Logga in   |  Bli kund

Fondnyheter

 • Jupiter Global Emerging Markets Equity Unconstrained backade 0,2 procent i juli, inga större förändringar i portföljen  

  Jupiter Global Emerging Markets Equity Unconstrained backade 0,2 procent i juli, inga större förändringar i portföljen

  Jupiter Global Emerging Markets Equity Unconstrained backade 0,2 procent i juli, vilket medför att fonden är upp tio procent i år. Jämförelseindexutvecklingen under samma period uppgår till 9,5 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltaren Ross Teverson skriver i en kommentar att handelskriget mellan USA och Kina var det som påverkade fonden mest under månaden. Marknaderna var känsliga för vilka tecken som helst på antingen framsteg eller eskalering vilket fått marknaderna att svänga väldigt mycket. Fonden strävar efter att förbise bolag som påverkas av den politiska debatten och söker istället bolag som med större sannolikhet klarar sig igenom stundande händelser.

  Det som bidrog positivt till fondens utveckling var främst främst innehaven i small- och midcap-bolag. Bland annat presterade den kinesiska kreditgivaren Qudian och brasilianska uthyrningsfirman av byggutrustning Mills Estruturas.

  GT Bank i Nigeria var den sämsta bidragsgivaren under juli månad.

  Fonden har inte gjort stora förändringar i portföljen under perioden, förutom att de köpte lite aktier i SK Hynix, Mills och PagSeguro.  Taggar:

 • Jupiter Dynamic Bond steg 0,3 procent i juli, upp 6,1 procent i år  

  Jupiter Dynamic Bond steg 0,3 procent i juli, upp 6,1 procent i år

  Jupiter Dynamic Bond steg 0,3 procent i juli, jämfört med fondens jämförelseindex som noteras för en uppgång på 0,4 procent. Hittills i år har fonden stigit 6,1 procent, vilket är något mer än jämförelseindex som stigit fem procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Ariel Bezalel.

  Förvaltaren skriver i en kommentar att marknadsrörelserna främst dominerades av två stora centralbanksmöten i juli. Det enda var europeiska centralbanksmötet den 23 juli och det andra var USA:s centralbank Federal Reserves möte den 31 juli. Fed sänke styrräntan med 0,25 procentenheter, vilket fått marknaden att förvänta sig ytterligare lättnader. Globalt fortsatte makrodatan vara svag, speciellt i Europa.

  Handelssamtalen mellan USA och Kina fortsatte även i juli utan större framgångar. I Storbritanninen blev Boris Johnson vald till premiärminister vilket ökar sannolikheten på brexit med eller utan avtal.

  Fonden steg under juli vilket beror på breda uppgångar i de flesta innehaven i portföljen, speciellt amerikanska och australiensiska obligationer.

  I en kommentar kring framtiden skriver förvaltaren att han tror att den amerikanska ekonomin är i slutet av en konjunkturcykel och är på väg mot en nedgång. Han tror även att Fed kommer sänka styrräntan ytterligare.  Taggar:

 • Jupiter European Growth uppvisar positiv utveckling i juli, fonden slår sitt jämförelseindex igen  

  Jupiter European Growth uppvisar positiv utveckling i juli, fonden slår sitt jämförelseindex igen

  Jupiter European Growth steg 1,2 procent i juli, jämfört med fondens jämförelseindex som under samma period steg 0,4 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltaren Alexander Darwall skriver i en kommentar att inflationen i eurozonen föll från 1,1 procent till 0,9 procent i juli. I Kina, minskningen i tillverkningssektorn visade tecken på stabilisering i juli. I USA, trots att konsumentförtroendet var den högsta på åtta månader efter förbättrade framtidsutsikter för jobb, växte den amerikanska tillverkningssektorn väldigt långsamt.

  Aktierna i Grifols steg efter att FDA, USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet, godkände en av deras produkter för primär immunbrist. Detta borde hjälpa till att driva tillväxten och förbättra marginalerna.

  Aktierna i Londonbörsen steg efter att de bekräftat att de köper Refinitiv. Adidas-aktien fortsatte stiga inför rapporten för det andra kvartalet i augusti, bland annat upprepar de sina årsprognoser.

