Logga in   |  Bli kund

BannerFM_4.jpg

Fondnyheter

 • Argentina och Vietnam bidrog positivt till Coeli Frontier Markets relativavkastning i december  

  Argentina och Vietnam bidrog positivt till Coeli Frontier Markets relativavkastning i december

  En undervikt mot Argentina och aktieval i Vietnam medförde att Coeli Frontier Markets gick bättre än jämförelseindex under december. Det framgår av en månadsrapport.

  "Det var en volatil månad i Argentina där marknaden föll 6 procent. Eftersom index har en större vikt i landet än fonden, 16 procent i index jämfört med 4 procent i fonden, blev det mycket positivt för vår fond", kommenterar förvaltarteamet.

  I Vietnam, som har en vikt om 16 procent i både fonden och jämförelseindex, föll innehaven i jämförelseindex 5,6 procent medan fondens innehav endast föll 1,2 procent.

  Däremot tyngde exponeringen mot Rumänien. Deras finansminister indikerade eventuella hårda skatteåtgärder, vilket påverkade fondens innehav i landet negativt.

  De största innehaven vid inledningen av det nya börsåret var Humansoft, Al Rajhi Bank och Guaranty Trust Bank med portföljvikterna 7,0, 6,2 respektive 5,8 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • JPM China A (acc) USD tappade 7,2 procent i december - hälsovård gick sämst, gjorde exit i Sino Biopharm  

  JPM China A (acc) USD tappade 7,2 procent i december - hälsovård gick sämst, gjorde exit i Sino Biopharm

  JPM China A (acc) USD föll 7,2 procent under december, vilket var sämre än index som under samma period backade 6,0 procent.

  Fonden underpresterade mot sitt index beroende på så väl enskilda aktieval samt sektorallokering.

  Den sämst presterande sektorn var hälsovård, främst på grund av större priskapningar i samband med centraliserade upphandlingar. Bolag som bidrog mest negativt till avkastningen var Jiangsu Hengrui, CSPC Pharmaceutical samt Wuxi Biologics och Sino Biopharmaceutical.

  Under perioden gjorde fonden exit i Sino Biopharm på grund av dystra utsikter för generika motiverat av politiska risker. Förvaltarna passade på att öka sina innehav här på den svaga marknaden då övertygelsen är intakt på lång sikt.

  Enskilda aktieinnehav inom finans tyngde. Här nämns China Merchants Bank och Postal Savings Bank of China.

  I viss mån kompenserade konsumentsektorn, bland annat innehav i Kweichow Moutai på grund av en stark kvartalsavslutning på 2018.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • JPM Latin America Equity backade 0,1 procent i december - tyngdes av nedgång i Mercadolibre  

  JPM Latin America Equity backade 0,1 procent i december - tyngdes av nedgång i Mercadolibre

  JPM Latin America Equity A USD sjönk sjönk 0,1 procent under årets sista månad, vilket var bättre än jämförelseindex som under samma period tappade 0,8 procent.

  Så väl enskilda aktieposter och tillgångsallokering bidrog till den relativa avkastningen.

  Den främsta bidragsgivaren var en övervikt i detaljhandelsbolaget Lojas Renner där ett vd-byte uppskattades av marknaden.

  Ett annat innehav som lyfts fram som bidragit positivt är hyrbilsföretaget Localiza som gjort digitala framsteg genom att erbjuda en mobilapp inom taxitjänster, liknande Uber.

  På nedsidan hittar vi Mercadolibre som är regionens ledande e-handelsbolag, även noterat på Nasdaq. Aktien tappade i likhet med övriga techbolag på svaga ekonomiska data och oro över ytterligare räntehöjningar från den amerikanska centralbanken. Höjningen satte tryck på aktiemarknaden och ökade volatiliteten i marknaden, skriver förvaltarna.

  Fonden har inte haft någon exponering mot det mexikanska telekombolaget America Movil vilket drog ned resultatet.

  Under perioden minskade fonden sitt innehav i pappers- och massabolaget Suzano. Förvaltarna är pessimistiska till prisutvecklingen med en förväntad avkastning som inte motiverar en exponering här.

  Fonden har en fortsatt positiv syn och använder sig av svaga perioder för att bygga upp sitt innehav.

