en god kursutveckling och samgåendet med Com Hem har gränsen för vad som definieras som småbolag passerats. Vi är dock inte tvingade att sälja av den anledningen och just nu går det mesta bolagets väg. I november framkom att EU-kommissionen, något oväntat, villkorslöst godkänner T-Mobiles köp av Tele2s holländska verksamhet. En positiv nyhet för Tele2. Framöver tror vi på större synergier än kommunicerat i samgåendet med Com Hem och information kring det, samt alltså höjda vinstprognoser, kan komma i samband med att helårsresultatet presenteras i början på nästa år", skriver Henriksson.

  Loomis är en annan aktie som Henriksson anser ser attraktivt värderad ut. Aktien har också defensiva egenskaper.

  "Värt att notera dock är att det ser ut som att trenden med kraftigt minskande mängd kontanter i omlopp i Sverige bryts i år. I de flesta andra av Loomis marknader är mängden kontanter i omlopp stabil eller ökande. Lägg till det att Safepay, de kassaskåp bolaget ställer ut hos sina kunder, överträffar prognoser och står för en ökande del av omsättning och resultat. Loomis har i år framgångsrikt omstrukturerat sin franska verksamhet, som belastat lönsamheten de senaste åren. Bara det kommer att ge en god vinsttillväxt under nästa år.", skriver Henriksson.

  Millicom och Scandi Standard är andra aktier som fondförvaltaren anser är attraktivt värderade.

  I fallet med Millicom tror Henriksson på strategin som företaget följer.

  "Den geografiska belägenheten medför givetvis vissa risker, men också goda tillväxtmöjligheter. Värderingen av aktien är låg", skriver han.

  Scandi Standard pekas vidare ut som en möjlig defensiv aktie. Kyckling har en underliggande strukturell tillväxt.

  "Bolaget har haft en svag lönsamhetsutveckling under 2018 men nästa år ser ut att kunna bli mycket bättre med rejäl vinsttillväxt, med en låg värdering till följd", uppger Carnegie-förvaltaren.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Carnegie Corporate Bond A deltog i emissioner i Castellum, Heimstaden, Epiroc och Songa Container  

  Carnegie Corporate Bond A deltog i emissioner i Castellum, Heimstaden, Epiroc och Songa Container

  Carnegie Corporate Bond backade med 0,4 procent under november och hittills i år är avkastningen minus 0,1 procent.

  Fonden var aktiva under höstmånaden.

  "Vi har under månaden varit aktiva i både primär- och sekundärmarknaden. I primärmarknaden deltog vi i både bekanta namn som Castellum och Heimstaden men även nya namn som Epiroc och Songa Container. I sekundärmarknaden har vi gjort mindre justeringar och utnyttjat den svaga prisutvecklingen till att köpa i namn som vi bedömer handlat ned omotiverat mycket", skriver förvaltaren Niklas Edman.

  Förvaltaren avser behålla en balanserad portfölj.

  "En fortsatt stor osäkerhet gällande de globala utsikterna för risktillgångar kombinerat med en kraftig korrektion för krediter under året gör att vi fortsatt ämnar bibehålla en balanserad portfölj. Centralbanker som avslutar sina kvantitativa lättnadsprogram och successivt höjer räntan gör att vi lägger än mer vikt vid balansen mellan rörlig och fast ränta. Historiskt har avkastningen drivits av ett gynnsamt riskklimat och framgent förväntar vi oss en mer normaliserad avkastning baserad på kuponger", skriver Edman.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Carnegie Micro Cap pekar ut Formpipe som uppköpskandidat - gillar Coor och Scandi Standard  

  Carnegie Micro Cap pekar ut Formpipe som uppköpskandidat - gillar Coor och Scandi Standard

  Aktiefonden Carnegie Micro Cap pekar ut mjukvarubolaget Formpipe som en välskött uppköpskandidat.

  Carnegie Micro Cap steg med 0,3 procent under november. Stockholmsbörsen som helhet backade med 1,6 procent och småbolagsindex med 0,8 procent.

  Fondens innehav som är ocykliska presterade bättre. Catena och Coor steg med 12 respektive, Scandi Standard med 5 procent och Formpipe med 11 procent under november.

  Förvaltaren Viktor Henriksson lyfter upp Formpipe.

  "Mjukvarubolaget Formpipe kanske inte spontant uppfattas som konjunkturokänsligt men bolaget har styrt om en stor del av sin verksamhet till en så kallad mjukvara som tjänst där kunderna hyr tjänsten av Formpipe. Det ger återkommande intäkter. En stor del av kunderna är statliga eller kommunala vilket borgar för stabilitet. Att de tjänster bolaget tillhandahåller inom digital dokumenthantering till viss del drivs av regleringar är också attraktivt. Bolaget är såväl välskött som en uppköpskandidat", skriver han.

  Henriksson lyfter också upp att Scandi Standard är att betrakta som en defensiv verksamhet.

  "Kyckling har en underliggande strukturell tillväxt som drivs av hälsa och miljö. Vitt kött betraktas som nyttigare än rött och kycklingkött genererar en bråkdel av det koldioxidavtryck som nötkött gör. Vi äter mindre kycklingkött per capita i norden jämfört med övriga västvärlden så det finns potential för fortsatt tillväxt. Kanske kan det också finnas ett kontracykliskt element då kyckling är billigare än såväl nöt, fläsk och lax", resonerar Henriksson.

  Han tror också att 2019 blir ett bra år.

  "Bolaget har haft en svag lönsamhetsutveckling under 2018 men nästa år ser ut att kunna bli mycket bättre med rejäl vinsttillväxt, med en låg värdering till följd."

  Carnegie Micro Cap-förvaltaren tycker också att outsourcingbolaget Coor är attraktivt och inte så konjunkturkänsligt.

  "Vi gör bedömningen att verksamheten inte är konjunkturkänslig. I många fall kan Coor hjälpa sina kunder att sänka kostnader, en tjänst som efterfrågas i såväl hög- som lågkonjunktur. Kanske kan bolaget som stor aktör erbjuda ett konkurrenskraftigt pris såväl som attraktiva tjänster. Vi gör bedömningen att aktien är attraktivt värderad i dagens konjunkturläge", skriver Henriksson.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Egentliga orsaken till turbulensen i marknaden är en eskalerande oro för en annalkande konjunkturnedgång - Atlant Fonder  

  Egentliga orsaken till turbulensen i marknaden är en eskalerande oro för en annalkande konjunkturnedgång - Atlant Fonder

  Marknaden är orolig och förklarar börsnedgången med allt från oklarheter i handelsavtalen mellan Kina och USA till att Kanada arresterat Huaweis finanschef. Atlant Fonder bedömer dock att det är konjunkturen som gör att marknaden skakar till.

  Bakgrunden till den eskalerande turbulensen är, förutom oklarheter kring handelsavtal mellan USA och Kina, att USA arresterat Huaweis finanschef. Emellertid är vår bedömning är att den egentliga orsaken till turbulensen är en eskalerande oro för en annalkande konjunkturnedgång , varför uppgångar därmed fortsatt får anses som tillfälliga rekyler", skriver Atlant Fonders förvaltningschef Anders Kullberg i en kommentar till sina andelsägare.

  Atlant Fonder har sedan tidigare uppgett att man ser en nedsiderisk i förvaltningsmodellerna och positionerat sina fonder utifrån detta.

  Fondbolagets marknadsneutrala fonder steg också under turbulensen i torsdags. Protect stack ut med en uppgång om 2,1 procent. Även de aktiemarkandspåverkade fonderna, Edge och Sharp, utvecklades betydligt bättre än index.


  [Tabell 1]


  Referenser:
  Källa 1  


  Taggar:

 • Carnegie Asia-förvaltare tror Asien kan gynnas av vapenvilan mellan USA och Kina i handelskriget  

  Carnegie Asia-förvaltare tror Asien kan gynnas av vapenvilan mellan USA och Kina i handelskriget

  Carnegie Asias förvaltare Gunnar Påhlson bedömer att fyra saker bör inträffa för att börsen skall få bränsle i Asien.

  "Marknaden behöver tro att vi närmar oss slutet för räntehöjningar i USA, oljepriset behöver falla tillbaka till 60 dollar, dollarns värde behöver korrigera mot de asiatiska valutorna och slutligen behöver vi se en övertygande uppgörelse mellan USA och Kina avseende handelskriget", uppger förvaltaren i en kommentar.

  Flera ovanstående faktorer är redan på väg att diskonteras då globala investerare blivit mer positiva till Asien, fortsätter han. Fed har signalerat att man snart är klara.

  "En svagare dollarutveckling framöver skulle frigöra kapital, vilket gynnar de asiatiska ekonomierna. Oljepriset har redan korrigerat från 85 dollar ned mot 60, vilket gynnar Asien då detta påverkar produktionskostnaden för tillverkningsindustrin", fortsätter Påhlson.

  Frågan som kvarstår är handelskriget. Vapenvilan mellan Kina och USA kan gynna Asien på kort tid tror förvaltaren.

  "Detta räcker för att Asien kan lyfta lite till på kort sikt. Speciellt om man väger in att amerikanska aktier ser dyra ut och att globala investerare har för låg exponering mot Asien. Man ska dock ha klart för sig att det kommer att ta tid för USA och Kina att nå ett avtal om handeln som är långsiktigt hållbart."

  Under november steg fonden med 3,8 procent. September och oktober bjöd dock på nedgångar.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Carnegie Rysslandsfond backade i november - Gazprom kan höja utdelningen  

  Carnegie Rysslandsfond backade i november - Gazprom kan höja utdelningen

  Carnegie Rysslandsfond sjönk med 2 procent under november och hittills i år är avkastningen 6,5 procent.

  "Oljeprisfallet som startade i oktober fortsatte under november och var vid slutet av månaden under 60 dollar per fat. Den ryska marknaden var dock förvånande motståndskraftig även om den uppvisade en viss volatilitet", skriver förvaltaren Fredrik Colliander i en månadskommentar.

  Flera ryska bolag presenterade under perioden kvartalssiffror. Exportbolagen gick överlag bra och vinsterna har stöd av högre råvarupriser.

  Gazproms finanschef har i en intervju sagt att energijätten i år kommer att öka utdelningen till ett tvåsiffrigt belopp. Aktien steg kraftigt på nyheten.

  "En ökning av utdelningen skulle vara avgörande för marknadens syn på Gazpromaktien", skriver Colliander.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Fondspararna nettosålde aktiefonder för 6,9 miljarder kronor i november  

  Fondspararna nettosålde aktiefonder för 6,9 miljarder kronor i november

  Fondspararna storsålde aktiefonder under turbulensen i november. Totalt nettosåldes det aktiefonder för 6,9 miljarder kronor. Korta räntefonder var vinnare med ett inflöde om 3,7 miljarder kronor. Det visar en sammanställning från Fondbolagens förening.

  Den samlade fondförmögenheten i Sverige minskade marginellt under månaden och uppgick vid utgången av november till 4 186 miljarder.

  ”Under november sålde de aktiva fondspararna aktiefonder och köpte korta räntefonder. Det är samma trend som i oktober men i betydligt mindre omfattning, vilket sannolikt kan förklaras av att den relativt stora börsnedgång vi såg under oktober mattades av under november”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

  Nettosparande i fonder 2018, mdkr

  [Tabell 1]


  Referenser:
  Källa 1  


  Taggar:
  #mutualfunds  

 • PriorNilsson Yield sjönk i november - lyfter upp Lindab  

  PriorNilsson Yield sjönk i november - lyfter upp Lindab

  Hedgefonden PriorNilsson Yield sjönk med 0,2 procent under november och hittills i år är fonden upp med 0,6 procent.

  Positiva bidrag kom från innehav i bolagen Lindab, Danske Bank och Essity.

  "Lindab steg under månaden efter aktien fått höjda rekommendationer efter positiva signaler i Q3 rapporten om att prishöjningar och en stabilisering av stålpriserna givit effekt på bruttomarginalen", skriver fondbolaget i en kommentar.

  Mekonomen, Volvo och SCA var negativa bidrag. Aktierna tyngdes av sin konjunkturkänslighet, skriver fondbolaget. Nettoexponeringen per sista november var +2,5 procent.  Taggar:

 • SPP Fonder har ökat exponeringen mot svenska aktier - dock fortsatt normalvikt  

  SPP Fonder har ökat exponeringen mot svenska aktier - dock fortsatt normalvikt

  SPP Fonder har ökat sin exponering mot svenska aktier under november. Vikten är dock fortsatt normal, enligt en uppdatering från fondjätten.

  Globala aktier har en fortsatt övervikt medan tillväxtmarknader har en normalvikt.

  Inom räntor är SPP Fonder fortsatt underviktade svenska och globala obligationer. Krediter har en normalvikt.


  Referenser:
  Källa 1  


  Taggar:
  #aktier   #analytics   #mutualfunds  

 • PriorNilsson Realinvest tappade mark under november, ökade i fastighets- och skogsbolag  

  PriorNilsson Realinvest tappade mark under november, ökade i fastighets- och skogsbolag

  PriorNilsson Realinvest ökade under november sin exponering mot fastighetsbolag och skogsbolag. Det framgår av en månadskommentar.

  Fonden har ökat i SCA, Kungsleden, Diös och Corem Property samt minskat i Hufvudstaden.

  Avkastningen var under månaden -0,7 procent. Hittills i år är avkastningen 10,5 procent.

  Största innehav var Billerudkorsnäs, Balder, Telia, Hufvudstaden och NCC.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • PriorNilsson Idea har ökat exponeringen mot finans- och konsumentbolag - sålt av Danske Bank, Telia, Getinge och Peab  

  PriorNilsson Idea har ökat exponeringen mot finans- och konsumentbolag - sålt av Danske Bank, Telia, Getinge och Peab

  PriorNilsson Idea stod mer eller mindre stilla i november. Fonden backade med 0,03 procent. Hittills i år är avkastningen 8,1 procent.

  PriorNilsson Idea har under höstmånaden ökat sin exponering mot finans- och konsumentbolag samt minskat exponeringen mot skogsbolag och läkemedelsbolag.