  Grenke var bland de svagare bolagen under månaden efter att de kommit med en vinstvarning för 2019.

  Fonden noteras i år för en uppgång på 21,2 procent, medan jämförelseindexutvecklingen under samma period stigit 17,2 procent.

  Inför framtiden berättar förvaltarteamet att deras framtidsutsikter ser oförändrade ut. De kommer fortsättningsvis undvika att investera i bolag som lätt påverkas av politik eller bolag med stora skulder.  Taggar:

 • Rhenman Global Opportunities L/S steg 1,4 procent i juli, Sandvik och Tesla besvikelser  

  Rhenman Global Opportunities L/S steg 1,4 procent i juli, Sandvik och Tesla besvikelser

  Rhenman Global Opportunities L/S RC1 (SEK) ökade 1,4 procent i juli, vilket medför att fonden stigit 22,5 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

  Under juli, som är en av fyra stora rapportmånaderna har det hänt mycket. Bland annat sänkte den amerikanska centralbanken Fed styrräntan med 0,25 procentenheter vilket var i linje med förväntningarna. En annan stor nyhet som sänkte det brittiska pundet var att Boris Johnson valdes till ny premiärminister i Storbritannien.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att det under juli främst var företag inom kommunikationstjänster och dagligvaror som bidrog mest medan innehaven inom sjukvård och banker var oförändrade.

  Fondens kortpositioner belastade utvecklingen med 0,1 procent, medan långpositionerna gav ett positivt bidrag med 1,5 procent.

  Fondens starkaste bidragsgivare i juli var det belgiska bryggerikonglomeratet Anheuser-Busch InBev.

  "Aktien steg kraftigt efter bolagets andra kvartalsrapport som visade bättre än väntade resultat på samtliga områden. AB Inbev kunde stolt presentera bolagets starkaste organiska tillväxt på fem år (2,1%) som var långt bättre än marknadens förväntningar (1%)," berättar förvaltarteamet bakom fonden.

  En annan kraftigt positiv bidragsgivare var den amerikanska IT-jätten IBM som kom med en kvartalsrapport som slog analytikernas förväntningarna. Bland de positioner som fick negativ inverkan på fonden var Sandvik sämst, som rapporterade sämre operationell vinst än väntat. Även kortpositionen Tesla bidrog negativt.

  "Vi har successivt minskat fondens exponering under våren och försommaren. Rapporterna för det andra kvartalet har dock ingett förtroende för att utvecklingen i fondens innehav överlag är god och att motståndskraften för en sämre efterfrågesituation är tillfredsställande. Vi behåller därför såväl exponering som sektorfördelning oförändrad", skriver förvaltarna.

  De största innehaven per utgången av månaden var Chevron, Volkswagen och Anheuser-Busch InBev.  Taggar:

 • Odin Sverige backade två procent i juli, har ökat innehaven i Atrium Ljungberg och Hexagon  

  Odin Sverige backade två procent i juli, har ökat innehaven i Atrium Ljungberg och Hexagon

  Odin Sverige har under juli månad ökat innehaven i Atrium Ljungberg och Hexagon och sålt en del aktier i Beijer Ref och Lifco. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Vegard Søraunet.

  De bästa bidragsgivarna under månaden var Hoist Finance och Axfood, med de som bidrog minst till avkastningen var Hexagon och Addlife.

  Även Sweco, Ahlström-Munksjö och Intrum var bland månadens bästa bidragsgivare.

  Odin Sverige backade två procent i juli, vilket medför att fonden är upp 26,2 procent i år. Jämförelseindexutvecklingen under samma period uppgår till 19,2 procent.

  Fondens största innehav per utgången av perioden var Beijer Ref, Beijer Alma och Hexagon med portföljvikterna 5,1, 4,7 respektive 4,2 procent.  Taggar:

 • Negativ utveckling för Odin Norge C i juli, norska ekonomin utvecklas väl  

  Negativ utveckling för Odin Norge C i juli, norska ekonomin utvecklas väl

  Odin Norge C noteras för en nedgång på 2,3 procent i juli, vilket innebär att fonden är upp 15,9 procent i juli. Jämförelseindexutvecklingen uppgår under samma period till 15,7 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Vigdis M. Almestad.

