Logga in   |  Bli kund

SpargrisenBlogg.jpg

Fondnyheter

 • Handelsbanken Fonder ökar i CLX till 5,06 procent av aktiekapitalet  

  Handelsbanken Fonder ökar i CLX till 5,06 procent av aktiekapitalet

  Handelsbanken Fonder har ökat innehavet i CLX till 2 713 478 aktier, från tidigare 2 675 258 aktier. Innehavet uppgår därefter till 5,06 procent av kapital och röster i bolaget.

  Det framgår av ett flaggningsmeddelande.  Taggar:
  #insider  

 • HDFC, Keyence och AIA Group främsta bidragsgivare för C WorldWide Global Equities Ethical i november  

  HDFC, Keyence och AIA Group främsta bidragsgivare för C WorldWide Global Equities Ethical i november

  C WorldWide Global Equities Ethical steg med 2,3 procent i november, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 10 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 8,3 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Största positiva bidragsgivare var HDFC, som steg på fallande oljepris vilket gynnar den indiska ekonomin, Keyence, som visade imponerande försäljningstillväxt och överraskande höjde utdelningen, och AIA Group, som kom med en rapport som var bättre än väntat.

  Största negativa bidragsgivare var Facebook, som präglades av kontroverser runt användandet av lobbyister och flera avhopp i högsta ledningen. Därutöver tyngde CRH och Sony.

  Inga förändringar gjordes under månaden.

  De största innehaven per utgången av månaden var Visa, HDFC och Thermo Fisher Scientific med portföljvikterna 7,8, 7,7 respektive 5,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • C WorldWide Stable Equities steg med 1,5 procent i november, Aramark, AT&T och Crown Castle bidrog positivt  

  C WorldWide Stable Equities steg med 1,5 procent i november, Aramark, AT&T och Crown Castle bidrog positivt

  C WorldWide Stable Equities steg med 1,5 procent i november, vilket medför att fonden ökat 11,4 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 15,2 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  De största innehaven per utgången av månaden var Aramark, AT&T och Crown Castle med portföljvikterna 4,5, 4,4 respektive 4,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • C WorldWide Emerging Markets steg 5,6 procent i november, Tencent och Alibaba främsta bidragsgivare  

  C WorldWide Emerging Markets steg 5,6 procent i november, Tencent och Alibaba främsta bidragsgivare

  C WorldWide Emerging Markets steg med 5,6 procent i november, vilket medför att fonden tappat 6,7 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period backat 2,6 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att internetbolagen Tencent och Alibaba var de största positiva bidragsgivarna, drivet av bättre sentiment runt Kina och, i det förstnämnda fallet, bättre resultat än väntat.

  I Indien förbättrades likviditetssituationen under månaden vilket gynnade bank- och finansaktier. HDFC Bank hörde därmed också till månadens största bidragsgivare.

  På den negativa sidan tyngde Samsung Electronics, som fortsätter att vara under press på oro runt marknaden för minne, och filippinska Integrated Micro-Electronics.

  Inga förändringar gjordes under månaden.

  De största innehaven per utgången av månaden var Samsung, Tencent och Alibaba med portföljvikterna 7,2, 6,1 respektive 5,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • C WorldWide Nordic steg med 1,5 procent i november, största innehavet Novo Nordisk  

  C WorldWide Nordic steg med 1,5 procent i november, största innehavet Novo Nordisk

  C WorldWide Nordic 1A steg med 1,5 procent i november, samtidigt som dess jämförelseindex sjönk 2,2 procent. Det medför att fonden tappat 5,3 procent sedan årsskiftet, enligt en månadsrapport.

  De största innehaven per utgången av månaden var Novo Nordisk, Atlas Copco och Danske Bank med portföljvikterna 9,9, 5,6 respektive 5,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • C WorldWide Asia steg 6,6 procent i november, två indonesiska bolag främsta bidragsgivare  

  C WorldWide Asia steg 6,6 procent i november, två indonesiska bolag främsta bidragsgivare

  C WorldWide Asia steg med 6,6 procent i november, vilket innebär att fonden tappat 8,5 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period tappat 2,2 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Till de största positiva bidragsgivarna hörde Indonesian Pakuwon Jati (fastigheter) och Bank Rakyat Indonesia (bank och finans). De anses vara välpositionerade bolag med attraktiv exponering mot strukturella tillväxtteman i Indonesien, som urbanisering och ökad privatkomsumtion.

