Coronapandemin slår hårt mot svensk ekonomi

Första kvartalet 2020 har minst sagt varit stökigt. Året började starkt och bulltrenden från det starka börsåret 2019 fortsatte. De globala aktiemarknaderna (MSCI World) steg med cirka 3 procent fram till den 20 februari, Stockholmsbörsen (OMXS30) steg under samma period cirka 7 procent.

Spridningen av Covid-19 ökade ordentligt under mars månad vilket fick börserna att rasa kraftigt. Vi kan konstatera att det vi bevittnat är ett utav de snabbaste och största börsfallen i modern historia. Stockholmsbörsen bottnade den 23 mars och har sedan dess återhämtat sig med cirka 10 procent. Trots detta är stockholmsindexet OMXS30 sedan första januari ned ca 16 procent till den 31 mars. 

Coronapandemin slår hårt mot svensk ekonomi, vi går mot en recession där tillväxten mattas av och en stigande arbetslöshet väntar. Konjunkturinstitutet spår en arbetslöshet på mellan 10-11 procent 2021. Det råder stor osäkerhet i prognoserna, de innehåller ofta olika scenarion och ändras från vecka till vecka. Men en sak är tydlig, vi går mot en djup nedgång och det kan ta flera år att komma tillbaka.

Den svaga globala efterfrågan, inte minst för kapitalvaror, som är viktiga för Sverige, kommer fortsatt att tynga exporten och företagens investeringar. Industrin står just nu inför stora utmaningar då problem med produktion och import gjort att många företag står still i väntan på leveranser. Detta har resulterat i att många anställda antingen blivit korttidspermitterade eller uppsagda.

Coronapandemin har gjort att världsekonomin fått ett totalt stopp i efterfrågan av varor och tjänster. Efterfrågan har fallit på grund av de restriktioner som stater infört och på grund av människors förändrade beteende, konsumtionen har minskat drastiskt och investeringar skjuts på framtiden. Skillnaden mellan denna kris och tidigare finanskriser, är att företagen mestadels drabbats inte på grund av sina egna misstag eller problem, utan av att ländernas regeringar valt att stänga ner ekonomin. Detta gör att det finns större anledning för regeringarna att rädda bolag med problem, vilket syns på de enorma stödpaketen.

Man har förstått att det krävs snabba och kraftfulla beslut för att stötta kapitalmarknaden och dess aktörer. Detta ser marknaden såklart som positivt och är en bidragande orsak till den återhämtning som skett under april och maj. Företagen ropar dock efter mer hjälp med kostnader för personal och hyror för att klara krisen och fler stödpaket är att vänta. Hur utvecklingen framåt blir beror mycket på hur långvarig Coronakrisen blir och hur snabbt människor och företag kan komma tillbaka till en mer normal vardag.

Möjligheter
•    Fler åtgärder från centralbanker
•    Fler lättnader till företag och konsumenter
•    Ett förbättrat smittspridningsläge

Hot
•    En ”andra våg” av covid-19 för de länder som nu lättar på restriktionerna
•    Ökat antal konkurser och stigande arbetslöshet
•    Fortsatt låg konsumtion

Analys producerad av Fondmarknaden.se, 2020-05-08

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.