  "Under juli månad har vi inte gjort några större ändringar i fonden. De bästa bidragsgivarna under månaden var Mowi och Yara. De bolag som bidrog minst till avkastningen under månaden var Equinor och Borregaard", skriver förvaltaren i en kommentar.

  Subsea 7, Sparebank 1 SR-Bank och TGS Nopec Geophysical var också bland de svagare portföljinnehaven under juli.

  Förvaltaren beskriver den norska ekonomin som robust och att den utvecklas väl.

  "Den fria valutan och de goda statsfinanserna dämpar effekterna av fluktuerande råvarupriser. Den norska ekonomin har stått sig väl under oljekrisen", förklarar Almestad.

  Yara International, Telenor och Equinor var de tre största portföljinnehaven per utgången av månaden med portföljvikterna 8,4, 7,3 respektive 6,7 procent.  Taggar:


Våra fondnyheter

 • Nyhetsbrev augusti 2019  

  Nyhetsbrev augusti 2019

  Centralbankerna satte tonen i juli
  Sommarens nyhetsflöde har präglats av Federal Reserves U-sväng i penningpolitiken, den upptrappade handelsdispyten mellan USA och Kina samt rapportsäsongen för andra kvartalet.
  I slutet av juni kom USA och Kina överens om att få igång handelssamtalen på nytt i utbyte mot eftergifter från båda sidor. Efter att juli avslutats med vad som av Vita huset beskrevs som "konstruktiva" handelssamtal i Shanghai dröjde det dock inte länge innan Trump kritiserade Kina i en serie Twitter-inlägg.
  Läs vår fondkommentar

  Analys räntemarknaden - Värde inom vissa segment
  Räntemarknaden har gått starkt hittills i år. Eftersom räntor generellt sjunkit i år ihop med minskade kreditspreadar har de flesta obligationerna utvecklats väl. I nuvarande miljö är den förväntade avkastningen för statsobligationer på utvecklade marknader i vissa fall negativ, samtidigt som riskpremien sjunkit betydligt på obligationsmarknaden. Vår bedömning är att det går fortsatt att finna värde i vissa segment, även om risken är klart högre idag överlag jämfört med årsskiftet.
  Läs mer

   
  USA-orienterade aktiefonder fortsatt populära bland sparare under juli
  Enligt statistik från Fondab som driver fondhandelsplatsen Fondmarknaden.se köpte kunderna återigen USA-orienterade aktiefonder under juli, i likhet med den föregående månaden.
  Läs mer

  Vad innebär låga räntor för fondsparare?
  Den amerikanska centralbanken sänkte nyligen räntan för första gången sedan 2008. Om det innebär mer expansiv penningpolitik i framtiden återstår att se, men flera aktörer på finansmarknaden har nu positionerat sig för låga räntor under överskådlig framtid.
  Läs mer

   

  Till nyhetbrevet för augusti månad


  Är du kund men får inte våra nyhetsbrev? Kontrollera i så fall att du har en aktuell e-postadress registrerad på ditt konto. Om dina problem kvarstår vänligen kontakta oss på telefon: 08-545 186 00 alternativt via e-post: info@fondmarknaden.se så hjälper vi dig.

   

 • Fondutbildning – bli en bättre fondinvesterare  

  Fondutbildning – bli en bättre fondinvesterare

  fondutbildning.png

  Att skapa hög avkastning med fonder

  Vill du lära dig fungerande beslutsmodeller för hög avkastning?
  Har du svårt att förstå de märkliga kursrörelser som uppstår på börser?
  Vill du förstå börspsykologi och hur det påverkar dig och andra investerare?
  Vill du få insikt i hur man sätter samman en smart fondportfölj?
  Eller hur man tar ett helhetsgrepp på alla sina fondinvesteringar?