  "Vi är konfidenta med portföljens profil med dess tyngdpunkt mot inhemskt driven tillväxt och långsiktiga teman i regionen, och ser allt fler datapunkter som stödjer den", kommenterar förvaltarteamet.

  Inga förändringar gjordes under månaden.

  De största innehaven per utgången av månaden var Samsung, Tencent och TSMC med portföljvikterna 6,9, 6,5 respektive 6,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  


Våra fondnyheter

 • Fondspararna köpte breda globalfonder och sålde småbolagsfonder i november  

  Fondspararna köpte breda globalfonder och sålde småbolagsfonder i november

  Fondspararna köpte breda globalfonder i november medan de sålde småbolagsfonder. Aktiviteten var lägre än under den turbulenta oktobermånaden. Det framgår av statistik från Fondmarknaden.se.

  Under månaden har fonder med fokus på tillväxtmarknader såsom Indonesien, Indien och Turkiet presterat väl medan fonder med inriktning mot Mexiko och råvaror haft en svag utveckling. Även ett par hedgefonder utmärker sig bland de sämst presterande fonderna.

  Sett till vilka individuella fonder som hör till de mest köpta och sålda på Fondmarknadens plattform sedan årets början toppas listan av Case Safe Play följt av Nordic Cross Stable Return och Lannebo Europa Småbolag. Bland mest sålda utmärker sig Healthinvest Value Fund, Storebrand Delphi Nordic samt Legg Mason Clearbridge US Aggressive Growth Fund.

   

  Bäst fonder i novmeber

   FondUtveckling november (%)
   JOM Komodo Indonesia +14,5
   Fidelity Indonesia +13,8
   Carnegie Indien +12,4
   Turkisfund Bond +12,3
   Aberdeen Indian Equity +12,3


  Sämst fonder i november

   Fond Utveckling november (%)
   HSBC Mexico Equity -13,3
   Rhenman Healthcare Equity -11,3
   BTG Pactual Mexico Equity -10,3
   Schroders Global Energy -9,2
   Handelsbanken Råvarufond -8,5

   

  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

   

 • Handelskriget trappas upp  

  Handelskriget trappas upp

  Temperaturen i det pågående handelskriget mellan USA och Kina ökade flera grader under torsdagen när Kanada grep en person ur den kinesiska makteliten på uppdrag av USA. Något som ledde till omedelbara protester från Kina.

  Det handlar om Meng Wanzhous, den kinesiska telekomjätten Huaweis finanschef, tillika dotter till Huaweis grundare Ren Zhengei.

  Gripandet är en förlängning av USA:s tidigare blockering av Huaweis utrustning i landet med hänvisning till nationella säkerhetsskäl.

  “Om hon inte släpps fri på Kinas begäran, kan denna historia utvecklas i en mycket allvarlig riktning på den globala nivån”, skrev Anders Elgemyr på Jarl Securities i en dagsrapport.

  USA kräver nu att hon utlämnas och har planerat en domstolsförhandling till på fredag.

  Till saken hör att hon greps samma dag som Donald Trump satt och åt middag med sin kinesiske motsvarighet Xi Jiniping i Argentina under den gångna G20-helgen och nu är frågan om de båda hade denna infomration under mötet.

  Huawei är verkligen en av kronjuvelerna i Kinas näringsliv då det var det första kinesiska företag som på allvar kunde utmana och vinna över sina västerländska konkurrenter. Det är svårt att hitta en direkt jämförelse utan att behöva tillgripa symboliken i att gripa någon av svenska kungafamiljen. Kanske inte kronprinsessa Victoria men väl Madeleine, skriver Elgemyr vidare.

  Gripandet kommer också i ett skede när den 90-dagars förhandlingsrundan inletts mellan de båda stormakterna.

  “Kina måste rimligen svara med motsvarande mynt”, funderar Elgemyr vidare.

  Hur påverkar den senaste tidens utveckling den fortsatta utvecklingen för USA- och Kinabörserna?

  Huawei-tumultet fick Shanghai Composite att fortsätta att falla under torsdagen. Indexet är hittills i år ned drygt 21 procent. Det kan jämföras med USA:s breda index S&P500 som var upp kraftigt men vars uppgång kommit av sig och nu är plus 1 procent för de dryga elva månaderna.

  Kapitalförvaltaren Alfred Berg ser fortsatt amerikanska aktier som de mest intressanta och behåller sin övervikt för USA då ekonomin överraskar i styrka, av flera skäl: Dels den starka privata konsumtionen som fått stöd av den snabba sysselsättningsökningen, men även sänkta skatter som ger en skjuts uppåt, inte bara för företagen utan spiller även över på hushållen.