  Förvaltarna ser en risk i att eurforin i Brasilien över den nya administrationen gör att förväntningarna är högre ställda än vad fundamenta kan möta upp. Motsatt situation bedöms föreligga i Mexiko där styret har skapat ett negativt sentiment på marknaden trots att landets makrodata ser starka ut.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • JPM Emerging Markets Small Cap sjönk 0,4 procent, Latinamerika starkaste regionen under december  

  JPM Emerging Markets Small Cap sjönk 0,4 procent, Latinamerika starkaste regionen under december

  JPM Emerging Markets Small Cap A (acc) perf USD backade 0,4 procent under december, vilket medför att fonden tappat 13,4 procent under helåret 2018. Det är därmed 6,4 procentenheter bättre än jämförelseindex. Det framgår av en månadsrapport.

  Small cap-bolagen fortsatte att gå bättre än sina motsvarigheter inom large cap gällande emerging markets under årets sista månad.

  Aktieval i Indien var den största bidragande faktorn till överavkastningen. Här lyfts Supreme Industries, Colgate-Palmolive India och Kajaria Ceramics fram.

  Latinamerika var den region som fonden har innehav som gick bäst. Aktieval i Mexiko och Brasilien bidrog till avkastningen. Detta medan undervikt i Sydkorea bidrog negativt. Under månaden gick innehavet i spelutvecklaren NCsoft till att bli en av de största bidragstagarna från att i november varit fondens största bidragsgivare.

  En aktie som föll stort var rumänska banken Transilvania, på grund av en av regeringen föreslagen bankskatt. Om den genomförs bedömer förvaltarna att den kommer att få en betydande negativ inverkan.

  Fonden har inte gjort några större positionsförändringar under månaden. Förvaltarna letar lämpliga tillfällen för ökad exponering.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • JPM Global Macro Opps A backade 0,4 procent i december - anpassar sig till ett risk off-scenario  

  JPM Global Macro Opps A backade 0,4 procent i december - anpassar sig till ett risk off-scenario

  Makrofonden JPM Global Macro Opps A EUR sjönk 0,4 procent under december. Det var något sämre än jämförelseindex som under samma period låg stilla.

  Den globala aktiemarknaden fick en volatil avslutning på året med en tilltagande nedgång i global makrodata. Extrema marknadsförflyttningar har lett till snävare ekonomiska förutsättningar, därtill ökad osäkerhet för den amerikanska centralbanken. Fed höjde räntan i december men har nu intagit en mer duvaktig hållning och mer beroende av makrodata i takt med en inbromsning för Kina.

  Fonden defensiva inställning till aktiemarknaden med korta innehav bidrog till avkastningen, inklusive korta innehav i Japan, Europa och USA, men även fonden exponering mot japanska yenen.

  Negativt bidrog fondens långpositioner på aktiemarknaden.

  I en tid där den globala tillväxten ser ut att vara på nedgång så avser förvaltarna att inta en lägre portföljrisk och anta strategier som bidrag till ett scenario där investerarna skyr risk, ett så kallat risk-off scenario.

  Fonden har bland annat tagit kortpositioner i cykliska branscher på aktiemarknaden.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • JPM Africa Equity backade 2,0 procent i december, utökade innehavet i sydafrikanska AngloGold Ashanti  

  JPM Africa Equity backade 2,0 procent i december, utökade innehavet i sydafrikanska AngloGold Ashanti

  JPM Africa Equity A (acc) perf USD sjönk 2,0 procent i december, vilket kan jämföras med en nedgång på 0,9 procent för jämförelseindex.

  Det betyder att fonden tappade 17 procent av sitt värde 2018, vilket är en mindre nedgång än jämförelseindexet som fallit 17,9 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Aktieval bidrog positivt till den relativa avkastningen medan fondens landspositionering bidrog negativt till avskastningen.

  Fondens största övervikt jämfört med sitt index var Anglogold Ashanti, Nestlé Nigeria och Firstrand medan den störst undervikten var positioner i Randgold Resources, First Quantum Minerals samt Banque Centrale Populaire.

  De enskilda länder som fonden är mest överviktade i är Sydafrika och Kenya följt av Nigeria. På andra skalan återfinns Mali, Marocko och Egypten.