  Det och mycket annat får du lära dig på denna unika utbildning den 26:e september.
  Den är exklusivt för kunder på Fondmarknaden.se och riktar sig till fondinvesterare.
  Kunskaperna kan dock tillämpas för alla typer av investeringsbeslut och finansiella
  instrument. Oavsett kunskapsnivå kommer du att få nya viktiga insikter om
  fondportföljer, fondstrategier och hur marknadens psykologi fungerar.

  Kursledare - Lars-Erik Boström

  Ansvarig för utbildningen är Lars-Erik Boström som har över 20 års erfarenhet av
  portföljförvaltning, analys och finansiell rådgivning från Handelsbanken Fonder och
  Handelsbanken Kapitalförvaltning. Han är idag Senior Advisor inom kapitalförvaltning på The
  Council. 2015 publicerades hans uppmärksammade bok om marknadspsykologi ”Börsens
  Psykologi - så vinner du över dina hjärnspöken och gör bättre aktieaffärer”. Han är Ekonomie
  Magister och auktoriserad finansanalytiker (AFA). Han har hållit ett flertal utbildningar för
  stora institutionella investerare. 

  Se klipp från EFN med Lars-Erik Boström

  Mer information om kursen hittar du här


  Anmäl dig nu!

  De 5 första anmälda får boken ”Börsens Psykologi – så vinner du över dina hjärnspöken och gör bättre aktieaffärer”.

  Anmälan: https://www.supersaas.se/form/The_Council/Fondutbildning_26_september
  Datum: 26 September 2019
  Tid: 17.30-20.30
  Pris: 1495 kr ink moms
  Inkluderar: Föredrag och skriftligt kursmaterial. Kaffe/Te och fikabröd
  Plats: Kursen hålls i Stockholm men kurslokal är beroende av antalet anmälda och
  meddelas senare via E-post och på Fondmarknaden.se.
  Betalning: När du gjort din anmälan kommer ett inbetalningskort med e-post.
  Efter din anmälan får du ett inbetalningskort via E-post som behöver betalas fyra
  veckor innan kursen.

   

 • Analys Räntemarknaden - Värde inom vissa segment  

  Analys Räntemarknaden - Värde inom vissa segment

  Räntemarknaden har gått starkt hittills i år. Eftersom räntor generellt sjunkit i år ihop med minskade kreditspreadar har de flesta obligationerna utvecklats väl. I nuvarande miljö är den förväntade avkastningen för statsobligationer på utvecklade marknader i vissa fall negativ, samtidigt som riskpremien sjunkit betydligt på obligationsmarknaden. Vår bedömning är att det går fortsatt att finna värde i vissa segment, även om risken är klart högre idag överlag jämfört med årsskiftet.

  Vissa ljuspunkter inom företagsobligationer

  Det finns en del positiv data som talar för företagsobligationer. Skuldsättningen bland amerikanska emittenter, alltså de som utfärdar en obligation, är på förhöjda nivåer. Samtidigt har nyckeltal varit stabila för emittenter med bättre kreditbetyg.

  På europeiskt håll har skuldsättningen för europeiska emittenter sjunkit från en topp år 2016, och de förväntade fallissemangen (default rates) globalt är låga.

  Vi går däremot in i ett svagare säsongsmönster på finansmarknaden nu fram till slutet av året. Ser man till investment grade-marknaden, alltså obligationer med högre kreditvärdighet, är riskpremien i dagsläget låg. Därför är det svårare att hitta avkastning i detta segment, i ljuset av den goda utvecklingen för investment grade-obligationer hittills i år.

  Går man över till företagsobligationer med lägre kreditvärdighet, high yield, så är det ett mer känsligt segment. Detta då en svagare intjäning ökar risken för betalningsproblem hos bolagen, vilket i sin tur påverkar prissättningen av obligationen. Det finns fortsatt en god avkastningspotential även när man har tagit hänsyn till de förväntade fallissemangen (default rates), men det finns fortsatt risker på marknaden.

  Även om rapportsäsongen har varit blandad med både ljuspunkter och orosmoln, så har handelskriget mellan USA och Kina reflekterats i vissa bolagsrapporter. Därutöver har det mesta i makroväg varit svagt den senaste tiden. Ett exempel är JP Morgans globala inköpschefsindex för tillverkningssektorn som minskade i juli. Indexet har backat i tre raka månader och ligger nu på den lägsta nivån sedan oktober 2012.