  Konsumentförtroendet ligger kvar nära rekordhöga nivåer och det finns ännu inga tydliga tecken på att företagens investeringar påverkats negativt av handelsoron, konstaterar Jonas Olavi som är chef för det nordiska teamet för taktisk allokering.

  Vad gäller effekterna av handelskriget så väntas de inte bli speciellt stora. Orsaken till detta är att den amerikanska ekonomin är relativt slutet.

  Något som bedöms ha en större betydelse för utvecklingen av den amerikanska ekonomin är Federal Reserve ́s penningpolitik med fortsatta räntehöjningar. Grundscenariot är en fortsatt höjning upp mot 4 procent.

  I Kina har ekonomin bromsats in av olika skäl. Dels har staten begränsat utlåningen för att parera den ökande skuldsättningen och stigande fastighetspriser, men handelskriget har gett en negativ effekt på exporten. För att motverka de negativa effekterna från handelskriget har myndigheterna de senaste månaderna åter börjat lätta på kreditgivningen. Det handlar om sänkta skatter och att staten låtit yuanen tappa i värde mot den amerikanska dollarn.

  "De positiva tillväxteffekterna väntas bli synliga mot slutet av året och 2019”, kommenterar Olavi.

  De fallande vinstprognoserna kan om möjligt nått en botten eller platå. Någon effekt de kinesiska insatserna väntas dock bli synliga först mot slutet av året. Någon sänkning eller lättnad av tullarna är inte i sikte i nuläget.

  Den amerikanska kapitalförvaltaren BlackRock med chefsstrategen Richard Turnill i spetsen hade inför G20-mötet förhoppningar om minskade spänningar mellan de båda länderna, men genom den senaste utvecklingen har alltså motsatt skett.

  Turnill såg fortsatt stor nedsida och att bristande samtal kan spä på oron för en devalvering av kinesiska yenen, vilket i sin tur skulle medföra en nedgång i kinesiska tillgångar. BlackRock behåller sin övervikt på amerikanska aktier.

  De båda förvaltarna ser därmed fortsatt USA som vinnare, i alla fall i nuläget.

   

  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

   

 • Obligationsinvesterarna utmanar aktiefonder inom ESG  

  Obligationsinvesterarna utmanar aktiefonder inom ESG

  Fondbolagen blir allt mer aktiva när det gäller granska sina investeringar med hållbarhetsglasögon. Gröna obligationer har exempelvis varit väldigt hett på den svenska marknaden under året.

  Internationellt talar man mycket om Environmental and Social Governance (ESG). Översatt till svenska blir det "miljömässig och social styrning". Det hänger också samman med bolagsstyrning.

  Idag är det framförallt aktiefonder som dominerar området. Men det här kan nu vara på väg att ändras. Obligationsjätten Pimco, som länge drev världens största obligationsfond, lyfter exempelvis upp ESG som ett av sina huvudteman framöver vid sidan av teknik som AI. Kapitalförvaltaren bedömer att en allt större del av fondkapitalet kommer att placeras hållbart. Det gäller oavsett om det rör sig om aktie- eller räntefonder. Siktet är inställt på att komma ikapp aktiefonderna.

  Bolaget utmanar också frågan om governance, bolagsstyrning. För att kunna arbeta med bolagsstyrning krävs det att man äger aktier och på så vis påverkar styrelsearbetet i kraft av sitt ägande. Vill du göra världen mer hållbar skall du investera i en aktiefond med inriktning mot hållbarhet. Det är den traditionella uppfattningen.

  Pimcos chef i Europa Craig A Dawson anser att det är förenklat och vill utmana den tesen. Han menar att den stora verkliga förändring kommer nu när obligationsinvesterarna inkluderar ESG och hållbarhet.

  "Vi utmanar synen att man måste äga aktier för att kunna påverka världen. Vi är en av de verkligt stora inom obligationer och vi uppmanar våra bolag att ge ut ESG-obligationer. Det tror vi kan ha en verklig påverkan", säger han.

  Pimco-direktören menar att man som kapitalförvaltare inte är ensamma om att agera; företagen påverkas också av aktörer som finansierar skulderna. Det är också drivet av att fondinvesterarna vill se den här utvecklingen.

