Analys Europa - Vår syn på Europa är tudelad med en bra färdriktning på den ekonomiska återhämtningen samtidigt som de globala geopolitiska riskerna har ökat.

Halvvägs in på 2018 kan man konstatera att Europa fortsätter att släpa efter loket USA när det gäller både ekonomisk och börsrelaterad utveckling. I skrivandets stund ligger de bredare amerikanska börserna på cirka +3 % medan Europa ligger runt knappa nollstrecket. Skillnaderna är dels sektormässiga, där Europa saknar en stor del av tech-sektorn som har gått väldigt bra, men även makroekonomiska där Europa ser ut att ha drabbats hårdare av politiska företeelser.


Politik i fokus
Den stora vinnaren av nyhetsflödet under första halvan av året kan enkelt koras till kategorin Politiska händelser. Det har varit hetsiga och svajiga samtal med Nordkorea om deras kärnvapen, Italienska regeringskrisen, sega Brexit-förhandlingar, och framför allt har det varit USA:s ”tullkrig” mot både Kina, Europa och andra delar av världen. Under perioder har dessa haft en omskakande effekt på både aktie- och räntemarknaden, men ofta har även marknaderna lyckats skaka av sig dem. Hoten om handelskrig dock är inte över och det är svårt att veta exakt vad det blir av det hela. I vår mening ser vi det hittills som relativt begränsade sektorer och områden som inte bör ha en påtaglig effekt av den globala ekonomin, men som sagt, hur det kommer sluta är för tidigt att säga.  


Europas ekonomi
Sett till den makroekonomiska bilden så ser vi fortsatt en rätt bra trend för Europa. Bättre sysselsättning än på många år, stimulerande penning- och finanspolitik, och en stark global efterfrågan vilket gynnar regionen trots en något stark euro och handelskonflikten med USA. Inflationen ser ut att ticka långsamt uppåt, vilket är positivt så länge det inte blir en skenande effekt från högre oljepriser (vilket vi inte tror). De ledande PMI:erna har som helhet gått ner sen början på året men håller sig fortfarande en bra bit över 50 för både produktions- och tjänstesektorn vilket är på fortsatt expansionsnivåer. Så sammantaget bra men något återhållsamt delvis på grund av politisk osäkerhet. Riskerna ligger i hur Europeiska aktiemarknaden tolkar och diskonterar hoten om handelskrig.


Europas företagsklimat

Som helhet har Europas företag goda förutsättningar att prestera bra de närmaste åren. En relativt stimulerande penningpolitik och hög efterfrågan på investeringar gynnar regionen, samtidigt som god global tillväxt är bra för exportbolagen. Det som kanske ligger Europa i fatet är avsaknandet av den stora och växande tech-sektorn som vi tror kommer fortsätta att prestera, samtidigt som den höga andelen banker har en del problem i vissa regioner. Värderingsmässigt så har det blivit billigare under 2018 H1 och rabatten mot ledande USA har ökat. Vi har förhoppningar om att rapporterna för 2018 Q2 kan vara goda, men har också hänsyn för att det politiska klimatet kan ställa till trubbel på sina håll, främst sektorspecifikt.


Summering
Den positiva sidan är att ekonomin övertagande håller på att återhämta sig vilket skapar många möjligheter för bolagen att kunna prestera. Dock finns det även en del globala risker på kartan, främst politiska, som skapar ovisshet och som kan påverka regionen under närmsta halvåret. Detta gör oss neutrala till regionen, vilket innebär en strategisk positionering men ingen övervikt.


Möjligheter

•    Fortsatt god industrikonjunktur gynnar stora delar av europeiska aktiemarknaden
•    ECB kommer sannolikt fortsätta med en expansiv politik ett tag till, men har börjat minska nivån på stödköpen

Risker
•    Högre tullar och eventuellt handelskrig med USA kan slå mot Europeisk export
•    Brexit-förhandlingarna går långsamt och utgör fortfarande en osäkerhet
•    Oljepriserna har stigit vilket kan påverka inflationen

 

Analys producerad av SEB 2018-07-05

SEB_logo.jpg

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.