  Mot bakgrund av ovanstående förordas dels företagsobligationer med kortare löptid. Givet riskerna på marknaden är det även fördel obligationer med högre kreditvärdighet (investment grade) jämfört med high yield-obligationer som kan potentiellt orsaka en större värdeförlust, skulle konjunkturutsikterna försämras ytterligare.


  Låga statsobligationsräntor

  Räntorna som statsobligationer med kort löptid erbjuder är i en del fall negativa och nyligen gick den tyska tioåringen under nollstrecket för första gången, efter att ha legat nära den nivån en längre tid. I USA är det en annan bild, men efter Federal Reserves senaste räntesänkning har många aktörer vänt på klacken och positionerar sig nu för fortsatt låga räntor under överskådlig framtid.

  Den amerikanska 10-åringen är fortsatt en bit under två procent, även om den nuvarande nivån markerar den lägsta sedan oktober 2016. Federal Reserve har nyligen sänkt styrräntan för första gången sedan 2008, och den stora frågan är om det är en mindre justering eller början på en våg av nya stimulanser.

  Goldman Sachs ser en sannolikhet på 75 procent till att Federal Reserve sänker räntan med ytterligare 25 punkter i september. Investmentbanken ser även en sannolikhet på 50 procent till en 25 punkters sänkning i oktober samt att centralbanken i december sedan är klara med räntesänkningarna.

  Samtidigt hör obligationer utgivna av exempelvis USA till de mest säkra tillgångarna i världen. Avkastningspotentialen är dock begränsad när statsobligationsräntorna är så pass låga, särskilt i Europa. Mot bakgrund av detta rekommenderar många aktörer på finansmarknaden låg exponering mot denna tillgångsklass.

  Privatmarknadskrediter på tapeten


  Privatmarknadskrediter är en tillgångsklass som vuxit kraftigt i popularitet den senaste tiden, och inbegriper bland annat peer to peer-lån, opportunistiska kreditfonder och räntefonder med fokus på special situations.

  Flera fondbolag satsar på detta segment av kreditmarknaden, bland annat fondjätten Blackrock. I tillägg till opportunistisk kreditförvaltning har man bland annat ökat kapaciteten inom asiatiska privatlån, special situations och krediter för medelstora bolag (middle-market). I BlackRocks förvaltarenkät Global Institutional Rebalancing Survey för 2019 framgick det att 56 procent av respondenterna planerar att öka sin allokering mot privatlån.

  Dessa tillgångar kan även i en lågräntemiljö generera väldigt hög avkastning, även om risken kan vara väldigt hög. Vissa av dessa fonder har fokus på att preservera kapital, medan andra lägger sitt fokus på att skapa avkastning. Således bör man vara selektiv när man väljer ut fonder som köper privatmarknadskrediter beroende på vad man har för avkastningsmål.

  Även om privatkreditfonder inte har funnits på marknaden särskilt länge visar tidig forskning att dessa fonder har gått lika bra eller bättre än exempelvis den högavkastande high yield-marknaden, alltså obligationer med lägre kreditvärdighet. Vidare har vissa segment en relativt låg känslighet mot marknadsrörelser, vilket gör att de kan lämpa sig när det är stökigt på räntemarknaden. I en lågräntemiljö kan det vara intressant att börja kika på dessa fonder som ett alternativ till avkastning.

  Sammanfattning

  Utsikterna om man ser till olika segment av räntemarknaden är väldigt blandade. Vissa tillgångsklasser framstår som mer attraktiva relativt andra. En defensiv positionering inom mer kvalitativa företagsobligationer, ihop med kortare löptider, ses som en bra strategi i dagens läge på räntemarknaden.