  Även om räntefonderna inte sitter representerade i styrelserummen bedömer man att påverkan kommer att vara stor.

  "Vi upplever att företagen verkligen lyssnar och tar till sig vad vi säger", enligt Dawson. För att säkerställa att investeringarna blir mer hållbara.

  Dawson pekar på att obligationerna finansierar investeringarna i bolagen. Om obligationsägarna kräver hållbarhet så kommer investeringarna också bli hållbara.

  Pimco har också byggt upp ett helt eget analysteam inom området.

  Uppfattningen delas av schweiziska finansjätten UBS som bedömer att räntemarknaden nu kommer ikapp när det gäller ESG. UBS menar att räntemarknaden har haft hämmande faktorer vilket gjort att man hamnat efter aktiefonder. Det har det inte funnits lika mycket jämförelseindex och kreditvärderingsprocessen har inte följt med utvecklingen. Det här kommer snabbt att ändras, bedömer investmentbanken.

  Obligationsinvesterarna använder sig annars av Sustainalytics och MSCI för att få en bra genomlysning av investeringsobjekt. Den strategin är likvärdig för aktiefonder. Pimco är exempelvis övertygade om att det kommer en standard inom kreditvärdering för ESG likt man har inom traditionella investeringar med kreditvärderingsbjässar som Moodys, Fitch och Standard & Poors.

  Enligt Bloombergs gigantiska databas finns det totalt 1 900 ESG-fonder. Endast 15 procent är obligations- och räntefonder. Den stora merparten är aktiefonder. Andelen av investerat kapital är också avsevärt lägre för räntefonder än för aktiefonder. Skandinavien, Nederländerna och Australien är geografiska områden där man ligger långt fram när det gäller andel av kapital som investeras med ESG som faktor.

  Pimco-chefen tror att det även kommer att öka i resten av världen.

   

  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

   

 • Catella Hedgefonds chefsförvaltare anser det fel att likställa hedgefonder med allokeringsfonder - intervju  

  Catella Hedgefonds chefsförvaltare anser det fel att likställa hedgefonder med allokeringsfonder - intervju

  Det har varit en turbulent höst på världens finansiella marknader med kraftiga börsras under oktober månad och fortsatt osäkerhet under november.

  I denna miljö brukar investerare söka sig till trygga hamnar såsom hedgefonder. Men hedgefonder har inte alls lyckats under senare tid, tvärtom. Nu höjs kritiska röster som påtalar fondernas oförmåga att skapa avkastning och som samtidigt sätter de relativt höga avgifterna under lupp.

  I en intervju med nyhetsbyrån Finwire gav Thomas Elofsson, chefsförvaltare av Catella Hedgefond, sin syn på kritiken.

  "Det har varit ett generellt svårt år för aktiv förvaltning och hedgefonder har inte lyckats med uppdraget att skapa absolut avkastning. Även om det är svårt att diskutera en heterogen tillgångsklass som hedgefonder som grupp, kan man konstatera att en strategi som equity long/short, där förvaltarna köper vad man anser är billiga bolag och blankar dyra motsvarigheter, i många fall inte alls fungerat under 2018. Över tid bör detta dock jämna ut sig”, säger Elofsson som pekar på att vändpunkter i marknaden brukar vara svåra för hedgefonder.

  “Vi har haft en hygglig trend sedan marknaden bottnade ur 2015/2016. Att fånga upp en vändpunkt i en sådan trend har visat sig svårt för aktivt förvaltade fonder, hedgefonder inkluderat.”

  Vad gäller Catellas hedgefonder säger Elofsson att den svåra miljön återspeglas i de mandat som man förvaltar.

  “När det gäller den stora hedgefonden, Catella Hedgefond, är vi långt ifrån nöjda med året men jag tycker ändå att vi kom ur oktober med hedern i behåll. Problemet för oss är att vi levererat alldeles för låg avkastning innan dess”, säger Elofsson som pekar på att såväl bolagsspecifik risk som en sämre än förväntad utveckling för ränteportföljen förklarar den negativa utvecklingen under året.

  Elofsson säger att risken tagits ned i hedgefonderna för att på ett samlat sätt försöka få en överblick av situationen, det gäller särskilt de delar av portföljerna som gått allra sämst.

  Avgiften ska återspegla jobbet som läggs ner

  Gällande kritiken om hedgefondernas relativt höga avgifter, där det utöver en fast avgift åläggs ett prestationsbaserat arvode när fondens avkastning överstiger den korta räntan, säger Elofsson att avgiften ska reflektera det jobb som läggs ned.