  På bolagsnivå har fonden ökat exponeringen mot Nordea, Nokia och Essity medan man minskat i Ericsson, Novo Nordisk och Billerudkorsnäs samt sålt av innehaven i Danske Bank, Telia, Getinge och Peab.

  Nettoexponeringen mot aktier per sista november var +50,4 procent.  Taggar:

 • Carnegie Emerging Markets Corporate Bd A har minskat i DDM, B2 Group och Vostok New Ventures  

  Carnegie Emerging Markets Corporate Bd A har minskat i DDM, B2 Group och Vostok New Ventures

  Carnegie Emerging Markets Corporate Bd A backade med 0,6 procent under november.

  "November blev en ännu en svag månad för krediter överlag och mönstret var detsamma för såväl tillväxtmarknader som mer utvecklade ekonomier. Vi noterade även en större rörelse i oljepriset som till följd av överutbud i marknaden backade med omkring 15 dollar under november", skriver förvaltaren Mikael Engvall.

  Fonden har under senhösten minskat en del i bolagen som köper skuldportföljer bland annat i Östeuropa. Carnegie Emerging Markets Corporate Bd A tror fortsatt på sektorn och har kvar en del exponering. Fonden har dock minskat i såväl DDM som B2 Group.

  Carnegie Emerging Markets Corporate Bd A har också minskat en del i Vostok New Ventures efter en positiv utveckling.

  "Ett segment som haft en sämre utveckling i portföljen är vår Investment Grade-exponering i Asien. Även om kreditmarginalen för flertalet av dessa krediter legat relativt stabilt har de påverkats negativt av stigande amerikanska marknadsräntor", uppger Engvall.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Carnegie Strategifond har köpt Dometic, Epiroc - Volvo framstår som mycket lågt värderat  

  Carnegie Strategifond har köpt Dometic, Epiroc - Volvo framstår som mycket lågt värderat

  Carnegie Strategifond fortsatte att köpa aktier i Dometic och Epiroc under november. Fonden ökade också på sitt innehav i Essity samt i Volvo.

  Volvo framstår som mycket lågt värderat, skriver förvaltaren John Strömgren.

  Under höstmånaden minskades positionen i investmentbolaget Industrivärden.

  "Aktien handlas förvisso med rabatt, men den är ändå relativt låg", skriver Strömgren.

  Aktieköpen har finansierats av återinlösta obligationer från Com Hem.

  Fonden backade med 0,9 procent under november, vilket innebär att årsavkastningen hittills i år är minus 0,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Jupiter Dynamic Bond bedömer att det är en tidsfråga innan globala avmattningen når USA  

  Jupiter Dynamic Bond bedömer att det är en tidsfråga innan globala avmattningen når USA

  Jupiter Dynamic Bonds förvaltare bedömer att det endast är en tidsfråga innan den globala avmattningen i tillväxt når den amerikanska ekonomin.

  "45 procent av S&P 500-bolagens vinster kommer utifrån, vilket gör att USA är långt ifrån immunt mot problem i övriga världen", skriver fondbolaget.

  Givet att det finns signifikanta varningssignaler makroekonomiskt har fonden försökt att positionera sig tidigt och försiktigt istället för att agera för sent. Fokus ligger på att bibehålla en likvid portfölj med högkvalitativa tillgångar, kapitalbevarande och mildra nedsiderisken.

  Jupiter Dynamic Bond sjönk med 0,7 procent under november, vilket var svagt sämre än jämförelseindex som under samma period backade med 0,8 procent. Fonden slog dock sina konkurrenter under höstens sista månad.

  Relativavkastningen gynnades under månaden av en mindre exponering mot papper med låg kreditvärdighet, så kallad high yield. Fonden gynnades också av sina investeringar i statspapper och CDS-hedgar mot amerikanska samt europeiska high yield-marknader. Bästa innehav under månaden var den amerikanska tioårsräntan. Fondens innehav i australiensiska statsobligationer påverkade avkastningen positivt.

  Även investeringarna med kort duration i europeisk och amerikansk high yield presterade bättre än marknaden. Andra starka områden var exempelvis indiska statspapper.

  Hittills i år är fonden ned med 4,9 procent.  Taggar:
  #fixedincome  

 • PriorNilsson Smart Global steg med 2,7 procent i november - fick flera utdelningar  

  PriorNilsson Smart Global steg med 2,7 procent i november - fick flera utdelningar

  PriorNilsson Smart Global steg med 2,7 procent i november, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 10,6 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 9,8 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Fonden har under månaden erhållit utdelningar från bland annat Nike, Mcdonalds, Coca-Cola, 3M, Johnson & Johnson och WW Grainger.

  Bland positiva bidragsgivare märktes Kimberly-Clark, Parker Hannifin, WW Grainger, Fuyo General Lea och United Bankshs.

  De största innehaven per utgången av månaden var Coca-Cola, Mercury Gen, Sanofi, Procter & Gamble och McDonalds med portföljvikterna 1,9, 1,8, 1,8, 1,8 respektive 1,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Brottningsmatchen mellan konjunkturoro och kortsiktigt pressade aktiekurser fortsätter - PO Nilsson  

  Brottningsmatchen mellan konjunkturoro och kortsiktigt pressade aktiekurser fortsätter - PO Nilsson

  PriorNilsson bedömer att osäkerheten i marknaden kommer att kvarstå under resterande del av året.

  "Utsikten för resten av året är att alla oroshärdar inte är bakom oss utan brottningsmatchen mellan konjunkturoro och kortsiktigt pressade aktiekurser fortsätter", uppger förvaltaren PO Nilsson i en månadskommentar.

  PO Nilsson lyfter också upp att konjunkturkänsliga aktier hade det motigt under november. För att SCA skall få sina vinstestimat bortryckta krävs det dock en starkt försämrad konjunktur, uppger förvaltaren.

  "Skogsbolagen i Norden hade det extra svårt. En anledning till detta är att priser på vissa träprodukter i USA har fallit tillbaka kraftigt senaste tiden eftersom exporten från Kanada har kommit igång starkt då de löst avverkning- och leveransproblem samt svårigheter med logistiken från tidigare under året. Samtidigt har Kina-marknaden varit avvaktande under hösten och priserna har indikerat en liten nedgång. Lagernivåerna är däremot, som vi förstår det på väldigt låga nivåer. Ska vi se en markant nedgång som rycker undan vinsestimaten för bolag som tex SCA, måste vi se en starkt försämrad konjunktur från dagens nivåer."  Taggar:

 • November präglades av uppgångar inom samtliga delsektorer för hälsovård enligt Rhenman Healthcare Equity L/S  

  November präglades av uppgångar inom samtliga delsektorer för hälsovård enligt Rhenman Healthcare Equity L/S

  November kännetecknades av uppgångar inom samtliga delsektorer, berättar förvaltarteamet bakom Rhenman Healthcare Equity L/S.

  Månadens bästa bidragsgivare för fonden var Exelixis och Alexion Pharmaceuticals. Sämsta bidragsgivare var Diplomat Pharmacy och Aerie Pharmaceuticals.

  Under november erhöll Exelixis samarbetspartner Ipsen även ett godkännande för att Cabometyx får användas för behandling av levercancer på den europeiska marknaden. Detta, tillsammans med en delårsrapport som visade på en stark försäljningstillväxt, gav en stark utveckling av aktiekursen under november.

  Inför framtiden tror förvaltarteamet att man nu bör ha lämnat det mesta av höstens volatilitet i aktiemarknaden bakom sig, förutsatt att handelsdiskussionerna mellan USA och Kina kommer igång på allvar och att England inte hamnar i en situation med tydligt större risk för en så kallad hård brexit.

  "Det viktiga är emellertid att sektorns förutsättningar är fortsatt goda", kommenterar förvaltarteamet.

  Rhenman Healthcare Equity L/S RC1 (SEK) steg med 4,5 procent i november, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 17,7 procent.

  De största innehaven per utgången av månaden var Abiomed, CVS Health och Novartis.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Hälsoaktier bidrog positivt i november för Rhenman Global Opportunities L/S  

  Hälsoaktier bidrog positivt i november för Rhenman Global Opportunities L/S

  Främst aktier inom hälso- och sjukvård och informationsteknologi bidrog positivt för Rhenman Global Opportunities L/S medan industriföretag och energi drog ned avkastningen i november. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att månadens bästa bidragsgivare var cybersäkerhetsbolaget Symantec.

  "Aktien steg efter att bolaget presenterade ett resultat som var bättre än väntat, vilket av investerare tolkades som att bolaget stabiliserats och att de börjat få ordning på interna problem", kommenterar teamet bakom fonden.

  Vidare fick aktien en köprekommendation av CNBC:s Jim Cramer, som pekade på den positiva rapporten och aktivistinvesteraren Starboard Managements nya engagemang i bolaget.

  Det amerikanska oljeservicebolaget Halliburton blev en av novembers sämsta bidragsgivare.

  "Detta var till stor del en följd av att energisektorn som helhet kom att bli månadens svagaste, i takt med ett fallande oljepris. Hos investerarna tolkas ett lägre oljepris som en risk för Halliburton: ett lågt oljepris kan innebära att oljebolagen skär ned sina budgetar för investeringar och underhåll", kommenterar förvaltarteamet.

  Rhenman Global Opportunities L/S RC1 (SEK) steg med 0,4 procent i november, vilket medför att fonden tappat 11,7 procent sedan årsskiftet.

  De största innehaven per utgången av månaden var Roche, Exxon och Medtronic.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Låg värdering talar för uppgång på aktiemarknaden enligt Strand Småbolagsfond  

  Låg värdering talar för uppgång på aktiemarknaden enligt Strand Småbolagsfond

  Aktiemarknaden står för närvarande och väger, och det som talar för uppgång enligt förvaltarteamet bakom Strand Småbolagsfond är en låg värdering och årets något förskjutna säsongsmönster. Det framgår av en månadsrapport.

  Överenskommelsen mellan Kina och USA kan också påverka positivt men reaktionen på Trumps twittrande anses visa på hur ömtålig denna optimism är. Från förvaltarhåll har man blivit lite mer positiva till marknaden men är fortsatt försiktiga.

  En faktor som har potential att påverka marknaden positivt är utvecklingen för oljepriset.

  "Den senaste månaden har priset på Brent sjunkit från 86 USD/fat till cirka 60 USD. Orsaken till detta är framförallt att Iran åter tillåts att exportera till några utvalda länder. När ett sjunkande oljepris beror på minskad efterfrågan på olja är det sällan bra, men när orsaken är ökat utbud är det oftast positivt för aktiemarknaden eftersom det gynnar tillväxten i ekonomin", kommenterar förvaltarteamet.

  Strand Småbolagsfond sjönk med 3,5 procent i november, samtidigt som Stockholmsbörsens OMX Midcap GI tappade 0,4 procent.

  Störst positivt bidrag till avkastningen kom från Sectra och Xvivo Perfusion. Evolution Gaming, Mekonomen och NRC utvecklades däremot svagt och fallen i dessa aktier som bedöms vara tillfälliga förklarade större delen av månadens negativa avkastning.

  Vid månadens slut var fondens fem största aktieinnehav Xvivo Perfusion, Sectra, Evolution Gaming, Know IT och Arjo. Aktievikten uppgick vid månadsskiftet till 78,6 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • En del orosmoment på marknaden denna höst enligt Strand Förmögenhetsfond  

  En del orosmoment på marknaden denna höst enligt Strand Förmögenhetsfond

  Det har varit en hel del som oroat marknaden under denna höst, enligt förvaltarteamet bakom Strand Förmögenhetsfond.

  Handelskonflikten mellan i huvudsak USA och Kina har satt sina spår i bland annat personbilsmarknaden men även andra sektorer har påverkats negativt. Det råder även stor osäkerhet om hur det brittiska parlamentet kommer att ta emot det framförhandlade förslaget till brexitavtal.

  En faktor som däremot har potential att påverka marknaden positivt är utvecklingen för oljepriset. När ett sjunkande oljepris beror på minskad efterfrågan på olja är det sällan bra, men när orsaken är ökat utbud är det oftast positivt för aktiemarknaden eftersom det gynnar tillväxten i ekonomin.

  Inför framtiden berättar förvaltarteamet att man har blivit lite mer positiva till marknaden men är fortsatt försiktiga.

  Strand Förmögenhetsfond var oförändrad i november, samtidigt som dess jämförelseindex föll med 0,8 procent.

  De största innehaven per utgången av månaden var Xvivo Perfusion, Climeon, NRC Group och Novo Nordisk. Aktievikten uppgick vid månadsskiftet till 30,1 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Aktie-Ansvar Europas övervikt mot teleoperatörer bidrog positivt i november  

  Aktie-Ansvar Europas övervikt mot teleoperatörer bidrog positivt i november

  Aktie-Ansvar Europa steg i november med anledning av fondens avsaknad av oljeinnehav samt övervikten mot teleoperatörer som hade en bra månad. Det framgår av en månadsrapport.

  "Vi har länge varit överviktade inom operatörer då vi dels varit rädda för konjunkturen och dels tyckt att de varit attraktivt värderade", kommenterar förvaltarteamet.

  Teamet bakom fonden är dock mindre positiva till verkstadsbolagen. Många verkstadsbolag har fallit relativt mycket på kort tid vilket ofta uppfattas som förhastat. Men skulle nuvarande situation utvecklas till en traditionell lågkonjunktur så handlas verkstadsbolagen fortfarande för högt, bedömer man från förvaltarhåll.

  Man bedömer likväl att det är för tidigt att avgöra den saken. De börsfall som setts under hösten anses ha snarare varit en anpassning till lite högre räntenivåer samt ett avtagande vinstmomentum.

  Aktie-Ansvar Europa steg med 1,5 procent i november, vilket medför att fonden tappat 1,3 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period backat 0,6 procent.

  Inga större förändringar märktes på köpsidan under månaden. Däremot på försäljningssidan märktes KPM, AXA och Allianz.