  Möjligheter

  • Fortsatt god fundamenta generellt sett på obligationsmarknaden
  • Privatmarknadskrediter en intressant och framväxande tillgångsklass 
  • Finns fortsatt avkastningsmöjligheter till begränsad risk

  Hot

  • Vissa olösta orosmoln på marknaden som kan materialiseras under andra halvåret
  • Låg alternativt negativ förväntad avkastning för statsobligationer på utvecklade marknader
  • Man får mindre betalt för att ta risk på obligationsmarknaden idag jämfört med årsskiftet  


  Analys producerad av Finwire 2019-08-12

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 • USA-orienterade aktiefonder fortsatt populära bland sparare under juli  

  USA-orienterade aktiefonder fortsatt populära bland sparare under juli

  Enligt statistik från Fondab som driver fondhandelsplatsen Fondmarknaden.se köpte kunderna återigen USA-orienterade aktiefonder under juli, i likhet med den föregående månaden.

  Det sker mot bakgrund av en starkare utveckling för den amerikanska börsen relativt andra regioner under juli. Detta efter duvaktiga uttalanden från Federal Reserve.

  Den mest köpta fonden under månaden var SPP Aktiefond USA, följt av US Advantage Fund från MSIM och American Growth Portfolio från AllianceBernstein.

  Andra populära fonder bland Fondmarknaden.se’s kunder var nischade Baltic Fund från INVL Asset Management, Jupiters JGL European Growth och Danske Invest India.

  ”USA har under lång tid varit dragloket på världens börser och kombinerat med en stigande dollarkurs så har man som investerare fått en väldigt god avkastning. Juli månad avslutades med en ordentlig nedgång men med starka balansräkningar hos företagen och sjunkande räntor så ser USA fortsatt ut som den mest attraktiva marknaden”, säger Nils Thulin, Kapitalförvaltare på Fondmarknaden.se

  På försäljningssidan märktes räntefonden Safe Play från Case Kapitalförvaltning i toppen. Andra fonder som noteras för många säljorder är Schroder Investment BRIC, Spiltan Högräntefond, Didner & Gerge Aktiefond Sverige, Nordic Cross Stable Return och Cliens Sverige Fokus. Även Ny Teknik från Swedbank Robur finns med på listan.

  De mest handlade fonderna sett till total volym var Spiltan Högräntefond, Morgan Stanley Global Opportunity Fund och Swedbank Robur Access Global. 

  ”Vi har börjat se en allt mer volatil marknad som präglas av dagshändelser i handelskriget mellan USA och Kina. Det är en utveckling som vi nog kan förvänta oss fortsätta även under hösten med ett utdraget handelskrig och en Brexit som närmar sig. Fondinvesteringarna visar dock tydligt att det fortsatt finns en hög riskaptit hos spararna som inte verkar avta”, avslutar Nils Thulin.

  Nils Thulin, Kapitalförvaltare på Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 • Vad innebär låga räntor för fondsparare?  

  Vad innebär låga räntor för fondsparare?

  Den amerikanska centralbanken sänkte nyligen räntan för första gången sedan 2008. Om det innebär mer expansiv penningpolitik i framtiden återstår att se, men flera aktörer på finansmarknaden har nu positionerat sig för låga räntor under överskådlig framtid.

  Det har noterats svaga konjunktursignaler i Europa generellt sett samtidigt som inflationen är fortsatt låg. Mot bakgrund av detta gick den tyska tioåringen nyligen under nollstrecket för första gången. En stor nyhet den senaste tiden har varit att den schweiziska storbanken UBS planerar att erbjuda förmögna kunder i Schweiz negativa räntor på insättningar. Från och med november kommer de kunder som sätter in över två miljoner schweizerfranc att behöva betala 0,75 procent årligen.

  Flera banker i Schweiz och i eurozonen har redan fört över kostnaden av negativa räntor på företagskunder, men de flesta större aktörerna har hittills undvikit att göra detta för privatkunder. Det framgår i vilket fall att banker i Europa och USA förbereder sig för låga räntor under överskådlig framtid och genomför åtgärder som gör det svårt att generera avkastning på ett sparkonto. Vad innebär det för en fondsparare att räntenivån väntas hållas fortsatt låg?

  Räntefonder

  Som fondsparare får låga räntor konsekvenser på flera sätt, framförallt för de som sparar i räntor. Faktum är att många räntefonder som investerar i såväl korta som långa räntor nu erbjuder negativ avkastning, särskilt efter man har tagit hänsyn till inflationstakten.