  “Jag tycker man måste se avgiften från två håll. Den tjänsten vi försöker utföra och det jobb som läggs ned är ju detsamma, även i perioder av mindre bra avkastning. Sen tycker jag man ska ställa jobbet i relation till möjligheterna på marknaden. I takt med att den riskfria räntan har gått ner så har det också blivit mer utmanande att skapa avkastning. Det ställer egentligen högre krav på det underliggande arbetet i fonden.”

  “Om man som hedgefond fyller sin funktion i en portfölj, det vill säga att man tillför någonting som har en högre riskjusterad avkastning och har en annorlunda avkastningsprofil, anser jag att värdet av denna typ av fond är högre idag än tidigare, naturligtvis givet att man också skapar denna avkastning.”

  Elofsson menar att det inte blivit svårare att bedriva aktiv förvaltning även om årets resultat visat sig otillfredsställande. Tvärtom menar han att hedgefonders aktiva förvaltningssätt brukar fungera särskilt väl i svåra tider och han tror det kommer gälla framöver också.

  “Om man tror att hedgefonder spelat ut sin roll och att detta är ett tillgångsslag som man helst bör lämna givet den senaste tidens utveckling så blir ju avgiftsfrågan sekundär. Jag är övertygad om att så inte är fallet”, säger förvaltaren.

  Olika hedgefonder fyller olika syften

  Elofsson understryker att olika hedgefonder fyller olika syften och att man noga ska tänka igenom vad man vill att exponeringen ska bidra med innan man investerar. Han förordar även att man köper flera snarare än lägger alla ägg i samma korg.

  “Universumet av hedgefonder sträcker sig över många olika strategier och risknivåer. Det finns alltifrån marknadsneutrala fonder med mycket låg risk till aktiebaserade hedgefonder som till och med har högre risk än aktiemarknaden.”

  “Är du ute efter en hedgefond som ska komplettera en lågriskinvestering som räntor eller till och med kassa är det en viss typ av fond. Om du ser hedgefonden som en alternativ aktieexponering är det en annan. Det är klokt att sprida sina risker inom fondkategorin och se hedgefonder som en byggsten i en större portfölj.”

  En hedgefond är inte en allokeringsfond

  Att som investerare överväga att byta ut sin hedgefond mot ett billigare alternativ såsom en blandfond där pengar aktivt fördelas mellan räntor och aktier, tycker Elofsson inte är en bra idé.

  “Om man tittar på en lång historik så tenderar samvariationen mellan obligationer och aktier att röra på sig, den är inte statisk. En blandfond som har placerat 50 procent i aktier och 50 procent i obligationer, har under de senaste tio åren presterat väldigt bra. Det har att göra med att centralbankerna dragit ner räntorna under perioden samtidigt som aktier utvecklats väl.”

  “Skulle vi tvärtemot få en miljö med stigande räntor, vilket inte är osannolikt givet de låga nivåer vi befinner oss på idag, samtidigt som börsavkastningen blir svag, då blir effekten den omvända. Investeraren förlorar såväl på obligationsbenet som aktiebenet.”

  “En hedgefond, givet sitt betydligt flexiblare mandat, ser jag i ett sådant marknadsläge som en betydligt bättre investering. Att jämföra hedgefonder med allokeringsfonder blir som att jämföra äpplen och päron”, avslutar Elofsson.

   

  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

   

 • Hur man skall tänka när börsen går ner  

  Hur man skall tänka när börsen går ner

  Oktober och november har varit skakiga månader på världens börser. I Stockholm tappade storbolagsindexet OMXS30 9 procent var den sista november ner 4 procent för året. Nedgångar är aldrig roliga, men de utgör ändå bra tillfällen att utvärdera sitt sparande.

  Det talas och skrivs mycket om risknivå när det kommer till sparande. Välj en risknivå som passar dig, heter det ofta. Men hur vet man vilken som passar? Egentligen är det bara ett fint sätt att fråga: hur jobbigt tycker du att det är att förlora pengar? Ditt svar avgör vilken risknivå som du är bekväm med. Men det kan vara en knepig fråga att svara på om man inte har egna erfarenheter att luta sig mot.

  Därför är nedgångar som de som har varit de senaste två månaderna ett bra tillfälle att utvärdera sig själv och hitta ett bra svar. Har det varit väldigt jobbigt med dagliga inloggningar på fonddepån? Då kan det vara läge att minska risken i portföljen, till exempel genom att välja en större andel räntefonder. Har du inte brytt dig överhuvudtaget? Då kanske du ska göra tvärtom.