  Under månaden har fonden legat underviktad i material, främst Mali-baserade IAMgold som bidragit negativt.

  Faktorer som bidragit positivt är en undervikt i Ghanabaserade Kosmos Energy och First Quantum Minerals, hemmahörande i Zambia. Båda bolagen drabbades av negativa myndighetsärenden under perioden.

  Förvaltarna betonar att exponeringen mot enskilda länder beror på aktiespecifika beslut. Just nu hittar fonden intressanta objekt i Sydafrika, Kenya och Nigeria, men även i mindre områden som Mali och Tanazania.

  Under perioden utökades innehavet i sydafrikanska AngloGold Ashanti.  Taggar:
  #mutualfunds  


Våra fondnyheter

 • Nyhetsbrevet januari 2019  

  Nyhetsbrevet januari 2019

  Handelskriget fick marknaderna att darra ordentligt
  Det har varit ömsom vin ömsom vatten på börserna i inledningen av januari efter en nedgång om 7 procent i december för OMXS30 och minus 9,2 procent för S&P 500. Hittills i år är uppgången 3,6 respektive 3,4 procent.
  Läs hela vår fondkommentar här
   

  Analys av globalfonder - Stökigt fjolår har gett lägre värderingar
  Det gick relativt stadigt för globalfonder inledningsvis under 2018, vilket mot slutet av året omvandlades till ett kraftigt ras. MSCI World Total Net Return backade 7,6 procent under december vilket gjorde att nästan hela nedgången på året kom den sista månaden på året. 
  Läs mer


  Årets bästa fonder 2018 utsedda
  Börsåret 2018 har passerat med stora svängningar och nu har vi glädjen att kunna avslöja 2018 års bästa fonder. Utmärkelsen Årets Fonder 2018 delas ut inom 10 kategorier, samt Årets Fond, Årets Fondbolag och Årets Nykomling.
  Läs mer
   

  Nytt hållbarhetsbetyg samt koldioxidriskmått på Fondmarknaden.se
  Vi har nu glädjen att kunna presenter två mått från Morningstar som skall hjälpa dig som sparare att jämföra fonder utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

  I fondlistan och på varje enskilld fond hittar du nu ett hållbarhetsbetyg samt en märkning för de fonder som har en låg hållbarhetsrisk.  Till fondlistan

  Dessutom har vi valt att göra om våra fondpaket så att de nu endast innehåller hållbara fonder.
  Läs mer här

   

  Till nyhetbrevet för januari månad

  Är du kund men får inte våra nyhetsbrev? Kontrollera i så fall att du har en aktuell e-postadress registrerad på ditt konto. Om dina problem kvarstår vänligen kontakta oss på telefon: 08-545 186 00 alternativt via e-post: info@fondmarknaden.se så hjälper vi dig.

  Är du inte kund ännu men vill börja prenumerera på våra nyhetsbrev, då kan du anmäla dig på nedan sida.

  Till Fondmarknaden.se:s nyhetsbrev

 • Årets bästa fonder 2018 utsedda!  

  Årets bästa fonder 2018 utsedda!

  Gemensamt för vinnarfonderna 2018 är att de alla ligger i framkant inom hållbara investeringar och med en genomsnittligt lägre risk lyckats navigera årets volatila marknader.

  Börsåret 2018 har passerat med stora svängningar och nu har vi glädjen att kunna avslöja 2018 års bästa fonder. Utmärkelsen Årets Fonder 2018 delas ut inom 10 kategorier, samt Årets Fond, Årets Fondbolag och Årets Nykomling. Nytt för i år är att årets vinnare, utöver utomordentlig riskjusterad avkastning, även har visat prov på ett framstående arbete inom hållbarhet.

  • Vi ser att årets vinnare i flera kategorier är de fonder som framgångsrikt har navigerat i ett börsklimat som står och väger. Många av vinnarna inom aktiekategorierna är de med lägre risknivå som har lyckats parera de stora nedgångarna under slutmånaderna 2018. Från årets topp av globalindex i augusti så raderade en dyster höst ut stor del av den överavkastning som många fonder arbetat upp. Det är något som avspeglas i årets vinnare 2018, säger Mikael Tjäder, vd på Fondmarknaden.se.