  De största innehaven per utgången av månaden var Novo Nordisk, Orange och Koninklijke med portföljvikterna 6,3, 5,7 respektive 5,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Aktie-Ansvar Sveriges undervikt mot konjunkturkänsliga verkstadsbolag var gynnsam i november  

  Aktie-Ansvar Sveriges undervikt mot konjunkturkänsliga verkstadsbolag var gynnsam i november

  Aktie-Ansvar Sverige hade en god utveckling relativt jämförelseindex under november månad. Detta hänförs bland annat till att man har varit underviktad i konjunkturkänsliga verkstadsbolag och överviktad i banksektorn. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att den dramatiska nedgång som noterades under oktober mattades av i november. Månaden anses ha varit tämligen nyhetsfattig då marknaden väntade på det kommande G20-mötet i början på december.

  Fonden har varit underviktade konjunkturkänsliga verkstadsbolag samt överviktade banksektorn som hade en svagt positiv utveckling. Slutligen har man under hösten köpt allt större andelar i konsumentbolag som Electrolux, Husqvarna och Essity vilka gynnas av lägre råvarupriser. Den strategin uppges ha fungerat mycket väl under november.

  Inför framtiden bedömer man att börsen kommer återhämta sig något då den riktiga lågkonjunkturen inte står för dörren än.

  "Huruvida det blir så eller ej kommer snarare avgöras under 2019", skriver förvaltarteamet.

  Aktie-Ansvar Sverige steg med 1,5 procent i november, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 2,1 procent. Det är bättre än den svenska börsen inklusive utdelningar som ökat 1,7 procent under samma period.

  Bland köp under månaden märktes Sandvik, SKF och SCA. På försäljningssidan återfinns Essity, Industrivärden och Telia.

  De största innehaven per utgången av månaden var SEB, Nordea och Investor med portföljvikterna 8,9, 8,1 respektive 5,9 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Svårtytt utfall av G20-mötet enligt Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv  

  Svårtytt utfall av G20-mötet enligt Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv

  Förvaltarteamet bakom Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv skriver i en kommentar att utfallet av handelsförhandlingarna mellan Kina och USA på G20-mötet var svårtytt. Det framgår av en månadsrapport.

  "Till en början var signalerna positiva (som väntat) men efter några dagar kom indikationer på stor osäkerhet kring vad som faktiskt var överenskommet. Frihandel är viktigt för världsekonomin av flera anledningar, men de negativa effekterna av de handelshinder som instiftats och diskuteras ska inte överdrivas", kommenterar förvaltarteamet.

  Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv steg med 0,4 procent i november, vilket medför att fonden ökat 4,3 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 6,7 procent.

  Störst bidrag till avkastningen i november gav fondens hedgar i aktieindexderivat och aktieportföljen. Även fondens innehav i amerikanska statsobligationer steg under månaden och bidrog positivt.

  Bland köp under månaden märktes globala kvalitetsaktier, amerikanska statsobligationer och fysiskt guld. På försäljningssidan återfinns korta, svenska krediter.

  De största innehaven per utgången av månaden var amerikanska långa statsobligationer, globala kvalitetsaktier och globala lågvolatila aktier. Portföljvikterna för dessa var 19,8, 19,8 respektive 14,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Både långinnehav och kortbok bidrog till Aktie-Ansvar Graal Offensivs positiva avkastning i november  

  Både långinnehav och kortbok bidrog till Aktie-Ansvar Graal Offensivs positiva avkastning i november

  Förvaltarteamet bakom Aktie-Ansvar Graal Offensiv skriver i en kommentar att trots den negativa börsen hade man positiva bidrag från flera innehav, däribland Academedia, Millicom och Ambea. Även kortpositionerna bidrog positivt. Det framgår av en månadsrapport.

  Med en liten återhämtning sista dagarna på månaden slutade Stockholmsbörsen ner med 1,5 procent. Cykliska råvaru- och verkstadsaktier stod för i princip hela börsnedgången, medan defensiva kommunikationsaktier faktiskt steg. Mindre bolagsaktier klarade sig bättre än de stora.

  "Vår bedömning var att takten med vilken amerikanska räntor steg inledningsvis under oktober skulle bli den utlösande faktorn för ett kursfall. Därför har vi haft positioner för kursfall", kommenterar förvaltarteamet.

  De största positionerna på långsidan per utgången av månaden var Academedia, Attendo och Cloetta. I kortboken var det istället AAK, Avanza och Holmen. Antalet innehav uppgick till 27 stycken och korta positioner till 16 aktier.

  Aktie-Ansvar Graal Offensiv steg med 1,2 procent i november, vilket medför att fonden tappat 0,2 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period tappat 5,4 procent, vilket är klart sämre.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Tämligen nyhetsfattig månad enligt Aktie-Ansvar Multistrategi  

  Tämligen nyhetsfattig månad enligt Aktie-Ansvar Multistrategi

  Förvaltarteamet för Aktie-Ansvar Multistrategi skriver i en kommentar att november har varit tämligen nyhetsfattig då marknaden väntade på det kommande G20 mötet i början på december.

  Federal Reserves Jerome Powell antydde i ett tal att räntan ligger ”strax under” neutral nivå vilket marknaden tolkade som att Fed skulle bli mer försiktigt framöver.

  "Oavsett om det stämmer eller ej prisar marknaden in ytterligare en höjning under innevarande månad", kommenterar teamet bakom fonden.

  Aktie-Ansvar Multistrategi sjönk med 0,5 procent i november, vilket medför att fonden tappat 2,1 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period tappat 4,9 procent, vilket är sämre.

  Aktie-Ansvar Trendhedge sjönk under månaden med 6,3 procent. Graal Aktiehedge steg med 0,7 procent medan Aktie-Ansvar Kvanthedge sjönk med 0,7 procent. AktieAnsvar Saxxum Aktiv steg med 0,4 procent.

  Graal Aktiehedge utgjorde 38 procent av allokeringen vid månadsskiftet, följt av Kvanthedge med 33,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Ökad osäkerhet bland aktieplacerare enligt Aktie-Ansvar Trendhedge  

  Ökad osäkerhet bland aktieplacerare enligt Aktie-Ansvar Trendhedge

  Förvaltarteamet för Aktie-Ansvar Trendhedge med Martin Estlander i spetsen skriver i en kommentar att november månad kännetecknades av en mycket volatil marknad.

  I november svängde marknaderna kraftigt i bägge riktningarna och investerare över hela världen verkar mycket förbryllade över hur man skall se på den nuvarande marknadssituationen.

  "Under de senaste månaderna har riskfyllda tillgångar betett sig som om den globala ekonomin går mot en väsentlig avmattning", bedömer förvaltarteamet.

  Utsikterna gällande lägre vinsttillväxt och ytterligare räntehöjningar av Fed bedöms ha ökat osäkerheten bland aktieplacerare.

  "Sett ur ett längre perspektiv har årets berg-och dalbana inom riskfyllda tillgångar orsakat större huvudbry för investerare än tidigare turbulenta tidpunkter", anser teamet bakom fonden och tillägger att uppgången inom aktier har varit mycket lång.

  Aktie-Ansvar Trendhedge sjönk med 6,3 procent i november, vilket medför att fonden tappat 15,7 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period tappat 6,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Råvaruportföljen agerade sänke för Aktie-Ansvar Kvanthedge i november  

  Råvaruportföljen agerade sänke för Aktie-Ansvar Kvanthedge i november

  Aktie-Ansvar Kvanthedges aktieindexportfölj genererade mindre förluster i november. Valutaportföljen stod för en fin prestation, samtidigt som råvaruportföljen agerade sänke. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att världens börser utvecklades i olika riktningar under månaden, med uppgångar i Hong Kong, Spanien och Kanada samt nedgångar i Storbritannien och Australien.

  De långa obligationsräntorna steg under månadens inledning för att sedan falla tillbaka. De största nedgångarna noterades i amerikanska och kanadensiska statsobligationsräntor. På valutamarknaderna stärktes den australiensiska dollarn kraftigt, samtidigt som den kanadensiska dollarn och den japanska yenen försvagades något.

  Aktie-Ansvar Kvanthedge backade 0,7 procent i november, vilket medför att fonden tappat 2,9 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period tappat 4 procent, vilket är något sämre.

  Det var främst råvaruportföljen som gick dåligt under månaden. Vinsterna från den korta positionen i olja räckte inte till för att kompensera för förlusterna från bland annat den korta positionen i naturgas.

  Bland köp märktes den tyska tioåringen, CAS/USD samt FTSE/MIB. På försäljningssidan återfinns den brittiska tioåringen, AUD/USD och GBP/USD.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Norron Active sjönk 1,3 procent i november, upplevt positiv kommunikation från Fed  

  Norron Active sjönk 1,3 procent i november, upplevt positiv kommunikation från Fed

  Norron Active sjönk med 1,3 procent i november, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 2,8 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att ett positivt trendskifte under månaden var att Fed kommunicerat om en utvärdering om ytterligare räntehöjningar på grund av att osäkerheten ökat om den amerikanska tillväxten kommer att fortsätta i samma takt som tidigare.

  De främsta bidragsgivarna till avkastningen var Essity, Electrolux och Bioarctic. På minussidan återfinns Aker, Volvo, Sandvik, Kinnevik och Kindred som tyngde avkastningen.

  De största innehaven per utgången av månaden var Sandvik, Volvo och Swedbank med portföljvikterna 6,2, 5,8 respektive 5,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Utfallet av G20-mötet relativt marknadsvänligt enligt Norron Target  

  Utfallet av G20-mötet relativt marknadsvänligt enligt Norron Target

  Utfallet av G20-mötet under månaden bedöms ha varit relativt marknadsvänligt, men med tvivel runt robustheten i handelsavtalet mellan USA och Kina. Det uppger förvaltarteamet bakom Norron Target i en månadskommentar.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att november var ytterligare en månad med negativt sentiment på globala finansiella marknader. Fonden som trots att den var väl hedgad drabbades av extrem volatilitet främst i oljerelaterade innehav, mot bakgrund av att oljepriset sjönk under månaden.

  Nettoexponeringen hålls på fortsatt låga nivåer, medan bruttoexponeringen hålls runt 75 procent. Inom fixed income har man fortsatt att reducera exponeringen mot potentiellt ökade inhemska kreditspreadar.

  Fonden backade 0,8 procent i november, vilket medför att fonden har tappat 0,8 procent sedan årsskiftet.

  De främsta bidragsgivarna under månaden var Atlantic Sapphire, Ocean Yield och Nordic Semiconductors. På minussidan återfinns Aker, Spectrum och Kambi.


  Referenser:
  Källa 1  


  Taggar:

 • Norron Select har reducerat exponeringen mot small- och mid cap under november  

  Norron Select har reducerat exponeringen mot small- och mid cap under november

  De främsta bidragsgivarna under november för Norron Select var Billerud, Atlantic Sapphire och Novo Nordisk. På minussidan återfinns Aker, Kambi och Akastor, som medförde att fonden sjönk. Det framgår av en månadsrapport.

  Flera bolag som tyngde avkastningen under månaden var relaterade till energisektorn, skriver förvaltarteamet. Nedgången i dessa aktier anses inte vara företagsrelaterade, utan mer kopplad till en generell marknadsnedgång.

  Flera tillgångsklasser har haft ett tufft år. Trots att nuvarande makrosiffror anses vara godkända förefaller marknaden diskontera in ett tuffare scenario än vad man ser framför sig i dagsläget.

  Teamet bakom fonden berättar vidare att man har reducerat exponeringen mot small- och mid cap. Detta i syfte för att ha en portfölj som är mindre känslig mot likviditetsrisk, skulle marknadssentimentet förvärras ytterligare.

  Norron Select sjönk 0,4 procent i november, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 7,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Jyske AT1, Landsbankin och Intrum tyngde Norron Preserves avkastning under november  

  Jyske AT1, Landsbankin och Intrum tyngde Norron Preserves avkastning under november

  De främsta bidragsgivarna under november för Norron Preserve var Color Line, Danske Bank AT1 och Iceland AIR. På minussidan återfinns Jyske AT1, Landsbankin och Intrum, vilket sammantaget medförde att fonden sjönk under perioden. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att november följde oktober som en negativ månad för många risktillgångar och särskilt kreditmarknader. De enda delarna av marknaden som levererade en "ok" avkastning var statsobligationer och den amerikanska investment grade-marknaden.

  Svenska kreditspreadar har börjat röra sig under månaden. Utlösningseffekten var Castellum och Heimstaden som emitterade nya EUR-obligationer till en mycket bredare spread jämfört med den generella svenska marknadsnivån, berättar teamet bakom fonden.

  Norron Preserve sjönk 0,2 procent i november, vilket medför att fonden backat 0,2 procent sedan årsskiftet.

  De största innehaven per utgången av månaden var utgivna av Swedbank Hypotek, Landshypotek Bank och Swedbank Hypotek med portföljvikterna 2,4, 2,2 respektive 2,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Enquest, Solsta och Borr Drilling tyngde Norron Premiums avkastning i november  

  Enquest, Solsta och Borr Drilling tyngde Norron Premiums avkastning i november

  De främsta bidragsgivarna under november för Norron Premiums del var Iceland AIR, AinMT och Color Line. På minussidan återfinns Enquest, Solsta och Borr Drilling som medförde att fonden tappade under månaden. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att november följde oktober som ytterligare en negativ månad för många risktillgångar och särskilt kreditmarknader.

  Fed ändrade tonen under månaden genom att indikera att vi är närmare en neutral ränta. Detta tolkades först som positivt av marknaden, men innebär även att vi är närmare en recession.

  Från förvaltarhåll inväntar man OPEC-mötet och kommer att utvärdera exponeringen efter det. Vidare har fonden ökat exponeringen mot EUR-marknaden.

  Norron Premium sjönk 1 procent i november, vilket medför att fonden är oförändrad sedan årsskiftet.

  De största innehaven per utgången av månaden var Comhem, Peab Finans och Ocean Yield med portföljvikterna 2,7, 2,6 respektive 2,5 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Essity, Electrolux och Bioarctic låg bakom Norron Alphas positiva avkastning i november  

  Essity, Electrolux och Bioarctic låg bakom Norron Alphas positiva avkastning i november

  De främsta bidragsgivarna under november för Norron Alphas del som steg under november var Essity, Electrolux och Bioarctic. På minussidan återfinns Aker, Volvo och Sandvik. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att den svenska börsen sjönk 1,8 procent i november till följd av ökad osäkerhet runt var den globala ekonomin är på väg.