  När långräntor försvagas pekar det förenklat på en svagare konjunkturbild. En recessionsindikator har historiskt varit den inverterade avkastningskurvan, vilket innebär att långa räntor genererar lägre avkastning än korta räntor med samma kreditkvalitet. Mycket av marknadsrörelserna beror dock på centralbankerna just nu. Huruvida de viktigaste centralbankerna uttalar sig duvaktigt (expansivt) eller hökaktigt (åtstramande) har stor effekt på hur räntemarknaden rör sig.

  Många aktivt förvaltade räntefonder och obligationsfonder håller dock kort duration, vilket innebär en lägre känslighet mot ränteförändringar. Många förvaltarteam lyfter även fram att de väljer sina obligationer selektivt. Det kan röra sig om att man gillar vissa bolagsnamn mer än andra, eller allokerar mer till vissa sektorer eller stater med upplevt goda utsikter. Dessa fonder har positionerats på så vis att de vill generera avkastning från sina obligationer oberoende av hur räntorna utvecklar sig.

  Samtidigt påpekar många bedömare att de förväntade fallissemangen, på engelska default rates, är fortsatt låga. Skuldsättningen i Europa har generellt sett minskat, även om den är fortsatt hög i USA. Det är gynnsamt för ägare av obligationer. Däremot är det svårt att se hur mycket statsobligationer kan falla ytterligare och därmed generera avkastning, varför många aktörer på finansmarknaden rekommenderar låg exponering mot detta segment.

  Aktiefonder

  Ser man till aktiefonder kan det argumenteras för att de låga räntorna gör att aktier som tillgångsslag blir mer attraktivt. I takt med att det blir svårare att hitta avkastning inom allt fler segment på räntemarknaden, så söker sig fler investerare till aktiemarknaden. Den ökade efterfrågan på aktier driver i sin tur på prissättningen av börsbolag, och gör det mer rimligt för Stockholmsbörsen att handlas något över sin historiska värdering.

  Samtidigt prisar räntemarknaden in utsikterna för börsbolagen. Det finns latenta risker på aktiemarknaden, och den största är relaterad till de globala tillväxtutsikterna. I ett antal kvartalsrapporter har USA:s handelskonflikt med omvärlden redan materialiserats i viss utsträckning. Särskilt bolagen med exponering mot Kina påpekar en försvagad efterfrågan, däribland Hexagon.

  Slutsats

  Det går fortsatt att hitta värde på räntemarknaden inom vissa segment och det går inte att utesluta att statsräntor kan gå ned ännu lägre, även om det förefaller osannolikt. Samtidigt genererar aktiemarknaden fortsatt hög avkastning, även om risken kan betecknas vara högre nu jämfört med årsskiftet givet den starka uppgången. Således finns det fortsatt attraktiva fondalternativ jämfört med att låta pengarna ligga på ett sparkonto med låg eller rent av negativ ränta.  

   

  Mikael Tjäder, Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 • Centralbankerna satte tonen i juli  

  Centralbankerna satte tonen i juli

  Sommarens nyhetsflöde har präglats av Federal Reserves U-sväng i penningpolitiken, den upptrappade handelsdispyten mellan USA och Kina samt rapportsäsongen för andra kvartalet.

  USA
  I slutet av juni kom USA och Kina överens om att få igång handelssamtalen på nytt i utbyte mot eftergifter från båda sidor. Efter att juli avslutats med vad som av Vita huset beskrevs som "konstruktiva" handelssamtal i Shanghai dröjde det dock inte länge innan Trump kritiserade Kina i en serie Twitter-inlägg.

  Augusti inleddes sedan med börsras efter att den amerikanska presidenten aviserat nya tullar på 10 procent på resten av den kinesiska importen - något som Kina besvarade med att låta yuanen falla till den lägsta nivån mot dollarn på ett decennium.

  ”Uppenbarligen har Kina tagit handelskriget till en ny nivå. Sett från Kinas perspektiv kompenserar en svagare valuta den negativa effekten från amerikanska importtullar. Men det kommer garanterat inte att förbättra klimatet vid handelsförhandlingarna, och Trump kommer sannolikt att hämnas snart”, skrev Handelsbanken i en kommentar.