  Vi ser tydligt att det är bankerna och de större fondhusen som över året lyckats bäst med sin förvaltning och placerar sig i topp inom flertalet kategorier. Mindre fondbolag har med några få undantag haft svårt att konkurrera. En ytterligare trend som kraftigt tagit fart är hållbara investeringar, där fler och fler fondbolag tar detta på allvar och arbetar brett med hållbarhet genomgående i sitt fondutbud. Dessutom ser vi ett fortsatt ökat intresse från våra kunder att spara hållbart och Fondmarknaden.se arbetar för att förbättra och utveckla analysverktygen för att underlätta filtrering av hållbara fonder.

  • Fondmarknaden.se anser att ett hållbart sparande är framtiden, både vad gäller att få en bra avkastning på sitt sparande men också för att det finns stora möjligheter att påverka vår värld med hur vi investerar. Vi har därför i år arbetat in ett hållbarhetskriterium som vägts in i beslutet när vinnarna tagits fram. Möjligheten att bättre kunna analysera fonders hållbarhet ger investerare mer transparens och förvaltare tydligare hållbarhetsmål att arbeta mot. Tempot inom hållbara investeringar har ökat och det är en tydlig trend som vi ser kommer fortsätta, tillägger Mikael Tjäder.


  Årets Fonder 2018 på Fondmarknaden.se

  Årets Räntefond – Spiltan Fonder - Högräntefond

  Årets Hedgefond – Atlant Fonder - Atlant Stability Offensiv

  Årets Sverigefond – PriorNilsson - Realinvest A

  Årets Nordenfond – Handelsbanken Fonder AB - Norden Selektiv A1

  Årets Europafond – Fidelity - European Dynamic Growth Fund A

  Årets Nordamerikafond – Swedbank Robur - Amerika

  Årets Japanfond – SPP Fonder - Aktiefond Japan

  Årets Tillväxt/Frontiermarknadsfond – SEB - Emerging Marketsfond

  Årets Globalfond – OPM - Global Quality Companies A

  Årets Branschfond – Skandia - Time Global

  Årets Nykomling – Nordic Cross Asset Management - SEB Prime Solutions - Nordic Cross Small Cap Edge R

  Årets fond – OPM - Global Quality Companies A

  Årets fondbolag – Swedbank Robur

   

  Läs mer här

 • Analys av globalfonder - Stökigt fjolår har gett lägre värderingar  

  Analys av globalfonder - Stökigt fjolår har gett lägre värderingar

  Det gick relativt stadigt för globalfonder inledningsvis under 2018, vilket mot slutet av året omvandlades till ett kraftigt ras. MSCI World Total Net Return backade 7,6 procent under december vilket gjorde att nästan hela nedgången på året kom den sista månaden på året. För helåret var nedgången 8,2 procent. Fondkategorin har däremot noterat en bra start på 2019, med en genomsnittlig uppgång om strax över 3 procent, och det finns argument för en fortsatt god utveckling under 2019.

  Var är USA i konjunkturcykeln?
  Givet vikten mot den amerikanska marknaden för denna fondkategori, har USA en betydande påverkan på hur fondkategorin går 2019. Den stora frågan är i vilken del av konjunkturcykeln som den amerikanska ekonomin befinner sig i. Sysselsättningsrapporten för december visar på en solid amerikansk ekonomi, men enbart denna data kan vara otillräcklig för att Federal Reserve ska kunna höja räntan. Den månatliga jobbrapporten anses inte heller var en lämplig indikator då sysselsättningen släpar efter den ekonomiska tillväxten. Om ekonomin fortsätter växa talar det för en ytterligare räntehöjning i juni. Ett mer normaliserat ränteläge kan potentiellt bidra till en tillväxtavmattning, och frågan är hur marknaden reagerar på det efter att ha vant sig vid låga räntor. Ytterligare ett orosmoment som kan dyka upp är den amerikanska statsskulden på cirka 21,9 biljoner dollar, mot bakgrund av att den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell har uttryckt att han är väldigt oroad över skulden. Vidare präglas den amerikanska inrikespolitiken av bråk och president Donald Trump har stängt ned delar av statsapparaten.