  "Som vi har argumenterat för skulle november bli en månad med högre volatilitet till följd av bristen på svar innan G20-mötet", kommenterar teamet bakom fonden.

  Tullar har varit ett hett tema under den gångna rapportsäsongen och anses vara det främsta argumentet till varför de redovisade vinsterna inte kommer öka så mycket som de underliggande, enligt förvaltarteamet.

  En lösning på detta är att minska riskpremien på aktier framgent.

  Norron Alpha steg med 0,6 procent i november, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 1,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Cliens Företagsobligationer A deltog i emissioner i bland annat Epiroc och Volvo  

  Cliens Företagsobligationer A deltog i emissioner i bland annat Epiroc och Volvo

  Cliens Företagsobligationer A deltog i flera nya emissioner under november.

  Under höstens sista månad deltog fonden i emissioner i industribolagen Epiroc och Volvo, bankerna Sparbanken Sjuhärad och Arion Bank samt i fastighetsbolagen Castellum, FastPartner och Heimstaden. Det uppger förvaltaren Wilhelm Högström i en månadskommentar.

  Fonden sjönk under månaden med 0,35 procent. Sedan starten tidigare i år är fonden ned med 0,45 procent.

  Marknadsklimatet gynnade obligationer med fast kupong och de största positiva bidragsgivarna till fondens utveckling var innehav i Castellum (i euro), Kommuninvest och SBAB. De största negativa bidragen kom från investeringar i norska Avinor, svenska fastighetsbolagen Atrium Ljungberg och Castellum.

  Även innehaven i LeasePlan utvecklades svagt efter en våg av negativa nyheter; sänkta utsikter till stabila från Standard & Poor’s, stor nedskrivning i Turkiet och en inställd/uppskjuten börsnotering.

  Vid månadens slut bestod portföljen till 62 procent av obligationer med rörlig kupong och 32 procent med fast. Fondens ränteduration minskade något till 1,2 år medan kreditdurationen var oförändrad på 3,5 år.

  Fondens snittrating motsvarade BBB+ på ratingskalan vid månadens slut.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Cliens Räntefond Kort deltog i emissioner i SCA, Heimstaden och Svensk Fastighetsfinansiering  

  Cliens Räntefond Kort deltog i emissioner i SCA, Heimstaden och Svensk Fastighetsfinansiering

  Cliens Räntefond Kort deltog i totalt tre emissioner under november månad - skogsbolaget SCA samt fastighetsbolagen Heimstaden och Svensk Fastighetsfinansiering. Det skriver förvaltaren Wilhelm Högström i en månadskommentar.

  Räntefonden gick ned med 0,27 procent under november och hittills i år är avkastningen 0,18 procent, vilket är bättre än jämförelseindex som under samma period fallit med 0,72 procent.

  "Marknaden utvecklades svagt under månaden, främst drivet av konjunkturoro och en omfattande priskorrigering av svenska företagsobligationer, främst fastighetsrelaterade,
  till nivåer mer i paritet med europeiska", skriver Högström.

  Trots den stora priskorrigeringen i fastighetsrelaterade obligationer var det innehav i just
  fastighetsbolag men med lägre kreditkvalitet som bidrog mest positivt under månaden. Bästa innehav var Stendörren, Heimstaden (ny emission) och Corem. I Stendörrens fall lade EQT ett bud på bolaget.

  Antalet negativa bidragsgivare var stort, främst drivet av fastighetsemittenter med relativt starkare kreditvärdighet såsom Akelius, Fabege och Castellum.

  Fonden var vid månadens slut investerad till 83 procent i obligationer med rörlig kupong
  och 14 procent med fast kupong. Fondens ränteduration var 0,4 år medan kreditdurationen
  var 1,9 år. Båda måtten var oförändrade jämfört med månaden innan.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Cliens Mixfond köpte Latour, AAK och Hexagon - tecknade i riktad emission i Vitec  

  Cliens Mixfond köpte Latour, AAK och Hexagon - tecknade i riktad emission i Vitec

  Cliens Mixfond A:s största köp under november var Latour, AAK och Hexagon. Fonden minskade också innehaven i Investor, Skanska och Swedbank. Det skriver förvaltaren Gunnar Håkanson i en kommentar.

  Han lyfter också upp att fonden deltog i en riktad emission i Vitec.

  "Vi deltog även i en riktad nyemission i programvarubolaget Vitec som har en fin historik av
  lönsam tillväxt bakom sig", skriver Håkanson.

  Aktievikten minskades ned under månaden och vid slutet av november uppgick den till nära 50 procent, vilket motsvarar en neutral vikt.

  Den största positiva bidragsgivaren till fondens avkastning var under höstens sista månad Essity. Även Balder och Hennes & Mauritz bidrog positivt medan Volvo, Kinnevik och SCA bidrog negativt.

  Avkastningen var under månaden -1,9 procent, vilket var 1,1 procentenheter sämre än jämförelseindex.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Cliens Småbolag A köpte Balder och minskade i ICA och Securitas under november  

  Cliens Småbolag A köpte Balder och minskade i ICA och Securitas under november

  Aktiefonden Cliens Småbolag minskade under november ned sina innehav i ICA och Securitas. Istället köpte fonden fastighetsbolaget Balder, ett bolag som fondförvaltaren menar handlas med en attraktiv rabatt. Det skriver fondförvaltaren Carl Sundblad i en månadskommentar.

  Fondförvaltaren uppger också att fonden tecknade i Vitecs riktade emission.

  Småbolagen gick starkare än börsen under november. Cliens Småbolag A hade under månaden en avkastning om -1,0 procent, vilket var 0,1 procentenheter sämre än jämförelseindex som avkastade -0,9 procent under samma period.

  Bästa innehav var Stendörren, ett bolag EQT lade bud på. Sundblad pekar på att det verkar finnas ägare som inte tycks vara nöjda med budet.

  "Den största positiva bidragsgivaren till fondens avkastning var Stendörren där EQT
  la ett bud på hela bolaget, aktien har sedan dess handlat en bit över budnivån. De röstmässigt största ägarna har accepterat budet men en stor del av kapitalet ser ut att inte
  acceptera budet", skriver han.

  Även Tomra och Sectra bidrog positivt medan Lifco och Addnode bidrog negativt.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • RPM Evolving CTA Funds indikationer börjar luta mot riskhöjning - behåller portföljrisker på långsiktig snittnivå  

  RPM Evolving CTA Funds indikationer börjar luta mot riskhöjning - behåller portföljrisker på långsiktig snittnivå

  RPM Evolving CTA Funds indikationer börjar luta mot en riskhöjning och portföljriskerna är på väg uppåt. Läget är dock osäkert och fonden håller portföljriskerna på en långsiktig snittnivå. Det skriver förvaltarteamet i en månadskommentar.

  Fonden sjönk med 5,4 procent under november och hittills i år är fonden ned med 2,6 procent.

  "Volatiliteten var fortsatt hög under månaden och marknaderna i stort sett riktningslösa med kraftfulla, men tillfälliga, sättningar som drog ner avkastningen. När det gäller trendföljare, var alla förvaltarna ner förutom för två hybridprogram. Bland de diversifierande strategierna hade de kortsiktiga förvaltarna blandad avkastning medan de fundamentala förvaltarna var ner", skriver förvaltarteamet.

  RPM Evolving CTA Fund ER-SEK-förvaltarna bedömer att makroutsikterna för den globala ekonomin har mörknat något då även den amerikanska ekonomin visar tecken på svaghet.

  "Under förra månaden stannade emellertid aktiefallet upp ytterligare två gånger vilket ökar osäkerheten framöver. Frågan är om det kommer att bli ett marknadsrally fram till årsskiftet efter den tillfälliga öppningen i handelskriget mellan USA och Kina efter förra helgens G20-möte", skriver förvaltarna.

  Trendföljare stod för 60 procent av CTA-allokeringen vid månadsskiftet, följt av kortsiktiga och fundamentala CTA:s med en andel om 14 procent vardera.  Taggar:
  #hedgefunds  

 • JOM Silkkitie Asia Equity Investment Fund steg med 6,5 procent i november - ökade vikt i Indien och Indonesien  

  JOM Silkkitie Asia Equity Investment Fund steg med 6,5 procent i november - ökade vikt i Indien och Indonesien

  JOM Silkkitie Asia Equity Investment Fund steg med 6,5 procent under november. Fonden ökade under månaden på sin vikt i Indien och Indonesien.

  Fondförvaltaren Juuso Mykkänen skriver i en månadsrapport att det är tydligt att den globala tillväxten nu bromsar in. Det gör att förvaltningen fokuserar mer på inhemskt drivna strukturella teman vilka inte är korrelerade till världshandelscykeln.

  Mykkänen lyfter också upp att många tillväxtmarknader gynnades av nedgången i oljepriset. Flera länder driver bytesbalansunderskott och nedgången för oljepriset påverkar dem positivt. Han nämner exempelvis Filippinerna, Indien och Indonesien. Flera tillväxtmarknadsvalutor har också stärkts mot dollarn.

  Framöver ser han möjligheter i flera tillväxtländer som har låg värdering och stabil tillväxt. Fokus ligger då på inrikesrelaterade aktörer.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Cliens Sverige Fokus sålde Skanska och köpte Hexagon - lyfter fram Essity  

  Cliens Sverige Fokus sålde Skanska och köpte Hexagon - lyfter fram Essity

  Cliens Sverige Fokus sålde under november i Skanska och köpte in ett nytt innehav i form av Hexagon. Det skriver fondförvaltaren Thomas Brodin i en månadskommentar.

  Cliens Sverige Fokus A gick betydligt bättre än jämförelseindex i november och det blev
  även årets bästa månad relativt index. Fonden avkastade -0,2 procent, vilket var 1,4 procentenheter bättre än jämförelseindex som sjönk med 1,6 procent.

  Största positiva bidrag under månaden kom från innehaven i Essity, Troax och Swedbank. Sämsta bidrag kom från innehaven i Elekta, Volvo och Sandvik.

  Förvaltaren lyfter fram Essity.

  "Essity har de senaste två åren drabbats av dramatiskt högre råmaterialkostnader som
  de till stor del, men inte fullt ut, kompenserat med effektiviseringar samt bättre pris
  och produktmix. De senaste månaderna har oljepriset rullat över ordentligt samtidigt
  som massapriset toppat för den här gången. Bolaget står därmed sannolikt inför ett 2019
  med klart förbättrade marginaler samt starkare organisk tillväxt", skriver Brodin.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • RPM Galaxy bedömer att risken är på väg uppåt - makroutsikterna för globala ekonomin har mörknat  

  RPM Galaxy bedömer att risken är på väg uppåt - makroutsikterna för globala ekonomin har mörknat

  RPM Galaxy E (SEK):s förvaltare bedömer att risken ökat något i världsekonomin.

  "Makroutsikterna för den globala ekonomin har mörknat något, då den amerikanska ekonomin nu också visar tecken på svaghet. Under förra månaden stannade emellertid aktiefallet upp ytterligare två gånger vilket ökar osäkerheten framöver. Frågan är om det kommer att bli ett marknadsrally fram till årsskiftet efter den tillfälliga öppningen i handelskriget mellan USA och Kina efter förra helgens G20-möte", skriver förvaltarteamet som också behåller sina portföljrisker.

  "Våra indikatorer har börjat luta mot en riskhöjning och portföljriskerna är på väg uppåt. Läget är dock osäkert och vi håller portföljriskerna på en långsiktig snittnivå."

  Under november backade fonden med 3,8 procent och hittills i år är avkastningen -27,5 procent.

  "Volatiliteten var fortsatt hög under månaden och marknaderna i stort sett riktningslösa med kraftfulla, men tillfälliga, sättningar som drog ner avkastningen. Avkastningen var negativ över både förvaltare och substrategier", skriver fondbolaget.

  Trendföljare stod för 72 procent av allokeringen vid månadsskiftet, medan kortsiktiga CTAs utgjorde resterande 28 procent. Det är i stort sett oförändrat från månaden före.  Taggar:
  #hedgefunds  

 • JOM Komodo Indonesia Equity Investment Fund steg 13,3 procent under november - ökat vikten mot bolag med tyngd mot inhemska marknaden  

  JOM Komodo Indonesia Equity Investment Fund steg 13,3 procent under november - ökat vikten mot bolag med tyngd mot inhemska marknaden

  Aktiefonden JOM Komodo Indonesia Equity Investment Fund steg med 13,5 procent under november. Under månaden ökade fonden på sin vikt i aktier med fokus på domestika teman, vilket är aktier som handlas med de lägsta multiplarna på flera år. Det skriver förvaltaren Juuso Mykkänen i en månadskommentar.

  Mykkänen lyfter upp att indonesiska aktier och obligationer noterade ett inflöde av utländskt kapital under november. Han ser två förklaringar till utvecklingen.

  För det första finns det stöd åt Indonesien i det fallande oljepriset, inbromsningen av amerikanska räntehöjningar och en möjlig försvagning av dollarn.

  För det andra finns det klara signaler om tillväxt i den indonesiska ekonomin i form av banklån, investeringar och fastigheter. Förbättringar i infrastrukturen börjar nu också bära frukt inom vissa sektorer.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Lannebo Europa Småbolag köpte in brittiska Victoria som nytt innehav  

  Lannebo Europa Småbolag köpte in brittiska Victoria som nytt innehav

  Lannebo Europa Småbolag A SEK köpte in brittiska golvproduktbolaget Victoria under november.

  Fondbolaget bedömer att det brittiska bolaget är attraktivt värderat.

  "På grund av turbulens i marknaden och brus kring refinansiering av en obligation har aktien kommit ned till attraktiva nivåer och vi bedömer att kassaflödet kommer vara starkt framgent", skriver förvaltarduon Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard.

  Förvaltarna menar att golvbranschen är fragmenterad och att Victoria möter relativt svaga konkurrenter. Försäljning genereras dessutom främst genom reparation och underhåll, vilket inte är lika cykliskt som bygg i allmänhet, skriver förvaltarna.

  Lannebo Europa Småbolag A SEK köpte också aktier i Grenke.

  Under månaden har fonden minskat ned sitt innehav i brittiska veterinärskedjan CVS
  Group. Branschen lider av brist på sköterskor och veterinärer vilket pressar upp lönerna.