  De pågående handelsdispyterna var också av en orsakerna till att Federal Reserve vid sitt senaste möte vidtog den första räntesänkningen sedan 2008. Beskedet var väntat, men börsindexen backade då centralbanken inte gav några starka skäl till förhoppningar om fler sänkningar.

  En del bedömare, som Jefferies valutachef Brad Bechtel, pekade på några analytiker hade väntat sig en sänkning med hela 50 baspunkter. Vidare röstade även två av direktionens ledamöter emot räntesänkningen, och ordföranden Jerome Powell signalerade vid presskonferensen att sänkningen var en justering snarare än starten på en ny lång cykel med sänkningar - även om han inte stängde dörren för fler.

  ING Economics menade att de pågående handelsdispyterna sannolikt kommer att bli vägledande för Federal Reserves framtida penningpolitik, och att en uppgörelse mellan USA och Kina sannolikt kommer att nås senare i år.

  "Vi ser sänkningen som en förebyggande åtgärd för att säkerställa att den längsta ekonomiska expansionen i USA som någonsin uppmätts fortsätter. Centralbanken kommer sannolikt att lätta på penningpolitiken igen, men inte så mycket som marknaden prisar in", resonerade banken.

  Den som vanligt välbevakade månatliga arbetsmarknadsrapporten gav inget större gensvar i marknaden. Antalet jobb utanför jordbrukssektorn i USA steg i linje med förväntan, medan timlönerna ökade något mer än väntat.

  Europa
  Det har varit fortsatt stort fokus på processen gällande Storbritanniens utträde ur EU under sommaren. Pundet tog stryk efter att Boris Johnson tagit över premiärministerposten från Theresa May och signalerat en ökad sannolikhet för ett avtalslöst utträde.

  Boris Johnson har utlovat att ta landet ur EU senast den 31 oktober. EU har samtidigt sagt att unionen inte är redo att omförhandla utträdesavtalet, där den så kallade backstop-planen gällande gränsen mot Irland har visat sig vara den största stötestenen.

  Samtidigt har USA:s utrikesminister Mike Pompeo sagt att man kommer vara redo med pennan i handen för att skriva handelsavtal med Storbritannien efter att landet lämnat unionen.

  Europeiska centralbanken lämnade som väntat styrräntan oförändrad i juli, men gav marknaden skäl att tro på nya penningpolitiska lättnader vid mötet i september.

  "Jahaja - där gick också ECB ned i startblocken för att göra penningpolitiken lättare i höst trots minusränta & uppsvälld balansräkning. Dörr nu vidöppen för sänkning & ännu mer negativ ränta (idag -0.4%; teknisk justering krävs)", twittrade SEB:s chefekonom Robert Bergqvist efter beskedet.

  Sverige
  För svenskt vidkommande var rapportsäsongen en blandad kompott med stora kursrörelser efter både positiva och negativa överraskningar. Fram till den 1 augusti, då den tyngsta delen av rapportsäsongen hade avverkats, hade medianbolaget redovisat 0,4 procent lägre vinst än förväntat.

  Några bolag som sticker ut på uppsidan är Astra Zeneca som gjorde ett rörelseresultat som låg 26 procent högre än konsensus. Inom IT-sektorn var variationen stor: Doro överraskade med nästan 31 procent, Hiq med drygt 34 procent och Nokia med 56 procent.

  Några bolag som stack ut på nedsidan är ABB som underpresterade med 68 procent i sitt rörelseresultat, Kindred nära 37 procent sämre än väntat. BillerudKorsnäs kom med ett rörelseresultat som var 38 procent lägre än väntat, Dustin med 35 procent och Getinge med 26 procent.

  Branschvis var det fastigheter och bygg som gick bäst, medan stål och råvaror presterade sämst.

   

  Fondmarknaden.se

   


Bli kund


Kom igång direkt med BankID! • steg 1

  1768 fonder

 • steg 2

  Allt ditt sparande på en sida

 • steg 3

  Färdiga fondpaket
SPP