  Europa ett riskmoment
  I Europa är det förstås fokus på den europeiska centralbanken samt det politiska läget i Storbritannien. Centralbanken meddelade i mitten av december att obligationsköpsprogrammet avslutas vid årsskiftet, ett besked som var helt i linje med förväntan då ECB flaggat för just detta under flera månader. På senare tid har den ekonomiska statistiken dock överraskat på nedsidan och fokus har därför varit på hur allvarligt ECB ser på utvecklingen. Frågan är om räntorna förblir oförändrade åtminstone fram till sommaren 2019, eller om räntebanan ändras. På tisdagen den 15 januari ska parlamentet rösta om det brexit-avtal som förhandlats fram med EU. Risken att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal, en så kallad hård Brexit, får ändå ses som låg. Ladbrokes odds indikerar en 25 procentig risk för att Storbritannien kraschar ur EU utan ett avtal vid månadsskiftet mars/april. Det kan jämföras med 66 procent efter det stormiga mötet EU-ledarna höll i Salzburg i september i fjol. Betways odds är ännu lägre. Därutöver har Frankrike upp som ett orosmoment efter stora protester som resulterade i att Emmanuel Macron var tvungen att lägga flera politiska initiativ på is.


  Handelskriget påverkar Asien
  Asiatiska aktier har handlats ned på oro för vinstfall, vilket medfört nedreviderade estimat. Värderingarna har kommit ned ordentligt där flera marknader utmärker sig jämfört med historiska snittvärderingar. Till stora delar är Asien beroende av utvecklingen i USA. Stigande amerikanska räntor har resulterat i oro för asiatiska ekonomier med svaga balanser. Vidare har handelskriget i form av handelstullar bidragit till en tillväxtavmattning i bland annat Kina. Kinas ekonomi väntas ha vuxit med 6,6 procent under 2018, vilket kommer motsvara det svagaste året sedan 1990. Vidare uppges landet sänka tillväxtmålet för BNP till 6-6,5 procent för 2019. Landet stimulerar dock ekonomin, och det är tänkbart att penningpolitiska såväl som finanspolitiska bidrar till att den ekonomiska tillväxten överraskar på uppsidan och hamnar i högre delen av spannet.

  Summering

  Den närmsta tiden är väldigt avgörande för globalfondernas utveckling under 2019, där mycket hänger på hur den handelsmässiga relationen mellan USA och Kina utvecklas. Efter större aktiemarknadsras har marknaden prisat in dystrare scenarion. Värderingsnivåer som ligger under femårsgenomsnitten för de tre regionerna i kombination med ett förbättrat sentiment på marknaden kan resultera i uppgång för globalfonderna under primärt den inledande delen av 2019.

  Möjligheter

  • Värderingarna har kommit ned betydligt vilket föranleder en uppvärderingspotential vid förbättrade konjunkturutsikter och färre riskmoment.
  • En potentiell avmattning av handelskriget kan medföra förbättrade vinstutsikter för främst exportdrivna bolag som påverkats negativt av handelstullar.
  • Försvagade ekonomier i antingen USA och Kina kan resultera i ökad villighet att sluta handelsavtal, vilket skulle förbättra sentimentet på marknaden.


  Hot

  • I den andra vågskålen hade en försämrad global ekonomi indikerat på att en recession står inför dörren, med åtföljande nedrevideringar av företagsvinsterna.
  • En upptrappning av handelskriget mellan USA och Kina kan få en negativ effekt på båda länderna samt andra länder med högt beroende av omvärlden.
  • Europa står inför ett antal viktiga politiska vägskäl där framförallt en hård brexit skulle utmynna i ett försämrat sentiment på aktiemarknaderna.
   
   

  Analys producerad av Finwire, 2019-01-17

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

   

 • Handelskriget fick marknaderna att darra ordentligt  

  Handelskriget fick marknaderna att darra ordentligt

  Det har varit ömsom vin ömsom vatten på börserna i inledningen av januari efter en nedgång om 7 procent i december för OMXS30 och minus 9,2 procent för S&P 500. Hittills i år är uppgången 3,6 respektive 3,4 procent.

  Årets första arbetslöshetsstatistik från USA visade också att fler nya amerikanska jobb än väntat skapats. Detta samtidigt som lönetillväxten hålls i schack och att inflationen därmed inte skenar. Marknaden gladdes också åt mjuka ränteuttalanden från Federal Reserve-chefen Jerome Powell.