  "Den högre kostnadsmassan har bara delvis kunnat föras vidare till kunder, vilket resulterat i att rörelsemarginalerna är under press. Vi är oroliga för att pressen kommer att fortsätta
  och har därför beslutat att minska vår position", skriver förvaltarna.

  Lannebo Europa Småbolag A SEK sjönk under november med 3,9 procent medan index backade med 4 procent. Hittills i år är fonden ned med 14,6 procent medan index backat 5,8 procent.

  Finska hälsovårdsbolaget Terveystalo var bästa innehav under november. Brittiska sakförsäkringsbolaget Beazley bidrog också till avkastningen medan sophämtningsbolaget Biffa var sänke.

  "Den svaga länken i rapporten var segmentet som utför sophämtning hos hushåll. Vinsten är under press på grund av löneinflation och ofördelaktiga kontrakt. Lyckligtvis är segmentet det minsta affärsområdet, men investerare har haft ett oproportionerligt fokus på segmentet. Vi har behållit vår position i Biffa", skriver förvaltarna.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Lannebo High Yield Allocation sålde NKT efter vinstvarningen - köpte DLF Seeds  

  Lannebo High Yield Allocation sålde NKT efter vinstvarningen - köpte DLF Seeds

  Lannebo High Yield Allocation köpte DLF Seeds och sålde NKT under november. Fonden sjönk med 0,3 procent under november och hittills i år är avkastningen 1,5 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  "Utvecklingen på de nordiska kreditmarknaderna fortsatte vara svaga under november. Kreditspreadarna, det vill säga skillnaden mellan den riskfria räntan och räntan på företagskrediter, på både investment grade och high yield-obligationer fortsatte gå isär ordentligt med fallande obligationspriser som följd. Trots den svaga marknaden fortsatte aktiviteten på primärmarknaden och det gjordes flera stora emissioner under månaden, dock på högre nivåer än tidigare vilket prisade om marknaden rejält", skriver förvaltarna Karin Haraldsson och Katarina Ponsbach Carlsson i månadskommentaren.

  Kreditdurationen, den genomsnittliga löptiden på samtliga innehav i fonden, var oförändrad på 2,6 år. Räntedurationen, mätt som den genomsnittliga räntebindningstiden, var oförändrad på låga 0,5 år.

  Danska kabelbolaget NKT kom med en vinstvarning och en svag rapport. Fonden valde att trycka på säljknappen.

  Största innehav vid månadsskiftet var Cibus Nordic Real Estate, Pioneer Public Properties, Containerships, Jetpak och Ocean Yield.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Lannebo Komplett sjönk med 0,9 procent i november - aktiefondsandelen oförändrad  

  Lannebo Komplett sjönk med 0,9 procent i november - aktiefondsandelen oförändrad

  Lannebo Komplett sjönk med 0,9 procent i november, samtidigt som dess jämförelseindex backade 0,2 procent. Fondens avkastning summerar därmed till -0,3 procent sedan årsskiftet. Det framgår av en månadsrapport.

  Aktiefondsandelen var oförändrad på 52 procent av fondförmögenheten och resterande 48 procent låg i företagsobligationsfonder och likviditet.

  Under höstens sista månad var det blandade kursrörelser i de innehavda aktiefonderna. Lannebo Sverige Plus steg med 0,7 procent medan Lannebo Europa Småbolag hade den svagaste utvecklingen och sjönk med 3,9.

  Räntefonderna hamnade också de på minus, Lannebo High Yield Allocation sjönk med 0,3 procent och Lannebo Corporate Bond sjönk med 0,4 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Lannebo Mixfond Offensiv köpte Handelsbanken, Essity och Telia - ökade aktieandelen  

  Lannebo Mixfond Offensiv köpte Handelsbanken, Essity och Telia - ökade aktieandelen

  Lannebo Mixfond Offensiv sjönk med 2,4 procent i november, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till -0,9 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 2,2 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Fondens största köp under höstens sista månad var Handelsbanken, Essity och Telia. Försäljningar gjordes i många räntepapper då aktieandelen ökades. Fonden ökade sin aktieandel med 8 procentenheter under månaden till 82 procent.

  "Premievärderingen av Handelsbanken har försvunnit, medan Essity gynnas av att insatsvarupriserna, vilka har pressat vinstmarginalerna, har sjunkit. Telia har en uthållig hög utdelningspotential och risken i verksamheten har minskat väsentligt sedan man lämnat många marknader", skriver förvaltarduon Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf i en kommentar.

  De största försäljningarna var Hemfosa FRN191206 och MTG FC190318. Den största aktieförsäljningen var Securitas då aktien nått fondförvaltarnas kursmål. Securitas har tidigare varit ett toppinnehav i fonden.

  De största innehaven per utgången av månaden var Novo Nordisk, Investor och Volvo med portföljvikterna 4,2, 4 respektive 3,7 procent.

  De innehav som påverkade fonden mest positivt var Essity, Novo Nordisk och Bonava. De innehav som bidrog mest negativt till fondens utveckling var Kindred, Thule och Ahlsell.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Lannebo Mixfond ökade aktievikten i november - köpte Atlas Copco, Handelsbanken och Essity  

  Lannebo Mixfond ökade aktievikten i november - köpte Atlas Copco, Handelsbanken och Essity

  Lannebo Mixfond sjönk med 1,5 procent i november, samtidigt som dess jämförelseindex backade 0,8 procent. Fonden har därmed tappat 1,6 procent sedan årsskiftet. Det framgår av en månadsrapport.

  Fondens aktieandel ökades kraftigt till 69 procent vid utgången av november, vilket var en uppgång med 20 procentenheter jämfört med aktieandelen i oktober.

  Fondens största köp var Atlas Copco B, Handelsbanken och Essity. Fonden sålde också många företagsobligationer då aktieandelen ökades. De största försäljningarna var i Com Hem Obl220225, Hemfosa FRN191206 och Klövern FRN210226.

  Förvaltarduon Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf lyfter upp Atlas Copco som mer attraktivt värderat.

  "Atlas Copcos värdering har blivit mer attraktiv efter höstens nedgång och bolaget
  gynnas om halvledarindustrin stabiliseras. Premievärderingen av Handelsbanken har försvunnit, medan Essity gynnas av att insatsvarupriserna, vilka har pressat vinstmarginalerna, har sjunkit."

  Bästa innehav under månaden var Essity, Novo Nordisk och Bonava. Sämsta innehav var Kindred, Thule och Ahlsell.

  De största innehaven per utgången av månaden var Novo Nordisk, Investor och Volvo med portföljvikterna 3,4, 3,2 respektive 3,0 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Lannebo Nordic Equities köpte Autoliv, SKF och Bonava - sålde Kotipizza i samband med bud  

  Lannebo Nordic Equities köpte Autoliv, SKF och Bonava - sålde Kotipizza i samband med bud

  Aktiefonden Lannebo Nordic Equities sjönk med 1,5 procent under november. Det var bättre än jämförelseindex som under samma period backade med 1,9 procent.

  Avkastningen gynnades av att Orkla lade bud på portföljbolaget Kotipizza, vilket var fondens näst största innehav vid utgången av oktober. Lannebo Nordic Equities sålde sina Kotipizza-aktier i samband med budet.

  Andra positiva bidragsgivare var Electrolux och Harvia. De innehav som bidrog mest negativt till fondens utveckling var Boozt, Kvaerner och Subsea 7.

  Fondens största köp gjordes under månaden i Autoliv, SKF och Bonava. Kotipizza var enda försäljningen. Förvaltarduon Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf lyfter upp verkstad som köpvärt.

  "I verkstadsbolagen Autoliv och SKF har värderingen blivit mer attraktiv efter höstens svaga aktiemarknad. Bostadsbyggaren Bonava har verksamhet i såväl Sverige som Tyskland
  vilket ger en bra geografisk riskspridning", skriver duon.

  De största innehaven per utgången av månaden var Novo Nordisk, Investor och Europris med portföljvikterna 7,8, 4,1 respektive 3,8 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Lannebo Småbolag köpte MTG, Nolato och Sobi under november  

  Lannebo Småbolag köpte MTG, Nolato och Sobi under november

  Lannebo Småbolag sjönk med 0,3 procent i november, vilket var bättre än dess jämförelseindex som under samma period föll med 0,8 procent. Fondens avkastning sedan årsskiftet summerar därmed till 3,3 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Bland större köp noteras MTG, Nolato och Sobi. Större försäljningar gjordes i Latour, Addtech och Securitas.

  De största innehaven per utgången av månaden var Securitas, Huhtamäki och Castellum med portföljvikterna 5,4, 5 respektive 4,6 procent. Fonden hade 48 innehav vid månadsskiftet.

  Under månaden avslutades rapportperioden.

  "De återstående rapporterna var mestadels solida", skriver förvaltarna Johan Ståhl och Hjalmar Ek.

  Recipharms rapport ansågs stark.

  "Recipharm, som är en kontraktstillverkare av läkemedel, presenterade siffror som stärkte tron på att de senaste årens betydande investeringar börjar bära frukt", skriver förvaltarna.

  Även finska vårdgivaren Terveystalo släppte starka siffror. Förvaltarna tror också på Bravida.

  "Även om byggmarknaden dämpas är Bravidas exponering mot bostadsbyggande begränsat och bolaget har alla förutsättningar att fortsätta konsolidera en fragmenterad marknad."

  Swecos rapport var däremot en liten besvikelse enligt fonden.

  Förvaltarduon lyfter även upp Vitrolife, ett bolag som under perioden hade en kapitalmarknadsdag i Göteborg.

  "Det finns goda möjligheter att fortsätta växa genom breddningen av produktportföljen, en växande underliggande marknad samt högre marknadsandelar. Bolaget levererade även en
  stark kvartalsrapport under månaden."  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Lynx Dynamic sjönk marginellt i november, vinster i råvaror balanserade förluster i övriga tillgångsklasser  

  Lynx Dynamic sjönk marginellt i november, vinster i råvaror balanserade förluster i övriga tillgångsklasser

  Lynx Dynamic, som är en systematisk trendföljande hedgefond, backade 0,2 procent i november, vilket innebär att fonden tappat 5,5 procent sedan årets början. Fondens jämförelseindex, Société Générale CTA Index, backade under månaden med 1,4 procent och har därmed backat 7,5 procent på året.

  Under månaden noterade fonden vinster inom råvaror, främst som ett resultat av att energisektorn tappade mark samtidigt som fondens långa energipositioner vändes till korta.

  Inom valutor genererade fondens långa exponering mot den amerikanska dollarn förluster, bland annat gentemot den australiensiska dollarn och det brittiska pundet. Aktieindex genererade ett negativt resultat drivet av korta positioner på de asiatiska marknaderna.

  Räntor genererade ett resultat nära noll då förluster från korta positioner i amerikanska obligationer och korta räntor kompenserades av långa positioner i europeiska obligationer.

  I fondens modellportfölj levererade diversifierande modeller ett starkt resultat även denna månad. Modeller baserade på maskininlärning och makroekonomiska signaler var särskilt framgångsrika.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Catella Hedgefond fortsatte utvecklas svagt i november, energirelaterade innehav bidrog negativt  

  Catella Hedgefond fortsatte utvecklas svagt i november, energirelaterade innehav bidrog negativt

  Catella Hedgefond fortsatte ned 0,9 procent i november efter en nedgång om 1,1 procent i oktober. Sedan årets början har fonden tappat 1,9 procent.

  Under perioden har energirelaterade innehav fortsatt haft en negativ inverkan på portföljen trots att man tagit ned riskerna inom detta segment.

  "Även om vi bedömer innehaven som attraktiva så har vi tagit till oss oljeprisets fall och vi har justerar riskerna till en lämplig nivå", skriver förvaltarteamet.

  Förvaltarna skriver vidare att man ser transportaktier som Wallenius Wilhelmsen och Flex LNG som potentiella vinnare på en eventuell lättnad vad gäller handelskonflikten mellan USA och Kina, vilket det kom positiva signaler om under perioden.

  Man tror vidare på omsorgssektorn där fonden äger bland annat Ambea. Även cykliska bolag tror man kan utvecklas bättre än börsen framåt.

  "Vår bedömning är även att vissa cykliska bolag inom råvaror, stål och verkstad har prisat in ett väsentligt svagare konjunkturscenario och de även i ett läge med fortsatt svaga makrodata har potential att utvecklas bättre än börsen som helhet", skriver förvaltarna.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Didner & Gerge US Small and Microcap tappade 1,4 procent i november och utvecklades sämre än index  

  Didner & Gerge US Small and Microcap tappade 1,4 procent i november och utvecklades sämre än index

  Didner & Gerge US Small and Microcap tappade 1,4 procent i november, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som under samma period steg med 1,4 procent. Sedan årets början har fonden stigit med 8,0 procent.

  De innehav som bidrog mest positivt under månaden var Toro, Tucows och Bright Horizons Family Solutions. De innehav som bidrog mest negativt i portföljen var Welbilt, Linamar och
  Douglas Dynamics

  Vid månadens utgång var fondens största innehav Grand Canyon Education, Littelfuse och Toro.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Didner & Gerge Small and Microcap tappade 3,1 procent i november, bättre än index  

  Didner & Gerge Small and Microcap tappade 3,1 procent i november, bättre än index

  Didner & Gerge Small and Microcap tappade 3,1 procent i november, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som under samma period sjönk med 3,7 procent. Sedan årets början har fonden backat 13,2 procent.

  De innehav som bidrog mest positivt under månaden var Victoria, Banca IFIS SPA och Proactis. De mest negativa bidragsgivarna var Airboss of America, Premier Technical Services och Bakkafrost.

  Vid månadens utgång var fondens största innehav Paradox, Bahnhof och Corticeira Amorim.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Didner & Gerge Global steg marginellt i november, Centene, Snap-on och Brookfield positiva bidrag  

  Didner & Gerge Global steg marginellt i november, Centene, Snap-on och Brookfield positiva bidrag

  Didner & Gerge Global steg med 0,3 procent i november, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som under samma period steg med 1,0 procent. Sedan årets början har fonden stigit med 3,5 procent.

