Våra blogginlägg

 • Fler väljer hållbara är fonder

  36 procent av spararna säger att det har valt en fond för att den är hållbar, en ökning på 4 procent sedan förra året, det visar en undersökning genomförd i maj i år av Kantar Sifo Prospera på uppdrag av Fondbolagens förening.

 • Billigt är bra, men är fonden med lägst avgift alltid bäst?

  Ja billigt är bra, men hur är det nu med fonder och dess avgifter, är billigt alltid bäst? Hur stor roll spelar avgiften för din framtida avkastning? Det har under många år skrivits och talats mycket om vikten av att inte betala för mycket i förvaltningsavgift för sina fonder. Det håller vi med om, att betala för mycket är aldrig bra, oavsett vad det handlar om. Men när det handlar om fonder så är det lite svårare än så, detta då det väldigt sällan finns två exakt lika fonder att välja mellan, där endast avgiften skiljer.

 • Sommarledigheten är ett gyllene tillfälle att se över ditt sparade

  Sommaren är här med lata dagar i hängmattan, sommaren är även en tid då börsen oftast är ”lite lugnare”. Det är alltså ett ypperligt tillfälle att ta några minuter att se över sitt sparande och göra eventuella förändringar. Vi har gjort en checklista på fyra punkter du kan tänka på:

 • Årets bästa och mest köpta fonder

  Tittar vi på vilka fonder som gått bäst hittills i år så hittar vi ganska många olika fonder i topp. Bland Fondmarknaden.se’s kategorier ligger Sverigefonder, Nordenfonder, Nordamerikafonder och Europafonder alla i topp. Samtliga av de kategorierna har i snitt avkastat 15 procent hittills i år.

 • Diversifierad portfölj ger högre och stabilare avkastning

  En av de bästa metoderna för att du långsiktigt ska lyckas med dina investeringar är att ha en väldiversifierad portfölj med inslag av både aktier och räntepapper utifrån din riskprofil. En väldiversifierad portfölj innebär att du har innehav i flera olika tillgångsslag. Man brukar säga; lägg inte alla ägg i samma korg. Det vill säga; investera inte på enbart en marknad eller i en sektor, köp inte enbart svenska aktiefonder, för om den svenska marknaden går dåligt så går hela din portfölj ned. Om du istället sprider dina innehav över fler tillgångsslag, marknader och sektorer har du större chans att få en god och jämn utveckling i din portfölj.