  Den minskade riskaptiten bland investerare har också visat sig i ett fall i oljepriserna. Från toppen på 86 dollar i oktober bottnade oljan på 50 dollar strax före årsskiftet. En viss återhämtning märktes den förra veckan när brentoljan åter nosade på 60-dollarsnivån.

  Osäkerheten kring brexit består. Parlamentet i Storbritannien har fortfarande inte röstat om landets utträde från EU. Från den europeiska kontinenten kom dock något lugnande besked att Italien stramat upp sitt budget som väntas visa ett underskott på strax över 2 procent för helåret 2019. EU har tidigare protesterat mot ett underskott som låg högre än så och fick till slut sin vilja igenom.

  En oroande konjunktursignal var att leveranserna av tunga lastbilar i Nordamerika minskade i december med 24 procent jämfört med månaden innan.
  Frågetecken om den europeiska konsumtionen hänger fortfarande efter negativa siffror från detaljhandeln i slutet av december. Under den andra halvan av december kom en vinstvarning från Asos som drog med sig hela sektorn ned vilket inte ens H&M kunde vända. Klädjätten infriade förväntningarna på försäljning under det senaste kvartalet men det fick inte investerarna att handla upp sektorn.

  För svensk del visar sig ett minskat förtroende i branschen av Svensk Handels Framtidsindikator, både för e-handeln som förvisso föll från höga nivåer men även ett tapp för fysiska butiker.

  Trots den anmärkningsvärda nedgången i december och det allmänt svaga marknadssentimentet har det varit en hel del företagsaffärer i december. Bland de större märks ABB:s avyttring av Power Grids till japanska Hitachi för strax under 100 miljarder kronor. Även storbolag som Assa Abloy och Ahlsell har gjort förvärv. Spelbolaget Cherry mottog ett bud från ett investerarkonsortium med 20 procents premie, ett bud som troligtvis går igenom.

   

  Fondmarknaden.se

 • Fondspararna köpte breda globalfonder och sålde småbolagsfonder i november  

  Fondspararna köpte breda globalfonder och sålde småbolagsfonder i november

  Fondspararna köpte breda globalfonder i november medan de sålde småbolagsfonder. Aktiviteten var lägre än under den turbulenta oktobermånaden. Det framgår av statistik från Fondmarknaden.se.

  Under månaden har fonder med fokus på tillväxtmarknader såsom Indonesien, Indien och Turkiet presterat väl medan fonder med inriktning mot Mexiko och råvaror haft en svag utveckling. Även ett par hedgefonder utmärker sig bland de sämst presterande fonderna.

  Sett till vilka individuella fonder som hör till de mest köpta och sålda på Fondmarknadens plattform sedan årets början toppas listan av Case Safe Play följt av Nordic Cross Stable Return och Lannebo Europa Småbolag. Bland mest sålda utmärker sig Healthinvest Value Fund, Storebrand Delphi Nordic samt Legg Mason Clearbridge US Aggressive Growth Fund.

   

  Bäst fonder i novmeber

   FondUtveckling november (%)
   JOM Komodo Indonesia +14,5
   Fidelity Indonesia +13,8
   Carnegie Indien +12,4
   Turkisfund Bond +12,3
   Aberdeen Indian Equity +12,3


  Sämst fonder i november

   Fond Utveckling november (%)
   HSBC Mexico Equity -13,3
   Rhenman Healthcare Equity -11,3
   BTG Pactual Mexico Equity -10,3
   Schroders Global Energy -9,2
   Handelsbanken Råvarufond -8,5

   

  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

   

 • Handelskriget trappas upp  

  Handelskriget trappas upp

  Temperaturen i det pågående handelskriget mellan USA och Kina ökade flera grader under torsdagen när Kanada grep en person ur den kinesiska makteliten på uppdrag av USA. Något som ledde till omedelbara protester från Kina.

  Det handlar om Meng Wanzhous, den kinesiska telekomjätten Huaweis finanschef, tillika dotter till Huaweis grundare Ren Zhengei.

  Gripandet är en förlängning av USA:s tidigare blockering av Huaweis utrustning i landet med hänvisning till nationella säkerhetsskäl.