  De innehav som bidrog mest positivt under månaden var Centene, Snap-on och Brookfield Asset Management. Negativa bidragsgivare var huvudsakligen Activision Blizzard,
  Carl Zeiss Meditec och Fairfax Financial.

  Vid månadens utgång var fondens största innehav Fairfax Financial, Centene och Markel.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Krediter med relativt god rating har drabbats hårdare än high yield enligt Enter Return  

  Krediter med relativt god rating har drabbats hårdare än high yield enligt Enter Return

  Under november har svenska kreditspreadar gått isär kraftigt i en anpassning till internationella kreditmarknader som varit svaga under stor del av året. Förvaltarteamet bakom Enter Return har varit inställda på en sådan anpassning men trots att man haft korta kreditbindningstider har korrigeringen varit kostsam.

  "Generellt sett har krediter med relativt god rating drabbats hårdare än rena high yield-krediter. Ett tecken på att det mer är fråga om en korrigering av marknadsprissättningen än ren kreditoro", kommenterar förvaltarteamet.

  Den positiva sidan av priskorrigeringen är att portföljen nu har en högre löpande avkastning än tidigare.

  De främsta bidragsgivarna under månaden var obligationer utgivna av Heimstaden, Sveaskog och Kinnevik. På minussidan återfinns obligationer utgivna av Volvofinans, Vacse och Tryg.

  De största innehaven var per utgången av månaden obligationer utgivna av Nibe, Heimstaden och Hexagon med portföljvikterna 5,7, 4,6 respektive 4,3 procent.

  Enter Return sjönk med 0,3 procent i november, vilket medför att den även tappat 0,3 procent sedan årsskiftet.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Enter Preserve tror på fortsatt hög lönsamhet för nyinköpta Hexagon  

  Enter Preserve tror på fortsatt hög lönsamhet för nyinköpta Hexagon

  Hexagon är ett nytt innehav i Enter Preserve, som beskrivs av förvaltarteamet ha en lång historik av god tillväxt och stadigt förbättrad lönsamhet.

  "Repetitiva intäkter är idag en stor del av bolagets affär vilket pekar på att lönsamheten kommer vara fortsatt stabil och hög", kommenterar förvaltarteamet.

  Efter aktiens fall under oktober har värderingen av aktien kommit ner, vilket man ser som en bra investeringsmöjlighet.

  Bland positiva bidragsgivare märktes Balder, Tele2 och Dustin. På minussidan återfinns ÅF, Assa Abloy och Volvo.

  De största innehaven per utgången av månaden var utgivna av Norsk Hydro, Telia och Billerudkorsnäs med portföljvikterna 5,9, 5,1 respektive 5,1 procent.

  Enter Preserve sjönk med 1,4 procent i november, vilket medför att fonden tappat 3,3 procent sedan årets början.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Enter Småbolagsfond bedömer ÅF är en av de starkaste teknikkonsulterna  

  Enter Småbolagsfond bedömer ÅF är en av de starkaste teknikkonsulterna

  November blev en svängig månad för börsen, enligt förvaltarteamet bakom Enter Småbolagsfond. Cykliska sektorer utvecklades svagt, pressat av fortsatt oro kring industrikonjunkturen. Mindre cykliska sektorer som hälsovård, fastighet och telekom klarade sig bättre.

  De främsta bidragsgivarna under månaden var Mips, Balder och Catena Media. På minussidan återfanns MTG, ÅF och Swedencare.

  ÅF, som varit ett nyckelinnehav sedan fonden startade, höll en välbesökt kapitalmarknadsdag. Där spreds ytterligare ljus på den strategi som bolaget presenterade för cirka ett år sedan, som man nu känner är väl förankrad i organisationen.

  "Vi tror att ÅF står väl rustade som en av de starkaste teknikkonsulterna på den nordiska marknaden. Vi lockas även av utsikten till ett större plattformsförvärv de kommande åren", kommenterar teamet bakom fonden.

  Under månaden har man ökat i en rad innehav, däribland Balder, Bufab och Momentum Group.

  De största innehaven per utgången av månaden var Balder, ÅF och Attendo.

  Enter Småbolagsfond sjönk med 1,5 procent i november, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 3,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Didner & Gerge Småbolag backade 1,3 procent i november, Trelleborg, Lifco och Mekonomen bland förlorarna  

  Didner & Gerge Småbolag backade 1,3 procent i november, Trelleborg, Lifco och Mekonomen bland förlorarna

  Didner & Gerge Småbolag tappade 1,3 procent i november. Sedan årets början har fonden tappat 1,4 procent medan index stigit med 5,8 procent.

  De innehav som hade störst positiv påverkan var Coor Service Management, Sydbank och
  Husqvarna medan negativa bidrag kom från Trelleborg, Lifco och Mekonomen

  Vid månadens utgång var fondens största positioner Husqvarna, Trelleborg och Securitas. På sektornivå stod industrivaror och tjänster för 37 procent av allokeringen medan finans utgjorde knappt 15 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Didner & Gerge Aktiefond tappade 1,5 procent i november, Volvo, Lifco och Trelleborg tyngde  

  Didner & Gerge Aktiefond tappade 1,5 procent i november, Volvo, Lifco och Trelleborg tyngde

  Didner & Gerge Aktiefond tappade 1,5 procent i november. Sedan årets början har fonden tappat 10 procent medan index stigit med 1,7 procent.

  De innehav som hade störst positiv påverkan var Danske Bank, Husqvarna och Nordea medan negativa bidrag kom från Volvo, Lifco Trelleborg.

  Vid månadens utgång var fondens största positioner Nordea, Danske Bank och Handelsbanken. På sektornivå stod industrivaror och tjänster för 44 procent av allokeringen medan finans utgjorde 32 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Sensor Sverige Select viktade om från konjunkturkänsliga bolag till värdeaktier i november  

  Sensor Sverige Select viktade om från konjunkturkänsliga bolag till värdeaktier i november

  Blandfonden Sensor Sverige Select har sålt konjunkturkänsliga bolag och istället köpt värdeaktier under november. Det framgår av en månadsrapport.

  Fonden som under månaden backade med 2,1 procent höll vid månadens slut en aktieexponering på 63 procent.

  Bland bolag som man investerat i under perioden märks Swedish Match som förvaltaren bedömer har goda framtidsutsikter trots kortsiktigt negativa nyheter kopplade till ett förbud på smaksatta cigaretter.

  "Swedish Match har fallit över 30 procent sedan i somras främst på grund av att FDA troligen kommer att förbjuda smaksatta cigarrer. Det är självklart negativt för bolaget och kommer pressa bolagets vinst men samtidigt tror vi att bolaget kommer att kunna kompensera detta genom andra rökfria produkter", skriver förvaltaren i en kommentar

  Fonden har även investerat i bankaktier under november då man anser att värderingar kommit ned på låga nivåer. Bland aktier som sålts märks Dometic och Kinnevik.

  Vid månadens slut var fondens största innehav Investor, Volvo och Sandvik.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • PriorNilsson Sverige Aktiv har ökat exponeringen mot finans- och investmentbolag under november  

  PriorNilsson Sverige Aktiv har ökat exponeringen mot finans- och investmentbolag under november

  PriorNilsson Sverige Aktiv sjönk med 0,4 procent i november, vilket innebär att fonden under året stigit med cirka 5 procent.

  Fonden har under månaden ökat exponeringen mot finans- och investmentbolag medan allokeringen till verkstad minskats.

  På bolagsnivå har fonden ökat i Nordea, Handelsbanken, Nokia och Investor medan innehaven i Volvo, Securitas och SEB minskats. Avyttringar har gjorts i Balder, Danske Bank och Peab.

  Vid månadens utgång var fondens största positioner SEB, Ericsson och Nokia. Bästa bidrag under perioden kom från innehaven i Essity, Billerud och Novo Nordisk.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Ulrika Lindén lämnar Öhman Fonder för Swedbank Robur  

  Ulrika Lindén lämnar Öhman Fonder för Swedbank Robur

  Förvaltaren Ulrika Lindén har valt att lämna ränte- och kreditteamet på Öhman Fonder för att tillträda som räntechef på Swedbanks fondbolag Robur. Det framgår av ett pressmeddelande från Swedbank Robur och av en nyhetsuppdatering på Öhmans sajt.

  Enligt Öhman Fonder kommer ingen ersättningsrekrytering göras, istället kommer Lars Kristian Feste och Tobias Kaminsky, som sedan tidigare förvaltat fonden Öhman FRN Hållbar tillsammans med Lindén, ta över förvaltningen av fonden.

  Ulrika Lindén börjar som räntechef på Swedbank Robur den 1 februari 2019.


  Referenser:
  Källa 1   Källa 2  


  Taggar:
  #fixedincome   #mutualfunds  

 • Cliens Sverige ser god vinsttillväxt i Troax  

  Cliens Sverige ser god vinsttillväxt i Troax

  Cliens Sveriges förvaltare Thomas Brodin och Roger Hedberg ser god vinsttillväxt i Troax, vilket också var det bolag som bidrog med det starkaste resultatbidraget till portföljen relativt index under november. I absoluta termer var dock Essity det största positiva bidraget. Det framgår av en månadsrapport.

  "Troax levererade en mycket stark kvartalsrapport där de rapporterade 15 procent tillväxt i såväl vinst som orderingång. I absoluta tal gav dock Essity ett ännu större positivt bidrag, efter marknadsuppgifter om fallande massapris vilket gynnar bolaget", skriver förvaltarduon.

  Bland negativa bidrag märktes Volvo och Elekta.

  "Volvoaktien föll mot bakgrund av fortsatt konjunkturoro, vilket vi dock tycker är väl reflekterat i den mycket låga värderingen. Elekta är periodvis en svängig aktie. Bolaget står dock inför en mycket spännande framtid med hög vinsttillväxt drivet av nya produktlanseringar. Vi har därför fortsatt stark tilltro till Elektaaktien", kommenterar de vidare.

  Under månaden avyttrades innehavet i Skanska och fonden utnyttjade allmänna kursnedgångar till att öka innehaven i tillväxtbolag som Hexagon och Indutrade.

  Fonden hade 36 innehav vid månadens slut och aktieandelen var något högre än vid ingången av månaden.

  Avkastningen för månaden summerade till -1,2 procent, vilket innebär att årsavkastningen uppgår till -1,6 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Robeco New World Financial Equities sjönk 6 procent i oktober, Curo, SBI och Voya tyngde  

  Robeco New World Financial Equities sjönk 6 procent i oktober, Curo, SBI och Voya tyngde

  Robeco New World Financial Equities D EUR sjönk 6 procent i oktober.

  Hittills i år har fonden tappat 0,3 procent sedan årsskiftet, vilket är bättre än jämförelseindexet som backat 4,8 procent under samma period. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att under oktober gick fonden klart sämre än index. Detta hänförs till stor del till investeringsområdet Digital Finance som gick svagt när IT-aktier tappade under månaden.

  De främsta bidragsgivarna för fondens del var Flo Traders, Itau Unibanco och ICICI Bank. På minussidan återfinns Curo, SBI och Voya.

  Under månaden har man ökat exponeringen mot Metlife, Voya och Plus 500 samtidigt som positionen i NN Group minskats. Man har även adderat till positionerna i Worldpay, Paypal och Temenos.

  Därutöver har förvaltarteamet köpt in sig i Allianz medan positionerna i Assicurazioni Generali och Legal & General avyttrats.

  De största innehaven per utgången av månaden var Citigroup, Ping An Insurance och Allianz med portföljvikterna 4,2, 2,8 respektive 2,8 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Robeco Global Consumer Trends sjönk 5,8 procent i oktober, köpt Costco  

  Robeco Global Consumer Trends sjönk 5,8 procent i oktober, köpt Costco

  Robeco Global Consumer Trends sjönk 5,8 procent i oktober, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 11 procent. Det är klart bättre än jämförelseindex som tappat 1,8 procent under samma tidsperiod. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att fondens fokus mot digitala konsumtionstrend påverkade fonden negativt till följd av att teknologiaktier gick svagt på börsen.

  På minussidan återfinns Square som sjönk mot bakgrund av att den högt respekterade finanschefen Sarah Friar meddelade att hon tänker lämna bolaget. Bland gamingaktier gick även Take Two Interactive dåligt trots en framgångsrik lansering av Red Dead Redemption 2.

  På plussidan återfinns mer defensiva dagligvarunamn som McCormick, ett dagligvarubolag som steg 9 procent under perioden.

  Förvaltarteamet har under månaden sålt den kvarvarande positionen i motorcykeltillverkaren Eicher Motors. Istället har man köpt Costco som anses ha en attraktiv affärsmodell.

  De största innehaven per utgången av månaden var Mastercard, Amazon och Visa med portföljvikterna 2,9, 2,8 respektive 2,8 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Stark rapport från Mips enligt Consensus Småbolag  

  Stark rapport från Mips enligt Consensus Småbolag

  Consensus Småbolag A steg med 1,3 procent i november, vilket medför att fonden tappat 0,9 procent sedan årsskiftet. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att marknaden har under november varit fortsatt volatil med extra stora rörelser bland småbolagen.

  Det största innehavet Mips kom med en mycket stark rapport. Den goda tillväxten som bolaget redovisade sker framförallt hos bolagets befintliga kunder.

  "En intressant datapunkt är att varumärket Specialized från och med november har MIPS i samtliga sina hjälmmodeller. Nyheten ser vi som ett viktigt signalvärde som ökar sannolikheten att flera befintliga kunder går samma väg", kommenterar teamet bakom fonden.

  Positionen i Hexatronic har ökats, ett bolag som gick ned på sin rapport efter att bolaget har det fortsatt tufft på den svenska hemmamarknaden. Aktien har dock återhämtat sig mot bakgrund av att flera analyser pekat på företagets potential utomlands samt en svensk marknadsåterhämtning under nästa år.

  De största innehaven per utgången av månaden var MIPS, THQ och Hexatronic med portföljvikterna 15,3, 10,2 respektive 9,0 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Catella Hedgefonds chefsförvaltare anser det fel att likställa hedgefonder med allokeringsfonder - intervju  

  Catella Hedgefonds chefsförvaltare anser det fel att likställa hedgefonder med allokeringsfonder - intervju

  Det har varit en turbulent höst på världens finansiella marknader med kraftiga börsras under oktober månad och fortsatt osäkerhet under november.