  Vilken risknivå som passar beror både på personlig preferens och sparhorisont – ju kortare horisont desto mindre risktålig bör du vara. Ett illustrerande exempel är ett pensionssparande. Är du 20 år så spelar en nedgång på 30 procent ingen större roll. Du har ändå inget kapital att tala om och dessutom är det 45 år till du går i pension. Är du 64 år kan samma nedgång innebära en väsentligt sämre ekonomi under dina pensionsår.
  Men går det inte att tajma marknaden? Att sälja innan nedgången och sen köpa igen före uppgången? Internet och finansmarknaderna kryllar med aktörer som påstår sig kunna tajma marknaden med stor precision. Det finns dock inga bevis för att det finns en metodik som fungerar över tid och risken att tajmningförsöken kostar dig pengar jämfört med att inte göra något är överhängande. Det bästa är därför att inte ens försöka.

  Det går ju ändå att ha otur med tajming på andra sätt, till exempel genom att köpa fonder för en större hopsparad slant precis innan en börsnedgång. Ett sätt att minska risken för den sortens otur är att inte köpa allt på en gång och att ha ett regelbundet sparande. Köper du fonder för samma belopp varje månad så får du ju fler andelar när kurserna sjunker. När marknaderna sedan stiger igen går det därför snabbare att tjäna igen ditt förlorade kapital.

  Sammanfattningsvis är nedgångar ett utmärkt tillfälle att utvärdera sina riskpreferenser. Ett framgångsrikt sparande bygger på att hitta en risknivå som du är komfortabel med och kombinera det med beprövat framgångsrika metoder som regelbundna insättningar.


  Mikael Tjäder
  Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

   

 • Kommer vi att få räntehöjningar?  

  Kommer vi att få räntehöjningar?

  Efter en bitter oktober månad så levererade november ett mindre dystert resultat. Det har fortsatt varit turbulent för de amerikanska teknikaktierna och politiska händelser som Brexitförhandlingen och handelskrig har skapat ökad volatilitet. Överlag så har dock världens marknader klarat sig bra under månaden och rört sig upp och ner runt nollan.

  För svensk del så såg vi fastighetspriserna sjunka och börsen fortsätta nedåt. Enligt Finansinspektionen så börjar riskerna som tidigare varit associerade med bostadsmarknaden, nu även märkas på hela fastighetsmarknaden. En höjd reporänta i december kan få konsekvenser för högt belånade fastighetsbolag. Räntebeskedet är högst oklart från Riksbanken som tidigare varnade för höjningar i december. Det är en 50/50 chans om det kommer att ske nu i december eller senare i februari. Då vi befinner oss långt in i konjunkturcykeln så blir det dock svårt för både den svenska Riksbanken och Europeiska ECB att höja räntorna allt för mycket.

  En volatil marknad, politisk risk och möjliga räntehöjningar har inneburit att defensiva aktiefonder har klarat nedgångarna betydligt bättre än småbolags- och teknikfonder. Defensiva aktiefonder kan komplettera en portfölj med hög risk utan att sänka aktieexponeringen. De i dagsläget låga avkastningsmöjligheterna inom räntefonder ökar behovet av diversifiering inom aktiesegmentet och komplettering av defensiva aktieinslag.

  Nyckeltal november månad
  Globalindex i svensk krona: +0,96 %
  Svenska börsen: -2,1 %
  Bästa marknad: OMXC20 Danmark +3,4 %

  Valutor
  USD/SEK: 9,09, sedan årsskiftet +10,8 %
  EUR/SEK: 10,31, sedan årsskiftet +4,8 %

  Bästa Fonder
  Alla Kategorier: JOM Fund - Komodo Indonesia Equity Investment Fund +12,96%
  Nordamerika: Fidelity - FF - America Fund A USD A +4,32%
  Europa: Trigon Capital DZ - New Europe Fund E +5,30%
  Sverige: Movestic - Sverige I +0,78%
  Tillväxtmarknader: JOM Fund - Komodo Indonesia Equity Investment Fund +12,96%

  Räntefonder: Türkisfund - Türkisfund Bond A +11,52%


  Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

   


Bli kund


Kom igång direkt med BankID! • steg 1

  1788 fonder

 • steg 2

  Allt ditt sparande på en sida

 • steg 3

  Färdiga fondpaket