  “Om hon inte släpps fri på Kinas begäran, kan denna historia utvecklas i en mycket allvarlig riktning på den globala nivån”, skrev Anders Elgemyr på Jarl Securities i en dagsrapport.

  USA kräver nu att hon utlämnas och har planerat en domstolsförhandling till på fredag.

  Till saken hör att hon greps samma dag som Donald Trump satt och åt middag med sin kinesiske motsvarighet Xi Jiniping i Argentina under den gångna G20-helgen och nu är frågan om de båda hade denna infomration under mötet.

  Huawei är verkligen en av kronjuvelerna i Kinas näringsliv då det var det första kinesiska företag som på allvar kunde utmana och vinna över sina västerländska konkurrenter. Det är svårt att hitta en direkt jämförelse utan att behöva tillgripa symboliken i att gripa någon av svenska kungafamiljen. Kanske inte kronprinsessa Victoria men väl Madeleine, skriver Elgemyr vidare.

  Gripandet kommer också i ett skede när den 90-dagars förhandlingsrundan inletts mellan de båda stormakterna.

  “Kina måste rimligen svara med motsvarande mynt”, funderar Elgemyr vidare.

  Hur påverkar den senaste tidens utveckling den fortsatta utvecklingen för USA- och Kinabörserna?

  Huawei-tumultet fick Shanghai Composite att fortsätta att falla under torsdagen. Indexet är hittills i år ned drygt 21 procent. Det kan jämföras med USA:s breda index S&P500 som var upp kraftigt men vars uppgång kommit av sig och nu är plus 1 procent för de dryga elva månaderna.

  Kapitalförvaltaren Alfred Berg ser fortsatt amerikanska aktier som de mest intressanta och behåller sin övervikt för USA då ekonomin överraskar i styrka, av flera skäl: Dels den starka privata konsumtionen som fått stöd av den snabba sysselsättningsökningen, men även sänkta skatter som ger en skjuts uppåt, inte bara för företagen utan spiller även över på hushållen.

  Konsumentförtroendet ligger kvar nära rekordhöga nivåer och det finns ännu inga tydliga tecken på att företagens investeringar påverkats negativt av handelsoron, konstaterar Jonas Olavi som är chef för det nordiska teamet för taktisk allokering.

  Vad gäller effekterna av handelskriget så väntas de inte bli speciellt stora. Orsaken till detta är att den amerikanska ekonomin är relativt slutet.

  Något som bedöms ha en större betydelse för utvecklingen av den amerikanska ekonomin är Federal Reserve ́s penningpolitik med fortsatta räntehöjningar. Grundscenariot är en fortsatt höjning upp mot 4 procent.

  I Kina har ekonomin bromsats in av olika skäl. Dels har staten begränsat utlåningen för att parera den ökande skuldsättningen och stigande fastighetspriser, men handelskriget har gett en negativ effekt på exporten. För att motverka de negativa effekterna från handelskriget har myndigheterna de senaste månaderna åter börjat lätta på kreditgivningen. Det handlar om sänkta skatter och att staten låtit yuanen tappa i värde mot den amerikanska dollarn.

  "De positiva tillväxteffekterna väntas bli synliga mot slutet av året och 2019”, kommenterar Olavi.

  De fallande vinstprognoserna kan om möjligt nått en botten eller platå. Någon effekt de kinesiska insatserna väntas dock bli synliga först mot slutet av året. Någon sänkning eller lättnad av tullarna är inte i sikte i nuläget.

  Den amerikanska kapitalförvaltaren BlackRock med chefsstrategen Richard Turnill i spetsen hade inför G20-mötet förhoppningar om minskade spänningar mellan de båda länderna, men genom den senaste utvecklingen har alltså motsatt skett.

  Turnill såg fortsatt stor nedsida och att bristande samtal kan spä på oron för en devalvering av kinesiska yenen, vilket i sin tur skulle medföra en nedgång i kinesiska tillgångar. BlackRock behåller sin övervikt på amerikanska aktier.

  De båda förvaltarna ser därmed fortsatt USA som vinnare, i alla fall i nuläget.

   

  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

   


Bli kund


Kom igång direkt med BankID! • steg 1

  1773 fonder

 • steg 2

  Allt ditt sparande på en sida

 • steg 3

  Färdiga fondpaket