  I denna miljö brukar investerare söka sig till trygga hamnar såsom hedgefonder. Men hedgefonder har inte alls lyckats under senare tid, tvärtom. Nu höjs kritiska röster som påtalar fondernas oförmåga att skapa avkastning och som samtidigt sätter de relativt höga avgifterna under lupp.

  I en intervju med nyhetsbyrån Finwire gav Thomas Elofsson, chefsförvaltare av Catella Hedgefond, sin syn på kritiken.

  "Det har varit ett generellt svårt år för aktiv förvaltning och hedgefonder har inte lyckats med uppdraget att skapa absolut avkastning. Även om det är svårt att diskutera en heterogen tillgångsklass som hedgefonder som grupp, kan man konstatera att en strategi som equity long/short, där förvaltarna köper vad man anser är billiga bolag och blankar dyra motsvarigheter, i många fall inte alls fungerat under 2018. Över tid bör detta dock jämna ut sig”, säger Elofsson som pekar på att vändpunkter i marknaden brukar vara svåra för hedgefonder.

  “Vi har haft en hygglig trend sedan marknaden bottnade ur 2015/2016. Att fånga upp en vändpunkt i en sådan trend har visat sig svårt för aktivt förvaltade fonder, hedgefonder inkluderat.”

  Vad gäller Catellas hedgefonder säger Elofsson att den svåra miljön återspeglas i de mandat som man förvaltar.

  “När det gäller den stora hedgefonden, Catella Hedgefond, är vi långt ifrån nöjda med året men jag tycker ändå att vi kom ur oktober med hedern i behåll. Problemet för oss är att vi levererat alldeles för låg avkastning innan dess”, säger Elofsson som pekar på att såväl bolagsspecifik risk som en sämre än förväntad utveckling för ränteportföljen förklarar den negativa utvecklingen under året.

  Elofsson säger att risken tagits ned i hedgefonderna för att på ett samlat sätt försöka få en överblick av situationen, det gäller särskilt de delar av portföljerna som gått allra sämst.

  Avgiften ska återspegla jobbet som läggs ner

  Gällande kritiken om hedgefondernas relativt höga avgifter, där det utöver en fast avgift åläggs ett prestationsbaserat arvode när fondens avkastning överstiger den korta räntan, säger Elofsson att avgiften ska reflektera det jobb som läggs ned.

  “Jag tycker man måste se avgiften från två håll. Den tjänsten vi försöker utföra och det jobb som läggs ned är ju detsamma, även i perioder av mindre bra avkastning. Sen tycker jag man ska ställa jobbet i relation till möjligheterna på marknaden. I takt med att den riskfria räntan har gått ner så har det också blivit mer utmanande att skapa avkastning. Det ställer egentligen högre krav på det underliggande arbetet i fonden.”

  “Om man som hedgefond fyller sin funktion i en portfölj, det vill säga att man tillför någonting som har en högre riskjusterad avkastning och har en annorlunda avkastningsprofil, anser jag att värdet av denna typ av fond är högre idag än tidigare, naturligtvis givet att man också skapar denna avkastning.”

  Elofsson menar att det inte blivit svårare att bedriva aktiv förvaltning även om årets resultat visat sig otillfredsställande. Tvärtom menar han att hedgefonders aktiva förvaltningssätt brukar fungera särskilt väl i svåra tider och han tror det kommer gälla framöver också.

  “Om man tror att hedgefonder spelat ut sin roll och att detta är ett tillgångsslag som man helst bör lämna givet den senaste tidens utveckling så blir ju avgiftsfrågan sekundär. Jag är övertygad om att så inte är fallet”, säger förvaltaren.

  Olika hedgefonder fyller olika syften

  Elofsson understryker att olika hedgefonder fyller olika syften och att man noga ska tänka igenom vad man vill att exponeringen ska bidra med innan man investerar. Han förordar även att man köper flera snarare än lägger alla ägg i samma korg.

  “Universumet av hedgefonder sträcker sig över många olika strategier och risknivåer. Det finns alltifrån marknadsneutrala fonder med mycket låg risk till aktiebaserade hedgefonder som till och med har högre risk än aktiemarknaden.”

  “Är du ute efter en hedgefond som ska komplettera en lågriskinvestering som räntor eller till och med kassa är det en viss typ av fond. Om du ser hedgefonden som en alternativ aktieexponering är det en annan. Det är klokt att sprida sina risker inom fondkategorin och se hedgefonder som en byggsten i en större portfölj.”

  En hedgefond är inte en allokeringsfond

  Att som investerare överväga att byta ut sin hedgefond mot ett billigare alternativ såsom en blandfond där pengar aktivt fördelas mellan räntor och aktier, tycker Elofsson inte är en bra idé.

  “Om man tittar på en lång historik så tenderar samvariationen mellan obligationer och aktier att röra på sig, den är inte statisk. En blandfond som har placerat 50 procent i aktier och 50 procent i obligationer, har under de senaste tio åren presterat väldigt bra. Det har att göra med att centralbankerna dragit ner räntorna under perioden samtidigt som aktier utvecklats väl.”

  “Skulle vi tvärtemot få en miljö med stigande räntor, vilket inte är osannolikt givet de låga nivåer vi befinner oss på idag, samtidigt som börsavkastningen blir svag, då blir effekten den omvända. Investeraren förlorar såväl på obligationsbenet som aktiebenet.”

  “En hedgefond, givet sitt betydligt flexiblare mandat, ser jag i ett sådant marknadsläge som en betydligt bättre investering. Att jämföra hedgefonder med allokeringsfonder blir som att jämföra äpplen och päron”, avslutar Elofsson.  Taggar:
  #hedgefunds  

 • Simplicity Småbolag Global utökar med en förvaltare  

  Simplicity Småbolag Global utökar med en förvaltare

  Simplicity Småbolag Global har utökat med antalet inregistrerade förvaltare av fonden hos Morningstar.

  Fonden förvaltas nu av Ulf Ingemarson och Anton Kristiansson. Tidigare stod Kristiansson som ensamt inregistrerad förvaltare.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • SEB Asset Selection backade med 1,3 procent under november - tappade på aktier och valutor  

  SEB Asset Selection backade med 1,3 procent under november - tappade på aktier och valutor

  SEB Asset Selection C SEK - Lux x backade med 1,3 procent under november.

  Fonden tappade pengar på aktier (-0,8 procent), räntor (-0,4), valutor (-1,0) medan ett breakeven-resultat nåddes för råvaror. Övriga effekter var positiva med 0,8 procent. Vad gäller risktagandet så låg volatiliteten under de 30 senaste handelsdagarna på 9,8 procent.

  Under november noterade de flesta aktiemarknader runt om i världen uppgångar. I snitt steg aktiemarknaderna med 0,2 procent. Bland de bästa marknaderna fanns Hongkongs Hang Seng Index (+6,1 procent), spanska IBEX (+2,1 procent) och amerikanska S&P (+1,8 procent). Räntemarknaderna levererade också positiv avkastning. På valutamarknaden apprecierade många valutor mot den amerikanska dollarn.

  Vid månadens slut hade portföljen en volatilitetsprognos om 9,5 procent.

  "Riskbidragen från respektive tillgångsklass (i procentenheter) såg ut enligt följande. Vi hade mellanstort riskbidrag från aktier (5,7 procent) och valutor (5,2 procent), mindre riskbidrag från räntor (2,7 procent) och råvaror (0,0 procent). Diversifieringseffekter reducerade den prognostiserade volatiliteten med 4,1 procentenheter", skriver portföljförvaltaren Hans-Olov Bornemann i en kommentar.  Taggar:
  #hedgefunds  

 • Lannebo Corporate Bond-förvaltarna ser korrigeringen i marknaden som sund  

  Lannebo Corporate Bond-förvaltarna ser korrigeringen i marknaden som sund

  Lannebo Corporate Bond A sjönk med 0,4 procent i november vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 0,2 procent. Det är något sämre än jämförelseindex som ökat med 0,3 procent under samma period. Det framgår av en månadsrapport.

  Utvecklingen på de nordiska kreditmarknaderna fortsatte vara svaga under november. Kreditspreadarna, det vill säga skillnaden mellan den riskfria räntan och räntan på företagskrediter, på både investment grade och high yield-obligationer fortsatte gå isär ordentligt med fallande obligationspriser som följd.

  Lannebo-förvaltarna anser att korrigeringen är ganska sund.

  "Trots den svaga marknaden fortsatte aktiviteten på primärmarknaden och det gjordes flera stora emissioner under månaden, dock på högre nivåer än tidigare, vilket prisade om marknaden rejält. Speciellt investment grade-segmentet, det vill säga obligationer med hög kreditvärdighet, fick sig en rejäl törn. Man måste ha i åtanke att detta segment har kommit ner på extremt låga räntenivåer under de senaste åren så att det kommer en korrigering är ganska sunt", uppger förvaltarna Karin Haraldsson och Katarina Ponsbach Carlsson i en kommentar.

  De svenska långräntorna visade små rörelser nedåt under november. Fonden har låg ränteduration, vilket gör att en förändring i långräntan inte har någon större påverkan på fonden.

  Inga större strukturella förändringar gjordes i fonden under månaden.

  Andelen företagsobligationer består till största del av FRN-lån, vilket är obligationer med rörlig ränta. Den fortsatta strategin i fonden är att hålla låg ränteduration för att skydda fonden mot stigande räntor. All utländsk valutaexponering i fonden valutasäkras till svenska kronor.

  Största emittenter vid månadsskiftet var; Castellum, Color Group, Storebrand Livforsikring, OP Bank och Nordea.

  "Bolagens Q3 rapporter har nu kommit in och de allra flesta har rapporterat som förväntat ur ett kreditperspektiv. Aktiviteten på primärmarknaden fortsatte trots det svaga marknadsläget", skriver förvaltarna i en kommentar till marknaden.

  Heimstaden Bostad och Castellum emitterade obligationer under perioden. Castellum gjorde sin första emission i euro.

  "Båda dessa emissioner fick övriga obligationer, speciellt på den svenska investment grade marknaden, att prisas om och tappa i värde", skriver förvaltarduon.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Pareto Nordic Corporate Bond räknar med mindre aktivitet i primärmarknaden framöver  

  Pareto Nordic Corporate Bond räknar med mindre aktivitet i primärmarknaden framöver

  Räntefonden Pareto Nordic Corporate Bond räknar med en mindre aktivitet i primärmarknaden framöver. Det skriver förvaltaren Øyvind Hamre i en månadskommentar.

  "Likviditetssituationen för investerarbasen på marknaden verkar vara solid, och vi förväntar oss inte en väsentlig ökning av standardräntorna", skriver han.

  November var en orolig period på kreditmarknaderna. Globalt har kreditspreadar stigit kraftigt, och internationella oroligheter har också delvis infekterat den nordiska high yield-marknaden, uppger Hamre.

  Det har också i sin tur fått den effektiva räntan i fonden att stiga och bruttoyielden i lokal valuta var över 7 procent i slutet av november.

  "Aktiviteten på primärmarknaden har minskat, men det görs fortsatt nya emissioner, och vi beräknar totalvolymen för november till cirka 8 miljarder norska kronor. Marknadsoroligheterna har också resulterat i en justering där emittenterna måste acceptera att marknaden kräver en högre kupongränta jämfört med tidigare i år", uppger Hamre.

  Pareto Nordic Corporate Bond deltog under november bland annat i emissionen i det danska fröföretaget DLF Seeds samt i förstaprioritetslånet till Songa Container. Aktiviteten på sekundärmarknaden är också något reducerad, och marknaden kan karakteriseras som en köpares marknad, enligt förvaltaren.

  När det gäller rapportperioden var det fler bolag som överraskade positivt än negativt. Förvaltaren ser fortsatt positivt på den underliggande trenden för företagen.

  Fondens innehav i obligationerna Com Hem, Point Resources och Hurtigruten kommer förtidsinlösas till överkurs.

  På den negativa sidan meddelade McDermott ett kostnadsöverskott på tre pågående projekt som tillsammans med oljeprisfallet ledde till ett kursfall i obligationen. Företaget Prime Living befinner sig i en krävande situation med likviditetsutmaningar på kort sikt. Innehavet i Prime Living utgör per i slutet av månaden blott 0,4 procent av portföljen.

  Nedgången för Nordsjöoljan på drygt 20 procent under november har inte gjort att bolaget reviderat sin syn.

  "Då vill vi påminna om att dagens oljepris är mer eller mindre densamma som för ett år sedan. I november 2017 ansågs det ge gott stöd för starka resultat i oljebolagen och aktivitetsökning i oljetjänster. Vi tror att detta i högsta grad fortfarande är fallet", skriver förvaltaren.

  Pareto Nordic Corporate Bond C avkastning var minus 0,7 procent, mot 0,1 procent för index. Hittills i år är avkastningen 1,2 procent, vilket kan jämföras med 0,5 procent för index.  Taggar:
  #fixedincome   #mutualfunds  

 • Pareto Global Corporate Bond-förvaltarna tror på mer fokus på balansräkningar framöver  

  Pareto Global Corporate Bond-förvaltarna tror på mer fokus på balansräkningar framöver

  Räntefonden Pareto Global Corporate Bonds förvaltare bedömer att det kommer att bli mer fokus på balansräkningarna i marknaden framöver. Det skriver förvaltarduon Stefan Ericson och Mathias Lundmark i en månadskommentar.

  November månad präglades av ökad oro för global handel, brexit-förhandlingar och oljeprisfall.

  Enligt förvaltarna har kreditmarknaden reagerat lite mer pessimistiskt än aktiemarknaden, relativt sett. De kvartalsrapporter som inkom sämre än väntat resulterade i större fall på obligationssidan än vad som varit normalt de senaste två åren, uppger förvaltarna.

  Pareto-förvaltarna uppger också att fler aktörer i marknaden nu drar ned sina prognoser vad gäller amerikanska räntehöjningar. Federal Reserve har nu höjt räntan åtta gånger sedan 2015.

  "Bolagen kommer nu behöva minska aktieutdelningar, återköp och jobba mer defensivt. Vi tror att fokuset kommer vara till större del på balansräkningen. Detta ser vi som positivt för krediter", uppger duon.

  Under november har Pareto Global Corporate Bond medverkat i en ny emission och det var säkerhetsbolaget Verisure. Fonden har även gjort en "switch" i Crown som innebär en förlängning av skulden med ett år och en liten ökning i kupong och förväntad avkastning. Crown är en underleverantör till mat-, dryck- och konsumentindustrin och levererar olika förpackningslösningar.

  "Vi är fortsatt defensiva i fondens exponering där vi söker mindre cykliska bolag. Dessa har också drabbats av marknadens svaga utveckling, och vi tycker de relativt sett är än mer attraktiva nu när ekonomin globalt planar ut", uppger förvaltarna.

  Pareto Global Corporate Bond backade med 1,8 procent under november och hittills i år är avkastningen minus 3,9 procent.  Taggar:
  #fixedincome   #mutualfunds  

 • Ålandsbanken fonder behåller övervikt för aktier  

  Ålandsbanken fonder behåller övervikt för aktier

  Ålandsbanken Fonder behåller sin övervikt för aktier. Det skriver fondbolaget i en marknadsutblick.

  Fondbolaget har en aktieandel om 70 procent, vilket kan jämföras med normala 50 procent.

  "Efter överdrivna kursnedgångar under hösten valde vi att taktiskt lyfta aktievikten från 60 till 70 procent. Vi behåller denna positionering tills vidare, men följer utvecklingen löpande för att snabbt kunna korrigera vår exponering. Vi noterar att flera välkända nordiska verkstadsbolag värderas mer än två standardavvikelser lägre än sitt historiska genomsnitt, trots överlag starka delårsrapporter och optimistiska framtidsutsikter. Oro för den globala tillväxten är alltjämt det övergripande temat på finansiella marknader även om ett dämpat tonläge i handelskonflikten mellan USA och omvärlden ger viss respit", skriver Ålandsbanken.

  Kapitalförvaltaren ser positivt på de nordiska börserna som bedöms vara attraktivt värderade och ha en relativt god vinstutveckling. För att det skall reflekteras i aktiekurserna krävs dock en stabilisering av de ledande konjunkturindikatorerna, bedömer fondbolaget som tror att det sannolikt händer först en bit in på nästa år

  "Marknadens nedpressade riskaptit är dock ett investeringstillfälle att nyttja."

  När det gäller aktier har fondbolaget övervikt för Norden och USA och undervikt för Europa samt tillväxtmarknader. När det gäller övriga tillgångsslag gäller neutralvikt för korta räntor, undervikt för långa räntor, neutral vikt för företagsobligationer med bättre kreditvärdighet och övervikt för företagsobligationer med lägre kreditvärdighet.  Taggar:
  #aktier   #analytics   #mutualfunds  

 • Pacific Precious tappade 1,6 procent i november, positioneringen i ädelmetaller ser intressant ut  

  Pacific Precious tappade 1,6 procent i november, positioneringen i ädelmetaller ser intressant ut

  Pacific Precious tappade 1,6 procent i november efter en bra månad under det oroliga marknadsklimatet i oktober. Sedan årets början har fonden backat 5,6 procent.

  Under månaden missgynnades fonden av sin långa exponering mot ädelmetaller. I en kommentar till Finwire säger dock förvaltaren Eric Strand att positioneringen i denna marknad ser intressant ut för en kraftig uppgång i närtid.

  "Commericals-positioneringar på COMEX-börsen ser mycket bra ut och frågan är om de vågar gå kort nästa uppgång nu när DOJ (Department of Justice) utreder en tidigare JP Morgan handlare för bland annat så kallad ”spoofing”. Om de inte går kort denna gång nu i december/januari så kan det bli en ordentlig short squeeze. Detta då retail/speculators sitter med riktigt stora nakna korta positioner."

  I den positiva vågskålen fanns fondens positionering i så kallade streaming-bolag. Även fondens valutahedge hade ett positivt resultatbidrag då dollarn, efter att ha noterat stora svängningar under månaden, försvagades med 0,8 procent mot kronan under perioden.

  Inför årets avslutande månad håller förvaltaren en positiv förväntansbild.

  "Månaden slutade med en positiv förväntan på G20 mötet vilket också visade sig med en god första dag i december +0,61%. Således en bra start på årets sista månad. Som tidigare ser vi oss mycket bra positionerade. I princip alla faktorer talar nu för en start på en ny bull-market för ädelmetaller som hade sin baby-bull-start december 2015 och har nu konsoliderats ner för att börja sin fullt utvecklade bull-market."  Taggar:
  #hedgefunds  

 • Pacific Multi Asset steg med 1,3 procent i november, långa aktieexponeringar gick starkt  

  Pacific Multi Asset steg med 1,3 procent i november, långa aktieexponeringar gick starkt

  Pacific Multi Asset steg med 1,3 procent i november, vilket innebär att fonden backat med 0,8 procent sedan årets början.

  Under månaden har fonden haft ett positivt bidrag från långa aktieexponeringar medan defensiva placeringar givit ett nollresultat.

  Vad gäller börsens utveckling inleddes månaden med en kraftig nedgång men en kraftig återhämtning skedde under den sista veckan. Stöd kom från ett duvaktigt tal från Fed-chefen Powell samt förhoppningar om lättnader i det pågående men inte fullt ut eskalerade handelskriget mellan USA och Kina.

  På valutamarknaden noterades kraftiga svängningar där kronan stärktes och försvagades mot dollarn om vartannat för att sluta månaden 0,8 procent högre. Detta innebar att fondens valutahedge hade ett positivt bidrag under perioden.

  I en framåtblickande kommentar skriver fondens förvaltare Eric Strand:

  "Månaden slutade med en positiv förväntan på G20 mötet vilket också visade sig med en god första dag i december +0,40 procent. Således en bra start på årets sista månad. Som tidigare ser vi oss mycket bra positionerade under en nu lite osäkrare marknad."  Taggar:
  #hedgefunds  

 • Catella Fonder flaggar ned i IAR Systems  

  Catella Fonder flaggar ned i IAR Systems

  Catella Fonder har sålt aktier i it-bolaget IAR Systems och äger nu 4,99 procent av kapitalet och 4,68 procent av rösterna i bolaget. Det framgår av ett flaggningsmeddelande.  Taggar:
  #insider   #tech  

 • Länsförsäkringar Fonder flaggar upp i Nyfosa  

  Länsförsäkringar Fonder flaggar upp i Nyfosa

  Länsförsäkringar Fonder har ökat sitt innehav i fastighetsbolaget Nyfosa till 5,04 procent av kapital och röster i bolaget. Det framgår av ett flaggningsmeddelande.  Taggar:
  #insider   #realestate  

 • Blackrock ser möjligheter på oljemarknaden  

  Blackrock ser möjligheter på oljemarknaden

  Amerikanska kapitalförvaltaren Blackrock och dess chefsstrateg Richard Turnill har i sin senaste veckokommentar valt att ta fokus på oljan.

  Den svarta råvaran har gått ned på en oro för ett överutbud men tros nu komma att stabiliseras med Opecs planer om att minska produktionen med cirka 1,2 miljoner fat, enligt Blackrocks estimat.

  På kort sikt väntas oljan återhämta sig något medan Turnill på sikt är mer skeptisk eftersom oron även grundar sig delvis på en minskad efterfrågan. Denna hänger ihop med oron om att den globala ekonomin kan bromsa in.

  Turnill uppger att möjligheter finns för den riskbenägna investeraren på kort sikt med tanke på att oljepriserna kan komma att stabiliseras. Hans preferens är medelstora energibolag med inriktning mot transport och lagring av olja. På längre sikt tror han på oljeindustrins tjänsteföretag.

  Som brukligt presenterar Blackrock även en tremånadersprognos för en rad olika tillgångsslag.

  Man behåller övervikt på amerikanska aktier, neutral för japanska aktier, och undervikt på europeiska. Man behåller även undervikt för amerikanska statsobligationer och europeiska ränteprodukter.  Taggar:
  #energy   #financials   #mutualfunds   #oil  

 • JPM Europe Strategic Growth köpte Unilever och sålde BASF - fonden föll  

  JPM Europe Strategic Growth köpte Unilever och sålde BASF - fonden föll

  JPMorgan Europe Strategic Growth Funds största köp under oktober var Unilever medan största försäljningen var tyska kemijätten BASF.

  BASF nådde inte upp till förväntningarna med sin rapport för det tredje kvartalet. Företaget lämnade också försiktiga utsikter. En fortsatt minskning av den europeiska bilproduktionen kan sätta press på lönsamhetsutsikterna, skriver JP Morgan.

  Under oktober sjönk fonden med 8,3 procent medan index backade med 6,4 procent.

  'Undervikten i belgiska bryggerijätten Anheuser-Busch bidrog till avkastningen liksom norska Lerøy Seafood Group. Sänken var nederländska Unilever och undervikten av tyska industrijätten Linde.

  Roche, Nestlé och Swedish Match är fondens största övervikter. Största undervikterna är Siemens, BASF och Anheuser-Busch  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Carlsson Norén Aktiv Allokering behåller undervikt för aktier och företagsobligationer  

  Carlsson Norén Aktiv Allokering behåller undervikt för aktier och företagsobligationer

  Hedgefonden Carlsson Norén Aktiv Allokering fortsätter att undervikta aktier och företagsobligationer. Korta räntor har en betydande övervikt.

  Aktievikten var 24 procent medan korta räntor motsvarade hela 49 procent av portföljen, framgår det av en månadskommentar.

  Fonden sjönk med 0,6 procent under november och för helåret är avkastningen minus 3,8 procent.

  "Kreditmarknaden var fortsatt orolig, och framför allt high yield-spreadarna fortsatte att stiga till nivåer som vi senast såg 2016. G20-mötet i slutet av månaden ledde till en tre månader lång vapenvila i handelskriget mellan USA och Kina, vilket initialt gav mycket positiva börsreaktioner", skriver förvaltartrion Fredrik Carlsson, Martin Norén och Magnus Dahlgren i en månadskommentar.

  Carlsson Norén Aktiv Allokering specificerar inte några innehav.  Taggar:
  #hedgefunds  

 • Riksbanken har lyckats med konststycket att förvirra igen - Carlsson Norén Macro Fund  

  Riksbanken har lyckats med konststycket att förvirra igen - Carlsson Norén Macro Fund

  Fonden Carlsson Norén Macro Fund har tagit en position inför en räntehöjning av Riksbanken nu i december. Samtidigt menar förvaltarna att centralbanken återigen förvirrar marknaden.

  "Riksbanken har lyckats med konststycket att förvirra igen och det är högst osäkert vad som händer vid deras nästa möte den 20 december. Från att i början av hösten sagt att räntan ska höjas i december eller februari är det nu beroende av vilken data som kommer. Vi ser det som 50/50 om de höjer eller ej vilket har gjort att vi tagit bort positioner för höjning i december", skriver förvaltarduon Fredrik Carlsson och Martin Norén.

  Carlsson Norén Macro Fund sjönk med 0,64 procent under november. Hittills i år är avkastningen minus 0,45 procent.

  Globalt fortsatte oron i kreditmarknaden under höstmånaden. Börser har varit volatila och kreditspreadar har handlat isär. Oljepriset fortsatte även det att falla.

  "Det har varit en kombination av faktorer som påverkat den finansiella marknaden. Det är oron för vad ett eventuellt utökat handelskrig leder till, oron för vad som händer med Brexit, Italeave och en vikande global konjunktur. De flesta länder har ju fortfarande enormt expansiv penningpolitik vilket gör att det finns en skepsis till hur man ska möta en eventuell framtida nedgång", uppger förvaltarna.  Taggar:
  #fixedincome   #macro  

 • Origo uppmuntrar Cherry att knoppa av Yggdrasil  

  Origo uppmuntrar Cherry att knoppa av Yggdrasil

  Alternativa investeringsfonden Origo Quest 1 uppmuntrar fortsatt spelbolaget Cherry till en avknoppning av Yggdrasil. Det skriver förvaltarduon Stefan Roos och Carl Rydin i en månadsrapport till sina andelsägare.

  "Cherry fortsätter att leverera hög avkastning på investerat kapital. Vi håller fast vi vår ambition att uppmuntra styrelsen till att särnotera Yggdrasil", skriver duon.

  Fonden har 12,9 procent av kapitalet investerat i Cherry. Investeringen är den största i fonden.  Taggar:
  #betting   #leisure   #tech  

 • Case Safe Play sjönk i november - köpte Heimstaden och RBS - priset på pengar tillbaka från ohälsosamt låga nivåer  

  Case Safe Play sjönk i november - köpte Heimstaden och RBS - priset på pengar tillbaka från ohälsosamt låga nivåer

  Räntefonden Case Safe Play backade under november med 0,8 procent medan OMRX T-Bill backade 0,07 procent.

  Fonden är sedan årsskiftet ned med 0,6 procent medan OMRX T-Bill har backat 0,7 procent.

  Under november fonden bland annat köpt i Heimstaden och RBS och sålt av i Stena och Peab.

  "Riskaptiten har fortsatt lysa med sin frånvaro under november månad där kreditspreadarna nu har gått isär ännu mer. Ett sundhetstecken i marknaden är ändå att även bolag vid primärtransaktioner som kommit ut på sistone har fått betala upp en del mot sina historiska räntekurvor. Priset på pengar har alltså nu kommit tillbaka från de ohälsosamt låga nivåer vi sett det senaste året", skriver fondbolaget i en kommentar.

  I handeln på sekundärmarknaden har bankobligationer drabbats hårdast nu under de senaste veckorna, där viss oro för de grekiska och italienska bankerna ligger som en våt filt över hela finanssektorn, enligt kapitalförvaltaren.

  En oro för höjda räntor har också genererat utflöden från amerikanska och europeiska ETF:er med inriktning mot företagsobligationer, vilket tillfälligt har tryckt ned priserna på de obligationer som ETF:erna äger.

  "Då det till stor del ingår bankobligationer i dessa ETF:er har det drivit ned priset på obligationer som även vi äger", skriver fondbolaget.  Taggar:
  #hedgefonder